Grønn grill

Høstens overflod av norske grønnsaker kan ved hjelp av grillens magiske kraft forvandles til et gourmetmåltid.
Aase E. Jacobsen
01 September 2005 - 15:45

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Det er ikke pysete å spise grønnsaker når de har fått seg en real omgang på grillen og dessuten får følge av en saus med sting. Grillvarmen løfter frem sødmen i grønnsakene og setter dessuten en ekstra smak. Hvor hardt du griller er selvsagt en smakssak, men det er viktig å ikke overdrive siden grønnsaker lett kan bli tørre ved sterk og langvarig varme og dermed ikke like gode.

Den annonserte sausen er såkalt romesco, en form for pesto siden den også lages i en morter men med helt andre ingredienser enn den liguriske sausen. Romesco krever saftige hvitløksfedd, mandler og hasselnøtter, gammelt brød, persille, solmodne tomater, mild olivenolje, vineddik samt en lokal chilisort som ikke er veldig sterk. Resultatet er en fyldig saus som altså er perfekt sammen med grillete grønnsaker, men det vanligste er å servere den til fisk. Den berømte retten romesco de peix fra Tarragona sør i den spanske provinsen Katalonia er en fiskegryte hvor sausens ingredienser er integrert.

Urgammel metode
Romesco er Tarragonas kulinariske stolthet. Denne fantastiske byen med den store fortiden. Den ligger nemlig på selveste Via Augusta, den 2.725 km lange veien mellom Pyrénéene og Cadiz, som keiser Augustus fikk bygd etter at romerne hadde erobret den iberiske halvøy i 218 f. Kr. Enkelte historiske kilder vil ha det til at sausen stammer fra byens fødsel og at det er romerne som har gitt den navn. Men det er nok en sannhet med modifikasjoner for pepperfrukten kom til Spania først etter at Columbus & Co hadde vært en sving innom Mellom-Amerika. Mer moderate kilder vil ha det til at den oppstod på 1800-tallet.

Uansett er fremstillingsmetoden, å knuse ingrediensene mellom steiner eller annet hardt materiale, like gammelt som sivilisasjonen. Og at det funker like godt i dag som da, er det ingen tvil om. Selv om det er relativt tungt å knuse alt til en fin masse, blir det ikke det samme å bruke en blender eller stavmikser. Da blir nemlig sausen for fluffy og for lite kornete. Men har du ikke en skikkelig romslig morter, er det selvsagt en akseptabel løsning.

En lokal spansk rett fortjener en lokal vin. Noen mil innover landet fra Tarragona ligger de spennende vinområdene Montsant og Priorato. Særlig sistnevnte regnes for Spanias hotteste. Men vinene derfra er for kraftige for våre grønnsaker og romesco.

Det er derimot ikke Lo' Mets 2009 (47256) fra Els Guiamets i Montsant. Siden dette er laveste nivå på skalaen til denne renommerte produsenten, er vinen uten fatsminke. Og du verden for en forførende fruktighet kombinert med stor saftighet og nydelig kirsebærsødme. Akkurat det som trengs for å møte grønnsakenes sødme og den svakt pikante sausen.

Et enkelt og greit hverdagsalternativ er Berberana Dragón Tempranillo 2011 (11882). Til å være en så rimelig vin har den et overraskende fint druepreg som betyr friske røde bær og særlig kirsebær. Et snev av fat forstyrrer imidlertid ikke kombinasjonen slik det ville gjort med en annen "typisk overeiket spansk" rødvin.

Hvitt er lettest
Det er enda lettere å finne en hvitvin som passer til en slik grønnsaksrett. Den eneste lokale hvitvinen i den ordinære pollisten som duger er en gammel traver, Gran Viña Sol Chardonnay 2011 (2824). Rund og sødmefylt tropisk fruktighet med et fint innslag av fatkrydder som matcher grillaromaene.

Syrefriskheten er betydelig større i dens motsats Santiago Ruiz 2008 (31328). Denne superelegante hvitvinen fra Spanias vestkyst tilhører landets mest ettertraktede viner. Her er den tropiske frukten og fatkrydderet erstattet av gule og grønne søte frukter, jordsmonn og solvarmt fuktig gress. En slank og raffinert vin med god konsentrasjon som er svært anvendelig i matveien. Like nydelig til sjømat som til grønnsaker.

Langt mer folkelig, rimeligere og enklere er en annen hvit spanjol, Valcorso 2005 (20466). En tanke mer følsom overfor romesco'en, men for deg som må tenke budsjett er det en bagatell i denne sammenhengen. God grønn grill.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Grillete eller ovnsstekte grønnsaker med romesco saus

Grillete eller ovnsstekte grønnsaker med romesco saus

Fremgangsmåte

Grønnsaker:

  1. Del rosenkålene i to og kok i 30 sekunder. 
  2. Skrell og skjær gulrøtter i strimler a 6-7 cm og kok i 1  minutt.
  3. Skjær squashen deles først i to på tvers og deretter på langs i skiver.
  4. Skrell og skjær rødbeter i skiver.
  5. Del poteter i to og kok i 1 minutt.
  6. Del purre i to på langs og skjær i biter a 2-3 cm.
  7. Grilling: Så kan du gå i gang med grillingen. Du bestemmer selv hvor mye sotpreg du ønsker.
  8. Etter hvert som grønnsakene er ferdig grillet legges de på et fat og dekkes med alu-folie.
  9. Når alt er grillet, drypper du den samme oljen som du bruker til å lage romascosausen over og drysser litt godt havsalt til slutt.
  10. Ovnssteking: fordel grønnsakene i en ildfast form og drypp over olivenolje. Stek i 15-30 minutter 180 grader

Romescosaus: 

  1. Bak tomatene ved 180 grader i 10 minutter. Avkjøl. Fjern skall og frø og grovhakk tomatkjøttet.
  2. Rist mandlene og nøttene i en tørr stekepanne. Sett til side.
  3. Varm opp litt olje i samme panne og fres chilimassen lett.
  4. Bløt brødet i vann og klem forsiktig ut overflødig væske.
  5. Knus hvitløksfeddene med litt havsalt i en romslig morter. Tilsett chilimassen og persillen og mos videre. 
  6. Deretter mandlene og nøttene og tilslutt brødet som er skåret i terninger.
  7. Fortsett så med tomatterningene og mos til du har fått en jevn masse. Rør deretter inn 5-6 ss olivenolje samt eddik. Smak til med salt og pepper.
  8. Hvis du ikke har morter, kan du bruke blender eller mikser, men det blir ikke helt det samme.

Landbrødskivene grilles også. Under måltidet gnis de inn med hvitløksfedd og drysses med havsalt og litt olje.

Server de grillete grønnsakene med sausen og brødet. Må du ha kjøtt, kan du spe på med litt spekeskinke.

Her finner du mange spennende vegetarretter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her