Gode billigutgaver

Rhône er en av Frankrikes mestproduserende vinregioner. Derfor må du lete nøye for å finne de virkelige røverkjøpene.
Aase E. Jacobsen
15 Mars 2006 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

André Brunel Grenache 2005 (48424) er en slik vin. Duften strutter av varme røde bær, en touch av vanilje, urter og krydder. I munnen er den bløt og deilig med fin stofflighet, bra syrer og fine tanniner. Syrefriskheten holder seg helt ut i slutten som byr på en touch av lær. En vin som er myk og frisk på samme tid, og svært anvendelig på matbordet. Super til alt av lyst kjøtt, gryteretter samt lettere lammeretter. Og klar til å nytes samtidig som den tåler å ligge et par år til.

Denne vinen er lillebroren til januarnyhetenes aller beste kjøp, Domaine André Brunel Cuvée Sommelongue 2012 (48076), men fortjener absolutt ikke å stå i skyggen. Selv om Sommelongue-cuvéen har mer av alt, har Grenache 2004 også mye. Og i den grad 35 kroner betyr noe, så får du altså mye god vin for en lavere pris.

Den skiller seg imidlertid mindre fra sin storebror enn fra andre lignende viner i området. Først og fremst ved at den har en svært høy andel grenache, hele 90 prosent. De fleste sammenlignbare viner ligger på 50 prosent eller mindre. Vinen er definert som Vin de Pays de Vaucluse og kan derfor komme fra hele fylket Vaucluse som har Châteauneuf-du-Pape som sin største vinattraksjon.

Den varmekjære druen, også kalt Sør-Rhônes perle, når sitt optimum i Châteauneuf-du-pape. Her tar de karakteristiske rullesteinene vare på hver solstråle, og det er ikke lite, som faller i løpet av dagen slik at den forlenges til langt utover natten. Mens andre druer som syrah vansmekter hvis det blir for varmt og tørt, stortrives grenache. Vinstokkene plantes dessuten som busker hvilket øker druens toleranse overfor tørke. Hvis vi ser bort fra ekstreme årganger som 2003, gir grenache når den er i hendene på dyktige vinmakere sjelden et kokt eller syltet preg som vi kunne forvente av en drue under slike forhold. Det har selvsagt mye med vinstokkenes alder å gjøre, jo eldre jo mer tolerant overfor tørke, det svært lave utbyttet (maks 35 hl/ha) samt ikke minst den kraftige Mistral-vinden fra nord som forfrisker druene når det er som hetest.

Når grenache ikke "kjøres hardt", er den heller uinteressant, med rykte på seg for å være slapp, karakter- og tann(in)løs, oksidere raskt og dermed ikke egnet for lagringsviner. Men vår grenache, og i enda større grad Cuvée Sommelongue, ligner mer på sine store frender i Châteauneuf-du-pape gjennom sin touch av eleganse, deilige bærsyrlighet og fine jordsmonnskarakter.

Og det gir noe av forklaringen for hvorfor disse vinene er så gode. Selv om druene til André Brunel Grenache 2004 kommer fra vinmarker som ligger et par mil lenger nordøst for Châteauneuf-du-Papes grense, er det snakk om plantemateriale som vokser under tilnærmet de samme forholdene. Vinmarkene ligger langs elven Aigues, en sideelv til Rhône, i nærheten av Côtes-du-Rhône-grand cru'ene Rasteau og Cairanne. Jordsmonnet er leirholdig jord over tykt lag med grus, som ble dannet den gangen de smeltende isbreene dro med seg store mengder steiner på sin vei mot havet. Utbyttet er en del høyere enn i Châteauneuf-du-pape.

Cuvée Sommelongue kommer fra en vinmark enda nærmere Châteauneuf-du-pape men med omtrent samme terroir som den andre. Brunel har investert mer i form av drueutvelgelse og arbeid i vinkjelleren hvilket forklarer denne vinens større kompleksitet. Et svært godt alternativ når du ikke har råd til "the real thing".

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her