Osten med røtter tilbake til vikingetiden, er det ellevte matproduktet som får en lovbestemt beskyttelse for å ta vare på norsk matkultur, melder Matmerk. Sognemeieriet ble overrekt beviset på lovbeskyttelsen av landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen under et arrangement i Oslo Konserthus tirsdag.
Det er produkter med særpreg, tradisjon og en klar geografisk opprinnelse som tildeles denne beskyttelsen for å sikre deres fremtid, samtidig med at det gir forbrukerne en garanti om produktets opprinnelse.
Gamalost har blitt produsert ved Tines meieri i Vik i Sogn i mer enn 100 år sammenhengende, og det er nettopp for produktet Gamalost frå Vik den nye lovbeskyttelsen er myntet.
Nummer 11 i rekken
Gamalost fra Vik er det ellevte produktet som får en lovbestemt beskyttelse, som er en ordning etter mønster fra EU hvor mer enn 700 matprodukter har blitt tildelt denne beskyttelsen.
I tillegg til Gamalost frå Vik er følgende matprodukter lovbeskyttet: Økologisk Tjukkmjølk fra Røros, Eplejuice frå Hardanger, Ringerikserter, Fjellmandel fra Oppdal, Frukt frå Hardanger (epler, pærer, plommer og moreller), Skjenning og Rakfisk fra Valdres lovbeskyttet.
Sunt tradisjonsprodukt Gamalost er en mager surmelksost laget av skummet kumelk som blir modnet med en spesiell muggtype som på norsk blir kalt kulemugg. Det gir osten en kraftig og karakteristisk smak. I motsetning til andre oster inneholder gamalost lite fett (mindre enn 1 prosent) og mye protein (ca 50 prosent). Osten er heller ikke saltet og inneholder ikke tilsetningsstoffer.
Sogn og Fjordane og Hordaland har tradisjonelt vært kjerneområder for produksjonen av gamalost. Fra gammelt av ble det meste av gamalosten ystet på stølene. Området rundt Vik i indre Sogn er et område med solid tradisjon for slik produksjon.
Foto: Tine