Når du er vel framme i Torino, er det ett sted som peker seg ut for god espresso. Så å si hver turistguide sender sine lesere til den omtrent to hundre år gamle Caffè San Carlo, på Piazza San Carlo 156, som har vært et samlingssted for intellektuelle og forfattere i mange tiår. Cafeen er et fredet sted fra barokken, men mye mer fargerik enn de andre bygningene på San Carlo-plassen.
En lysekrone på størrelse med en Fiat 500 henger ned fra freskene i taket. Og marmorbaren baristaene oppholder seg bak, overskygges av veggpanelene dekket med tempera og gullornamenter. Om det er et sted for god kaffekultur i Torino, så er det her. Baristaene har aldri tid å snakke med gjestene, så hektisk er stedet. Men hemmeligheten ligger i kaffebønnene. Den finner vi i San Tommaso-gaten nummer 10.
Mer robusta i sør
Her ligger den opprinnelige kaffebutikken til Luigi Lavazza. Hans navn får alle torinoboere til å bli varm helt inn til hjerterøttene. Sammen med Fiat er Lavazza Torinos viktigste merkevare. Adressen huser nå et moderne kaffebrenneri. Sjefsbaristaen her, Antonio, lager 200 espressoer daglig, noe han har gjort i 14 år. Så om noen skulle beherske kunsten å lage god kaffe, så bør det være han.
I følge Antonio, er det første du må gjøre å lage en god espresso. En espressoshot er basis for de fleste kaffedrikker. Og en god espresso begynner med gode bønner. Ved hans side står tre kaffekverner med forskjellige blandinger. Ekstra populær i Nord-Italia er blandingen av 80 prosent arabica og 20 prosent robusta.
En espressoshot består av ca sju gram finmalte kaffebønner, og det er viktig at du presser den godt ned i bajonetten. Men ikke for hardt, for da oppnår du en brent karakter på espressoen.
Kun til frokost
Antonio fikser to espressoer med lysets hastighet. Han serverer dem med to glass kullsyreholdig vann, men vannet er ikke for å skylle bort kaffesmaken. Før du smaker på kaffen, tar du en slurk vann. Boblene nøytraliserer smaken du har i munnen. Dermed får du en bedre opplevelse av kaffen.
Verden elsker espresso og ikke minst cappuccino. Og Monte dei Cappuccini ligger faktisk i Torino – det er høyden som deler Po-elven i to, og fra denne har du en fantastisk utsikt utover Torino med Alpene i bakgrunnen.
Navnet på kaffen har ikke noe med høyden å gjøre, derimot med kapusiner-klosteret på toppen. En perfekt cappuccino ser ut som det hettekledte hodet til en munk med det hvite skummet i midten omkranset av den brune kaffen.
På vei ned fra høyden stikker jeg innom en anonym bar. En kvinne står foran meg i køen. Hun bestiller en cappuccino, men går tomhendt bort fra disken.
Aldri kakao
Men sjokolade i kaffen derimot, det er tillatt. På den andre siden av San Carlo-plassen ligger nemlig legendariske Caffè Al Bicerin, oppkalt etter deres spesialkaffe med sjokolade som er en gammel oppskrift. Like gammel som stedet selv. I følge innehaveren, Marita, er veggpanelene fortsatt de samme som da stedet åpnet i 1763. Jeg spør henne om «bicerin». -Det er en blanding av espresso, sjokolade og krem, forklarer hun. Utover det vil hun ikke fortelle mer. De siste to ingrediensene er hemmelige og tilsettes på kjøkkenet ute av syne for nysgjerrige.
Jeg får ikke vite mer, men får altså smake. Hun kommer tilbake fra kjøkkenet med et stort rødvinsglass fylt med en mørk drikk med et lag krem på toppen. Under kremen er det et lag sjokolade, ekte mørk sådan og altså ikke kakao. Drikken er varm, mørk og bitter.
Sett smak på espressoen
Mens trenden i Norge går mot renere og helt «ubesudlet» kaffe, elsker italienerne å eksperimentere med sin espresso. Her er noen espressodrikker du kan finne i Torino:
Eataly er en kjede som fokuserer på rene smaker, med økologiske produkter, «slow food» og like «sakte» viner. På bakkeplan finner du Caffe Vergnano 1882 med gode sandwicher og dyktige baristaer. Via Giuseppe Luigi Lagrange 3. MOODer en bokcafe hvor du kan nyte kaffe mens du leser bøker og lytter til musikk. Via Cesare Battisti 3. Barratti e Milanohar mye av den samme elegansen som Caffè San Carlo. Cafeen er særlig kjent for sin sjokolade, så her bør du bestille noe til kaffen. Piazza Castello 27. Les mer om Torino som reisemål: www.turismotorino.orgAndre gode kaffeaddresser i Torino
Foto: Dan Vermeer