NM for amatørkokk
Gir torskeretten ekstra kick og farger

Gir torskeretten ekstra kick og farger

Designer og kunstner Randi Strand er ikke uventet opptatt av at maten både skal smake og se godt ut. Her er hennes bidrag til NM for amatørkokk.
Redaksjonen
28 August 2015 - 09:01

Randi Strand har matlaging som hobby, men ikke bare for seg selv. Hun er vant til å servere mange siden hun og mannen har til sammen sju barn. Dessuten er hun del av en matglad gjeng som liker å teste ut mat og vin i kombinasjon. Til den innsendte oppskriften har hun testet ut flere og endte opp med både en hvit, en rød og et øl.

Har du en oppskrfit du har lyst å teste på flere? Send den inn til NM for amatørkokk og du kan vinne premier for 50.000 kroner

Torskeloin med klippfiskboller og chorizo-vinagrette

Torskeloin med klippfiskboller  og chorizo-vinagrette

Fremgangsmåte

Klippfiskboller: 
Start med å lage klippfiskboller dagen før. De kan oppbevares i kjøleskapet eller fryses ned, og så tar du de bare fram og friterer de i olje.

Utvannet klippfisk trekkes i kokende lettsaltet vann til den er ferdig og flaker seg.Lettsaltet torskefilet trekkes i kokende vann til den flaker seg. Skrell potet og gulrøtter og skjær i biter. Kokkes til grønnsakene er møre. Tilsett purre i slutten av koketiden. Sil av.

Skrell hvitløk og finhakk.Bland alle ingrediensene sammen, tilsett eggeplommene og en håndfull frisk persille.

Kjøres glatt i en kjøkkenmaskin til deigen blir litt seig. Sett den kjølig over natten.  Form bollene til kuler, ca 5 cm i diameter. Rull dem i hvetemel. Dypp dem i eggehviten. Rull og dem i brødrasp. Friteres i ca tre minutter i olje.

Potetpanne:
Lages gjerne dagen før og varmes opp før servering. Sett ovnen på 200 grader. Skjær poteter i tynne flak, bruk gjerne en kjøkkenmaskin eller et mandolinjern. Skjær løken i små biter. Smelt smøret. Bland alt sammen i en bolle og tilsett salt.

Legg bakepapir i en form på ca 20 x 20 cm. Legg poteter lagvis oppå hverandre i taksteinsformasjon. Legg et bakepapir oppå potetene og sett en ildfast form oppå, for å presse potetene sammen. De skal bli som en fast, men mør potetkake. Stekes i ca 1 time. Avkjøl og sett i kjøleskapet til dagen etter. Del den opp i firkantede biter.

Chorizo-vinaigrette:
Skjær de rå pølsene i ganske små biter og de tørkede aprikosene i små biter. Finhakk hvitløken, og ha i noen blader frisk timian. Stekes på ganske svak varme med litt meierismør. Rist pinjekjerner i en tørr panne, pass på at de ikke blir brent. Skjær vårløken i fine ringer. Ha i vårløken og sitronen, samt noen dråper trøffelolje rett før servering. 

Rødbeter:
Kjøp ferdig kokte rødbeter og skjær i ringer.

Torsk:
Hell chorizo-vinagretten over i en kjele, og bruk den samme panna som du stekte pølsene i til å steke torsken i. Stek torsken i fem min, først med den siden hvor skinnet har vært. Snu den og stek vider et par minutter til den flaker seg fint.

Anretning:
Legg først chorizo-vinaigretten på tallerkenen. Deretter rødbeteringen, og sett klippfiskbollen oppå rødbeten. Legg på potetkaken, og til sist torsken. Strø litt finhakket gressløk over og server!

Øltips:
Randi Strand serverer gjerne Johannes Konstknekt - et øl av typen kölsch altså fra Køln, som er omtrent som en overgjæret lager. Dette ølet fra Atna er ikke tilgjengelig lenger, men i velassorterte butikkølhyller kan du komme over andre typer. Eller bare gå for en ale eller blonde.

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk

Her finner du mange oppskrifter med torsk

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

Sendt inn av Randi Strand

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her