Da vår eldste sønn startet i 1. klasse, laget jeg skoleboller til han kom hjem. Etter det er det blitt en tradisjon å kose seg med en skolebolle og et glass melk etter første skoledag.
Fra skolekjøkkenet
Men hvorfor heter det egentlig skolebolle eller skolebrød som mange andre også kaller det? Denne herlige og godt fylte bollen er jo ikke akkurat noe å ta med seg på skolen.
Opprinnelsen til navnet skolebolle er noe usikkert, men mange mener at det heter skolebolle fordi dette er noe man lærte å lage på skolekjøkkenet. Kjært barn har mange navn, og skolebollen kalles også Tolvøres og Purker.
Størrelsen varierer også. I Kristiansand har man kanskje rekorden med de største og flateste som er nesten 20 cm i diameter og bare 2-3 cm høye.
Verdens beste glasur
Uansett hvor du bor og hva du kaller bollen, så skal den lages med en søt gjærdeig med egge- eller vaniljekrem i midten, melisglasur og kokos på toppen.
Flere oppskrifter med søt gjærdeig
Lager du en hurtigvariant av en melisglasur, som bare består av vann og melis, anbefaler jeg deg å ha noen sitrondråper i glasuren slik at den ikke blir så søt.
Vil du ha verdens beste melisglasur på dine skoleboller, anbefaler jeg deg å ta bryet med å lage oppskriften på glasur nedenfor. Glasuren kan fryses eller oppbevares i kjøkkenskap.
TIPS: Ved å etterheve skolebollene under plastfolie får gjærdeigen perfekte omgivelser til å heve seg store og fine uten at overflaten tørker. Plastfolien legges bare lett over bakebrettet. Se flere kokketips