Barn liker stort sett alltid den milde smaken av kjøttboller. Men hjemme hos Tzatziki og Retsina, kjent fra både bøker og filmer og dermed med heltestatus også hos norske barn, går det neppe i tråkiga svenske köttbullar. Med bittelitt mer smak i kjøttbolledeigen kan også dere få til skikkelig gresk stemning hjemme. Om ungene nekter å spise tzatziki til, som jo er litt voksen i smaken, vil de garantert like tomatsausen. Hvis alle trår til, er dette en smal sak å få til selv på en travel hverdag. For at det smaker godt kommer hele familien til å samstemme i.
Mange serverer av prinsipp ikke vin til kjøttkaker eller -boller og det er helt greit, vann eller øl er helt greit, men skulle familiens voksne ønske seg en ekstra spiss på måltidet er det lett å finne vin til ukens kjøttboller. Den eneste utfordringen er tzatzikien men heller ikke den skaper de helt store problemene. For vi må nødvendigvis satse på en ikke for kraftig vin, enten den er hvit, rød eller rosé må den være frisk og saftig.
Den andre; Mediterranean Red (13257) er laget av Domaine Skouras, en av Hellas desidert beste produsenter men denne er veldig langt fra hva vi forbinder med denne produsenten. Vinen er uten årgang, bærpreget, frisk og ganske enkel og lett i stilen, men den kan til nød gå til retten.
Da er det noe mer fylde i Boutari Nemea 2000 (33280) fra samme område som de to andre, nemlig Peloponnes, som ligger sør for Athen. Her er det druen agioritiko som gir viner med preg av røde bær, noe syltetøy, jordsmonn og skogbunn. Slik er da også denne vinen som er signert Boutari, den ene av Hellas' to vingiganter (den andre er Tsantalis), men som størrelsen til tross lager viner med karakter og jevn kvalitet. Den fungerer da også godt til retten.
Rosévin er et perfekt alternativ til rødvin i den varme årstiden (men kan likevel nytes med norsk apriltemperatur utendørs). En god løsning er den relativt rimelige sørfranske Domaine Lascours Syrah 2003 (13698) som har mye av syrahdruens gode bær- og krydderpreg.
Keftedakia - Greske kjøttboller
Fremgangsmåte
Varm opp olje i en stor panne og fres løken til den er blank. Bland kjøtt, egg, krydder og urter. Tilsett løken. Ha alt i en food processor og kjør til det er blitt en smidig masse. Ha i brødkrumme, olje og eddik. Smak til med litt salt.
Form små boller og stek dem i extra virgin olivenolje i stekepannen alternativt frityrstek dem i slik olivenolje.
Hvis du bruker en liten kasserolle, trenger du ikke mer enn 3-5 dl olje. Smaken blir helt klart mye bedre.
Server med tomatsaus, tzatziki, grønn salat og ovnsstekte poteter (skjær poteter i båter, hell over olivenolje, dryss over salt og pepper samt litt rosmarin og steik i ovnen ved 180 grader i 30 minutter) eller potetmos.
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Hjemmelaget tzatziki
Fremgangsmåte
- Riv agurken, dryss over litt salt og ha i et dørslag.
- La stå i en halvtime.
- Hell yoghurten i kaffefilteret og la stå i en halv time.
- Bland yoghurt, agurk, hvitløk, mynte og smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Her er flere retter med tzatziki
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 POENG
God tomatsaus
Fremgangsmåte
- Fres løken i olivenolje. Tilsett hvitløk og fres videre 1 minutt.
- Tilsett tomatene og tomatpuréen, sukkeret og la småkoke i 10-15 minutter.
- Ha i urtene og la koke fem minutter til.
- Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Her finner du oppskrifter på veldig mange spennende sauser