Det er ikke pysete å spise grønnsaker når de har fått seg en real omgang på grillen og dessuten får følge av en saus med sting. Grillvarmen løfter frem sødmen i grønnsakene og setter dessuten en ekstra smak. Hvor hardt du griller er selvsagt en smakssak, men det er viktig å ikke overdrive siden grønnsaker lett kan bli tørre ved sterk og langvarig varme og dermed ikke like gode.
Den annonserte sausen er såkalt romesco, en form for pesto siden den også lages i en morter men med helt andre ingredienser enn den liguriske sausen. Romesco krever saftige hvitløksfedd, mandler og hasselnøtter, gammelt brød, persille, solmodne tomater, mild olivenolje, vineddik samt en lokal chilisort som ikke er veldig sterk. Resultatet er en fyldig saus som altså er perfekt sammen med grillete grønnsaker, men det vanligste er å servere den til fisk. Den berømte retten romesco de peix fra Tarragona sør i den spanske provinsen Katalonia er en fiskegryte hvor sausens ingredienser er integrert.
Uansett er fremstillingsmetoden, å knuse ingrediensene mellom steiner eller annet hardt materiale, like gammelt som sivilisasjonen. Og at det funker like godt i dag som da, er det ingen tvil om. Selv om det er relativt tungt å knuse alt til en fin masse, blir det ikke det samme å bruke en blender eller stavmikser. Da blir nemlig sausen for fluffy og for lite kornete. Men har du ikke en skikkelig romslig morter, er det selvsagt en akseptabel løsning.
En lokal spansk rett fortjener en lokal vin. Noen mil innover landet fra Tarragona ligger de spennende vinområdene Montsant og Priorato. Særlig sistnevnte regnes for Spanias hotteste. Men vinene derfra er for kraftige for våre grønnsaker og romesco.
Det er derimot ikke Lo' Mets 2009 (47256) fra Els Guiamets i Montsant. Siden dette er laveste nivå på skalaen til denne renommerte produsenten, er vinen uten fatsminke. Og du verden for en forførende fruktighet kombinert med stor saftighet og nydelig kirsebærsødme. Akkurat det som trengs for å møte grønnsakenes sødme og den svakt pikante sausen.
Et enkelt og greit hverdagsalternativ er Berberana Dragón Tempranillo 2011 (11882). Til å være en så rimelig vin har den et overraskende fint druepreg som betyr friske røde bær og særlig kirsebær. Et snev av fat forstyrrer imidlertid ikke kombinasjonen slik det ville gjort med en annen "typisk overeiket spansk" rødvin.
Syrefriskheten er betydelig større i dens motsats Santiago Ruiz 2008 (31328). Denne superelegante hvitvinen fra Spanias vestkyst tilhører landets mest ettertraktede viner. Her er den tropiske frukten og fatkrydderet erstattet av gule og grønne søte frukter, jordsmonn og solvarmt fuktig gress. En slank og raffinert vin med god konsentrasjon som er svært anvendelig i matveien. Like nydelig til sjømat som til grønnsaker.
Langt mer folkelig, rimeligere og enklere er en annen hvit spanjol, Valcorso 2005 (20466). En tanke mer følsom overfor romesco'en, men for deg som må tenke budsjett er det en bagatell i denne sammenhengen. God grønn grill.
Grillete eller ovnsstekte grønnsaker med romesco saus
Fremgangsmåte
Grønnsaker:
- Del rosenkålene i to og kok i 30 sekunder.
- Skrell og skjær gulrøtter i strimler a 6-7 cm og kok i 1 minutt.
- Skjær squashen deles først i to på tvers og deretter på langs i skiver.
- Skrell og skjær rødbeter i skiver.
- Del poteter i to og kok i 1 minutt.
- Del purre i to på langs og skjær i biter a 2-3 cm.
- Grilling: Så kan du gå i gang med grillingen. Du bestemmer selv hvor mye sotpreg du ønsker.
- Etter hvert som grønnsakene er ferdig grillet legges de på et fat og dekkes med alu-folie.
- Når alt er grillet, drypper du den samme oljen som du bruker til å lage romascosausen over og drysser litt godt havsalt til slutt.
- Ovnssteking: fordel grønnsakene i en ildfast form og drypp over olivenolje. Stek i 15-30 minutter 180 grader
Romescosaus:
- Bak tomatene ved 180 grader i 10 minutter. Avkjøl. Fjern skall og frø og grovhakk tomatkjøttet.
- Rist mandlene og nøttene i en tørr stekepanne. Sett til side.
- Varm opp litt olje i samme panne og fres chilimassen lett.
- Bløt brødet i vann og klem forsiktig ut overflødig væske.
- Knus hvitløksfeddene med litt havsalt i en romslig morter. Tilsett chilimassen og persillen og mos videre.
- Deretter mandlene og nøttene og tilslutt brødet som er skåret i terninger.
- Fortsett så med tomatterningene og mos til du har fått en jevn masse. Rør deretter inn 5-6 ss olivenolje samt eddik. Smak til med salt og pepper.
- Hvis du ikke har morter, kan du bruke blender eller mikser, men det blir ikke helt det samme.
Landbrødskivene grilles også. Under måltidet gnis de inn med hvitløksfedd og drysses med havsalt og litt olje.
Server de grillete grønnsakene med sausen og brødet. Må du ha kjøtt, kan du spe på med litt spekeskinke.
Her finner du mange spennende vegetarretter
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
ØsterrikeVolum: 0.75 l Pris: 249.90 kr Bestillingsutvalget87 POENG
-
SpaniaVolum: 0.75 l Pris: 249.90 kr Bestillingsutvalget86 POENG
-
82 POENG