Med den fjerde NM-seieren til Henrik Dahl Jahnsen, som begynner i ny jobb som head sommelier på Britannia i Trondheim, er det bare Robert Lie som har like mange pokaler fra før av. Forskjellen er bare EM-tittelen, og den skal Henrik prøve seg på neste år, på Kypros.
Slik forbereder Henrik Dahl Jahnsen seg
Til sommelier-VM i Belgia i mars er det nummer to i NM, Simon Zimmermann, Happolati, som reiser. Henrik deltok i VM for tre år siden, og var da tidenes yngste VM-deltaker. Så at vi vil se enda mer fra ham i årene framover, er svært sannsynlig, for å nå verdenseliten i denne idrettsgrenen tar tid. På spørsmål om framtiden, er han like fattet som når han er i ilden. Det gjelder også om hva som var hans avgjørende styrke i årets konkurranse. – Jeg følte at alt gikk like bra, litt fratrekk her og der, sier han etterpå. Og når han blir spurt om hva han ville gjort bedre, om noe, svarer han: - Teori kan du alltid bli bedre i.
For i denne konkurransen veier teoridelen tungt. Denne delen, kvart- og semifinalene, er ikke åpen for publikum. Den omfatter 45 intrikate spørsmål, skriftlig blindsmaking, dekantering og servering. Utfylling av Bordeaux-kartet, miksing av en Manhattan-cocktail og kahoot-konkurranse.
Av de rekordmange påmeldte kandidatene gikk tre videre til finalen som alltid finner sted på scenen. Den ble avsluttet med at de tre finalistene skulle fordele innholdet av en magnum champagne i 18 glass. Her viste Henrik Dahl Jahnsen seg som den perfeksjonisten han er.
Alle øvelser teller med og Henrik oppnådde 1601 av 2260 mulige poeng. Simon Zimmermann fikk 1555 og tredjeplassen gikk til Francesco Marzola, Park Hotel Vossevangen med 1432 poeng.
Under årets «vinkelnerhelg», fant også Junior Award (tidligere Young Sommelier) sted, for vinkelnere under 25 år. Den er en mindre krevende utgave av NM, men likevel med mange av de samme elementene.
Den ble vunnet av Sander Johansson (21) fra Tango/Fish & Cow i Stavanger foran Nikolai Haram Svorte (21), Restaurant Bro i Ålesund og Robert Johansen (24) fra Park Hotel Vossevangen. Robert slo derfor ut tvillingbroren Reidar. Det er første gang at et tvillingpar har deltatt i en vinkelnerkonkurranse. De jobber dessuten begge samme sted. Om du tror at det er grunnlag for konflikter på arbeidsplassen, tar du feil. For ifølge deres mentor og sjef Francesco Marzola, er forholdet med på å styrke konkurranseinstinktet.
Årets NM-kandidater
Henrik Dahl Jahnsen - Bølgen & Moi, Kristiansand / Britannia Hotell Trondheim
Francesco Marzola - Park Hotel Vossevangen, Voss
Simon Zimmermann - Happolatti, Oslo
Kristoffer Aga - Renaa, Stavanger
Aleksander Iversen - Omakase & Genki, Oslo
Karianne Fornes - Jarmans Gastropub, Oslo
Andreas Høgfeldt - Brasserie Ouest, Oslo
Helle Hasting- Alchemist, København
Øystein Voll - Cru Vin & Kjøkken, Oslo
Jonathan Lundgren - Fish & Cow, Stavanger
Dag Magnus Bakstad - Kafé Løve, Oslo
Alexandra Åberg - Kafé Løve, Oslo
Ketri Leis - Pazzo Wine Bar, Estonia (gjestedeltaker)
Andreas Kyprianou - VinoCultura, Kypros (gjestedeltaker)
Kandidater Junior Wine Award
Sander Johnsson - Tango og Fish & Cow, Stavanger
Nikolai Haram Svorte - Restaurant Bro, Ålesund
Jens Nornes - Vintage Kitchen, Oslo
Eline Ladehaug - Quality Hotel Strand, Gjøvik
Reidar R. Johansen - Park Hotel Vossevangen, Voss
Robert Johansen - Park Hotel Vossevangen, Voss