Young sommelier
Håvard ble Årets Young Sommelier

Håvard ble Årets Young Sommelier

Snart 30 år gamle Håvard Barsten fra Bølgen & Moi Tjuvholmen (th) løste oppgavene i Årets Young Sommelier aller best.
Aase E. Jacobsen
18 September 2015 - 01:08

I finalen møtte Håvard Barsten som er fra Molde, Inga Greve fra Ølakademiet/BD57 og Averøya utenfor Kristiansund. Dessuten Cherif Kanngo som jobber på Cafe Christiania og er fra Uppsala. Finaleoppgavene i Årets Young Sommelier var todelt. Først skulle de tre finalistene presentere sin norske favorittdrikke og dernest foreslå drikke til en tre retters meny.

De tre kandidatene var på forhånd gjennom en semifinale med teorispørsmål, blindsmakinger og det å sette drikke til en matrett. Tema har hele veien vært norske drikkevarer. Det betyr øl, sider, brennevin, fruktdrikker og eplemost.

Mens Håvard valgte Egge Gård Iseple som sin favoritt, gikk Inga for Nøgne Ø Saison og Cherif for Lyderhorn fra 7 Fjell. Til menyen som Geir Magnus Svae, kjøkkensjef for Bølgen & Moi-restaurantene, hadde komponert, foreslo Håvard disse drikkene som altså overbeviste juryen mest:

Gilde Dill Aquavit ble valgt til Høyrøkt Frøyalaks, løyrom, dillmajones, rugbrød og pepperrotkrem.

Haandbryggeriet Norwegian Wood til Rognebær- og akevittglasert elgfilet, selleri, kål, kantarell, mørkt øl-saus.

Og Vår solbær/eple til Sjokolade- og steinsoppmousse, blåbær, steinsoppmarengs.

Finalistene fikk smake på de tre rettene før de kom med sine forslag. Vinner Håvard Barsten til venstre. I bakgrunnen konferansier Hans Tryggvasson fra Håndverkerstuene.

 

 

Det var ikke anledning til å bruke samme drikketype mer enn en gang.

Juryen begrunner Håvard som vinner slik:

«Vinneren utstråler en trygghet og har gode begrunnelser for sine noe utradisjonelle valg. Vinneren har gjennom hele konkurransen vist stor kunnskap innenfor de ulike drikkekategoriene samt mat og drikke i kombinasjon.» 

Juryen bestod av Torleif Høyvik, Verité, Chris Grøtvedt, The Thief, Ivan Abrahamsen, Arcus og Alexander Skjefte, To Rom og Kjøkken. Alexander var den aller første Young Sommelier i 2003.

Håvard kan se fram til en opplevelses- og lærerik tur til Ægir i Flåm. Alle tre finalistene fikk hver sin Raymond Weil-klokke.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her