Grill en skikkelig filet

Grill en skikkelig filet, marinerte lammekoteletter, noen saftige grillspydd, pølser med litt voksen smak, eller andre grilldelikatesser som du finner i butikken. Enkelt, raskt og bekvemt, og selvfølgelig forsyner Apéritif med vinforslag.
Redaksjonen
06 Juni 2001 - 16:15

Valg av kjøtt er generelt ikke lett, men spør i din butikk om råd og tips for å velge riktig. Grunnregelen er at alt mørt kjøtt er egnet til grilling. Pølser og burgere er også god grillmat for store og små.
 
Helgrillet filet
Ca. 600-800 gr filet av storfe, lam eller svin
salt og pepper
evt. urtekrydder som timian, rosmarin eller lignende
Gni inn fileten med krydder
 
Grilltiden er avhengig av hvordan du ønsker kjøttet stekt. Kjøttet stekes på grillrist over høy varme, ca. 4-5 minutter på hver side. La fileten ettersteke på svakere varme. Indrefilet blir etterstekt ved middels varme i ca. 3-4 minutter på hver side. Ytrefilet trenger noe lengre tid. La kjøttet hvile noen minutter før det skjæres opp. Da forhindrer du at kjøttsaften renner ut.

Dressinger kan sette en ekstra piff på grillretten. Dressinger er enkle å lage istand på forhånd. Dressingene holder seg opp i mot en uke i kjøleskap i boks med tett lokk.
 
Sennepsdressing
1 dl rømme
1 ss dijon sennep
1 ss grov sennep evt. 2 ss vanlig sennep
1 ss olje
grovmalt pepper
evt. brekke med litt sukker

Pepperrot dressing
2 dl rømme
1 ss reven pepperrot evt. fra tube
½ ts salt
litt sukker
 
Bland sammen alle ingrediensene og la dressingen stå og trekke en stund før servering.
 
Vinforslag: Moyston Cabernet Shiraz 1998, South Australia, Australia, kr. kr 99,90 (varenr 13142 - basisutvalget). Vinen har mørk rød farge og duft av friskt bærpreg som også har innslag av vegetalske, animalske og jordlige aromaer. Saftig anslag, middels fylde. Markante tanniner i finishen.
 
Lammekoteletter eller lammelår i skiver
4 porsjoner
ca. 200 gr. kjøtt per person
½ dl olivenolje
2 ss frisk hakket rosmarin eller 2 ts tørket
½ ts salt
¼ ts pepper
 
Rør sammen olje, rosmarin, salt og pepper og pensle kjøttet godt med dette. Kotelettene trenger 2-3 minutter på hver side, snu og pensle dem ofte.
Lårskiver på ca. 2 cm. tykkelse trenger 4-5 minutter på hver side.
 
Vinforslag: Rosmarin er klassisk krydring til lam. Vendange Zinfandel 1999, Vendange Wine Cellars, California, USA, kr. 89,90 (varenr 13841 - basisutvalget) har dyp rød farge, med duft av solbær og mørke skogsbær som bjørnebær. Saftig stil med middels fruktfylde, frisk og lett å like.
 
Timianmarinade
1 dl olje
½ dl worcestersaus
½ dl mild chilisaus
2 ss soyasaus
1 ss sitronsaft
3 ss frisk timian eller 1 ss tørket
 
Bland ingrediensene og la kjøttet ligge i marinaden minst en time. Denne marinaden kan også brukes til svin og oksekjøtt.
 
Vinforslag: Til kjøtt marinert i timian anbefales den gode rimelige Le Midi Syrah 1999, Trois Terroirs, Languedoc, Frankrike, kr. 89,70 (varenr 13234 - basisutvalget). Vinen har en ung og mørkerød farge. Tiltalende duft med mørke skogsbær mot syltetøy samt krydder. Kraftig anslag, god saftighet, masse skogsbær, leskende stil. Bløte tanniner.
 
Grillspyd
Tips: Bruk tilnærmet like store biter. For å få kjøttet jevnt grillet på alle sider er det viktig at bitene ikke sitter for tett. Det er dessuten lurt å pensle kjøttet med olje, slik at de ikke fester seg til grillen. Bruker du grillspyd av tre, bør de bløtlegges i vann en stund først, så de ikke tar fyr.
 
lammekjøtt
sopp
grønn squash
rød paprika
 
svinekjøtt
svisker
mais i skiver
rød paprika
 
storfekjøtt
løk
gul paprika
cherrytomater

Barnas favoritt:
pølsebiter
ananas
tomat
 
Grillspydene kan serveres med forskjellige dipper, sauser, pastasalat og brød.
 
Vinforslag: Gode og upretensiøse allround-grillviner er for eksempel: Negroamaro del Salento 1998/1999, IGT Puglia, Cantine del Borgo Reale, Italia, kr. 79,90 (varenr 13686 - basisutvalget). Vinen har en ung lilla farge, og duft av litt tørket frukt og mandel. Smaksrik med fin fruktighet og syre, ganske lang, fin smak. En prisgunstig og god vin med stor fruktighet og god ettersmak. Også Sangre de Toro 1999 til kroner 95,00 (varenr 2991, - basisutvalget) passer bra til denne retten. Ren duft av mørke og røde bær. Fruktig smak, middels fylde, og faktisk gode tanniner. Sitter ganske godt.
 
Snadderpølser
Velg gjerne 3-4 forskjellige sorter, alt etter hva du liker best. Kanskje også en du ikke har prøvd før. Bratwurst, chilipølse, frankfurter, løkpølse, ostepølse, andouille, chorizo - det er mange å velge i. Lag tre- fire snitt på tvers av pølsene før de legges på grillen. Noen av pølsene må gjerne få en baconskive rundt, som du fester med tannpirkere. Godt og passende tilbehør kan være agurkmiks, grov sennep, salsa, løk, sylteagurker, rømme, sprø salat og store pølsebrød/baguetter
 
Gode råd og tips
Kjøttet du skal grille må være mørt. Biff og koteletter er sikre i så måte. Av lam og svin kan stort sett alle stykkningsdelene brukes. Fettmarmorert kjøtt er saftigere enn magert.
 
Beregn rikelig mengde grillmat, 300-400 gr pr person om du bruker kjøtt og pølser.
 
Ha gjerne et lite lager med grillmat i kjøleskapet. Grillmat er holdbar 3-4 dager, avhengig av pakkemåte. Marinert kjøtt har enda lengre holdbarhet.
 
Ta kjøttet ut av kjøleskapet i god tid før det skal på grillen, frossent kjøtt må tines.
 
Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt
Vinforslag: Mai Rødsten
Foto: Kai Nordrum

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her