Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
André Brunel Grenache 2005 (48424) er en slik vin. Duften strutter av varme røde bær, en touch av vanilje, urter og krydder. I munnen er den bløt og deilig med fin stofflighet, bra syrer og fine tanniner. Syrefriskheten holder seg helt ut i slutten som byr på en touch av lær. En vin som er myk og frisk på samme tid, og svært anvendelig på matbordet. Super til alt av lyst kjøtt, gryteretter samt lettere lammeretter. Og klar til å nytes samtidig som den tåler å ligge et par år til.
Denne vinen er lillebroren til januarnyhetenes aller beste kjøp, Domaine André Brunel Cuvée Sommelongue 2012 (48076), men fortjener absolutt ikke å stå i skyggen. Selv om Sommelongue-cuvéen har mer av alt, har Grenache 2004 også mye. Og i den grad 35 kroner betyr noe, så får du altså mye god vin for en lavere pris.
Den skiller seg imidlertid mindre fra sin storebror enn fra andre lignende viner i området. Først og fremst ved at den har en svært høy andel grenache, hele 90 prosent. De fleste sammenlignbare viner ligger på 50 prosent eller mindre. Vinen er definert som Vin de Pays de Vaucluse og kan derfor komme fra hele fylket Vaucluse som har Châteauneuf-du-Pape som sin største vinattraksjon.
Den varmekjære druen, også kalt Sør-Rhônes perle, når sitt optimum i Châteauneuf-du-pape. Her tar de karakteristiske rullesteinene vare på hver solstråle, og det er ikke lite, som faller i løpet av dagen slik at den forlenges til langt utover natten. Mens andre druer som syrah vansmekter hvis det blir for varmt og tørt, stortrives grenache. Vinstokkene plantes dessuten som busker hvilket øker druens toleranse overfor tørke. Hvis vi ser bort fra ekstreme årganger som 2003, gir grenache når den er i hendene på dyktige vinmakere sjelden et kokt eller syltet preg som vi kunne forvente av en drue under slike forhold. Det har selvsagt mye med vinstokkenes alder å gjøre, jo eldre jo mer tolerant overfor tørke, det svært lave utbyttet (maks 35 hl/ha) samt ikke minst den kraftige Mistral-vinden fra nord som forfrisker druene når det er som hetest.
Når grenache ikke "kjøres hardt", er den heller uinteressant, med rykte på seg for å være slapp, karakter- og tann(in)løs, oksidere raskt og dermed ikke egnet for lagringsviner. Men vår grenache, og i enda større grad Cuvée Sommelongue, ligner mer på sine store frender i Châteauneuf-du-pape gjennom sin touch av eleganse, deilige bærsyrlighet og fine jordsmonnskarakter.
Og det gir noe av forklaringen for hvorfor disse vinene er så gode. Selv om druene til André Brunel Grenache 2004 kommer fra vinmarker som ligger et par mil lenger nordøst for Châteauneuf-du-Papes grense, er det snakk om plantemateriale som vokser under tilnærmet de samme forholdene. Vinmarkene ligger langs elven Aigues, en sideelv til Rhône, i nærheten av Côtes-du-Rhône-grand cru'ene Rasteau og Cairanne. Jordsmonnet er leirholdig jord over tykt lag med grus, som ble dannet den gangen de smeltende isbreene dro med seg store mengder steiner på sin vei mot havet. Utbyttet er en del høyere enn i Châteauneuf-du-pape.
Cuvée Sommelongue kommer fra en vinmark enda nærmere Châteauneuf-du-pape men med omtrent samme terroir som den andre. Brunel har investert mer i form av drueutvelgelse og arbeid i vinkjelleren hvilket forklarer denne vinens større kompleksitet. Et svært godt alternativ når du ikke har råd til "the real thing".
Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.