Young sommelier
Håvard ble Årets Young Sommelier

Håvard ble Årets Young Sommelier

Snart 30 år gamle Håvard Barsten fra Bølgen & Moi Tjuvholmen (th) løste oppgavene i Årets Young Sommelier aller best.
Aase E. Jacobsen
18 September 2015 - 00:08

I finalen møtte Håvard Barsten som er fra Molde, Inga Greve fra Ølakademiet/BD57 og Averøya utenfor Kristiansund. Dessuten Cherif Kanngo som jobber på Cafe Christiania og er fra Uppsala. Finaleoppgavene i Årets Young Sommelier var todelt. Først skulle de tre finalistene presentere sin norske favorittdrikke og dernest foreslå drikke til en tre retters meny.

De tre kandidatene var på forhånd gjennom en semifinale med teorispørsmål, blindsmakinger og det å sette drikke til en matrett. Tema har hele veien vært norske drikkevarer. Det betyr øl, sider, brennevin, fruktdrikker og eplemost.

Mens Håvard valgte Egge Gård Iseple som sin favoritt, gikk Inga for Nøgne Ø Saison og Cherif for Lyderhorn fra 7 Fjell. Til menyen som Geir Magnus Svae, kjøkkensjef for Bølgen & Moi-restaurantene, hadde komponert, foreslo Håvard disse drikkene som altså overbeviste juryen mest:

Gilde Dill Aquavit ble valgt til Høyrøkt Frøyalaks, løyrom, dillmajones, rugbrød og pepperrotkrem.

Haandbryggeriet Norwegian Wood til Rognebær- og akevittglasert elgfilet, selleri, kål, kantarell, mørkt øl-saus.

Og Vår solbær/eple til Sjokolade- og steinsoppmousse, blåbær, steinsoppmarengs.

Finalistene fikk smake på de tre rettene før de kom med sine forslag. Vinner Håvard Barsten til venstre. I bakgrunnen konferansier Hans Tryggvasson fra Håndverkerstuene.

 

 

Det var ikke anledning til å bruke samme drikketype mer enn en gang.

Juryen begrunner Håvard som vinner slik:

«Vinneren utstråler en trygghet og har gode begrunnelser for sine noe utradisjonelle valg. Vinneren har gjennom hele konkurransen vist stor kunnskap innenfor de ulike drikkekategoriene samt mat og drikke i kombinasjon.» 

Juryen bestod av Torleif Høyvik, Verité, Chris Grøtvedt, The Thief, Ivan Abrahamsen, Arcus og Alexander Skjefte, To Rom og Kjøkken. Alexander var den aller første Young Sommelier i 2003.

Håvard kan se fram til en opplevelses- og lærerik tur til Ægir i Flåm. Alle tre finalistene fikk hver sin Raymond Weil-klokke.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her