Grønn grill

Høstens overflod av norske grønnsaker kan ved hjelp av grillens magiske kraft forvandles til et gourmetmåltid.
Aase E. Jacobsen
01 September 2005 - 15:45

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Det er ikke pysete å spise grønnsaker når de har fått seg en real omgang på grillen og dessuten får følge av en saus med sting. Grillvarmen løfter frem sødmen i grønnsakene og setter dessuten en ekstra smak. Hvor hardt du griller er selvsagt en smakssak, men det er viktig å ikke overdrive siden grønnsaker lett kan bli tørre ved sterk og langvarig varme og dermed ikke like gode.

Den annonserte sausen er såkalt romesco, en form for pesto siden den også lages i en morter men med helt andre ingredienser enn den liguriske sausen. Romesco krever saftige hvitløksfedd, mandler og hasselnøtter, gammelt brød, persille, solmodne tomater, mild olivenolje, vineddik samt en lokal chilisort som ikke er veldig sterk. Resultatet er en fyldig saus som altså er perfekt sammen med grillete grønnsaker, men det vanligste er å servere den til fisk. Den berømte retten romesco de peix fra Tarragona sør i den spanske provinsen Katalonia er en fiskegryte hvor sausens ingredienser er integrert.

Urgammel metode
Romesco er Tarragonas kulinariske stolthet. Denne fantastiske byen med den store fortiden. Den ligger nemlig på selveste Via Augusta, den 2.725 km lange veien mellom Pyrénéene og Cadiz, som keiser Augustus fikk bygd etter at romerne hadde erobret den iberiske halvøy i 218 f. Kr. Enkelte historiske kilder vil ha det til at sausen stammer fra byens fødsel og at det er romerne som har gitt den navn. Men det er nok en sannhet med modifikasjoner for pepperfrukten kom til Spania først etter at Columbus & Co hadde vært en sving innom Mellom-Amerika. Mer moderate kilder vil ha det til at den oppstod på 1800-tallet.

Uansett er fremstillingsmetoden, å knuse ingrediensene mellom steiner eller annet hardt materiale, like gammelt som sivilisasjonen. Og at det funker like godt i dag som da, er det ingen tvil om. Selv om det er relativt tungt å knuse alt til en fin masse, blir det ikke det samme å bruke en blender eller stavmikser. Da blir nemlig sausen for fluffy og for lite kornete. Men har du ikke en skikkelig romslig morter, er det selvsagt en akseptabel løsning.

En lokal spansk rett fortjener en lokal vin. Noen mil innover landet fra Tarragona ligger de spennende vinområdene Montsant og Priorato. Særlig sistnevnte regnes for Spanias hotteste. Men vinene derfra er for kraftige for våre grønnsaker og romesco.

Det er derimot ikke Lo' Mets 2009 (47256) fra Els Guiamets i Montsant. Siden dette er laveste nivå på skalaen til denne renommerte produsenten, er vinen uten fatsminke. Og du verden for en forførende fruktighet kombinert med stor saftighet og nydelig kirsebærsødme. Akkurat det som trengs for å møte grønnsakenes sødme og den svakt pikante sausen.

Et enkelt og greit hverdagsalternativ er Berberana Dragón Tempranillo 2011 (11882). Til å være en så rimelig vin har den et overraskende fint druepreg som betyr friske røde bær og særlig kirsebær. Et snev av fat forstyrrer imidlertid ikke kombinasjonen slik det ville gjort med en annen "typisk overeiket spansk" rødvin.

Hvitt er lettest
Det er enda lettere å finne en hvitvin som passer til en slik grønnsaksrett. Den eneste lokale hvitvinen i den ordinære pollisten som duger er en gammel traver, Gran Viña Sol Chardonnay 2011 (2824). Rund og sødmefylt tropisk fruktighet med et fint innslag av fatkrydder som matcher grillaromaene.

Syrefriskheten er betydelig større i dens motsats Santiago Ruiz 2008 (31328). Denne superelegante hvitvinen fra Spanias vestkyst tilhører landets mest ettertraktede viner. Her er den tropiske frukten og fatkrydderet erstattet av gule og grønne søte frukter, jordsmonn og solvarmt fuktig gress. En slank og raffinert vin med god konsentrasjon som er svært anvendelig i matveien. Like nydelig til sjømat som til grønnsaker.

Langt mer folkelig, rimeligere og enklere er en annen hvit spanjol, Valcorso 2005 (20466). En tanke mer følsom overfor romesco'en, men for deg som må tenke budsjett er det en bagatell i denne sammenhengen. God grønn grill.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Grillete eller ovnsstekte grønnsaker med romesco saus

Grillete eller ovnsstekte grønnsaker med romesco saus

Fremgangsmåte

Grønnsaker:

  1. Del rosenkålene i to og kok i 30 sekunder. 
  2. Skrell og skjær gulrøtter i strimler a 6-7 cm og kok i 1  minutt.
  3. Skjær squashen deles først i to på tvers og deretter på langs i skiver.
  4. Skrell og skjær rødbeter i skiver.
  5. Del poteter i to og kok i 1 minutt.
  6. Del purre i to på langs og skjær i biter a 2-3 cm.
  7. Grilling: Så kan du gå i gang med grillingen. Du bestemmer selv hvor mye sotpreg du ønsker.
  8. Etter hvert som grønnsakene er ferdig grillet legges de på et fat og dekkes med alu-folie.
  9. Når alt er grillet, drypper du den samme oljen som du bruker til å lage romascosausen over og drysser litt godt havsalt til slutt.
  10. Ovnssteking: fordel grønnsakene i en ildfast form og drypp over olivenolje. Stek i 15-30 minutter 180 grader

Romescosaus: 

  1. Bak tomatene ved 180 grader i 10 minutter. Avkjøl. Fjern skall og frø og grovhakk tomatkjøttet.
  2. Rist mandlene og nøttene i en tørr stekepanne. Sett til side.
  3. Varm opp litt olje i samme panne og fres chilimassen lett.
  4. Bløt brødet i vann og klem forsiktig ut overflødig væske.
  5. Knus hvitløksfeddene med litt havsalt i en romslig morter. Tilsett chilimassen og persillen og mos videre. 
  6. Deretter mandlene og nøttene og tilslutt brødet som er skåret i terninger.
  7. Fortsett så med tomatterningene og mos til du har fått en jevn masse. Rør deretter inn 5-6 ss olivenolje samt eddik. Smak til med salt og pepper.
  8. Hvis du ikke har morter, kan du bruke blender eller mikser, men det blir ikke helt det samme.

Landbrødskivene grilles også. Under måltidet gnis de inn med hvitløksfedd og drysses med havsalt og litt olje.

Server de grillete grønnsakene med sausen og brødet. Må du ha kjøtt, kan du spe på med litt spekeskinke.

Her finner du mange spennende vegetarretter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her