Fermentert kål kimchi

Fermentert kål kimchi

Fremgangsmåte

Snitt kålen fint i en bolle. Tilsett salt og bland godt med rene hender. Klem gjerne på kålen slik at det skapes saft. Det er viktig for selve gjæringsprosessen.

Ha i et rent norgesglass el. l. og press kålen tett sammen. Dekk til slik at det ikke kommer til luft, men pass på at luft slipper ut, f.eks. gjennom en gjærlås som når du lager vin eller øl. Slike glass er å få kjøpt, blant annet på Ikea.

Kålmassen skal være dekket av væske. Topp opp med kokt og avkjølt, lettsaltet vann. Glasset skal stå 3 døgn i romtemperatur. Dernest 7-14 dager i kjellertemperatur.

Deretter er surkålen klar for bruk. Og den holder lenge i kjøleskapet. Smaken skal være syrlig og frisk.

NB Hvis det er antydning til mugg, må du kaste kålen og starte på ny. 

Tips: Hvis du ikke har et fermenteringsglass, kan du legge noe tungt oppå kålen i en bolle, selvsagt uten at kålen blir utsatt for urenheter. 

Her finner du mange vegetaroppskrifter

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Enkel kimchi

Enkel kimchi

Fremgangsmåte

Klargjør kålen. Kutt bort evt. brune/visne endestykker.  Del i 8 båter og deretter i fire.

  1. Legg i kaldt vann for å renses for så å legges i et dørslag – evt skyll godt under rennende vann. La dryppe godt av.
  2. Hvis du bruker hendene til å blande etter dette steget, er det lurt å bruke plasthansker. Alternativt rengjort plastskje.
  3. Knus grovsaltet i en morter hvis saltkornene er veldig store.
  4. Fordel saltet jevnt og legg kålen i en bolle i ca. halvannen time. Snu kålbitene flere ganger underveis slik at saltet får jobbe med hele kålen.
  5. Etter endt salting: Skyll godt i mye kaldt vann i to omganger. Ha i et dørslag slik at kålen får renne av. Ha kålen over i en rengjort plastbolle med lokk.
  6. Pisk ut mel i vann i en kjele og kok opp under stadig omrøring. La koke under omrøring på svak varme i 4-5 minutter til. Det skal blir en tykk hvitsaus. Sett til avkjøling.
  7. Bland den avkjølte sausen med chili, fiskesaus, hvitløk, løk og ingefær. Rør godt og vend blandingen i kålen med en rengjort skje el. l i stål.
  8. Sett på lokket eller dekk med plastfolie. La stå på kjøkkenbenken eller sett i kjøleskapet. 

Kimchien kan brukes umiddelbart – i fersk utgave – eller gjennomgå en fermentering – det tar 3-7 dager avhengig av temperaturen i rommet. 

Fristende internasjonale retter

Her finner du 25 flotte vegetaroppskrifter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv
+
Julemat
Spiselige julegaver

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv

Hvorfor handle julegaver når du kan lage dem selv? Her får du idèer til både søte og salte gourmetgaver som alle vil elske.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv
+
Julemat
Spiselige julegaver

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv

Hvorfor handle julegaver når du kan lage dem selv? Her får du idèer til både søte og salte gourmetgaver som alle vil elske.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Ny bærekraft-milepæl for Kvitnes Gård

Kvitnes Gård har som en av tre norske restauranter nådd full skår på 360Eat Guide sin bærekraftsskala.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul
Julemat
Oppskrifter julekaker

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul

Inviter familie og venner på juleverksted og bak julens mest klassiske småkaker sammen. Oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 7 fantastiske viner fra to av de beste spanske vinregionene
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 04. februar

Smak 7 fantastiske viner fra to av de beste spanske vinregionene

Den 04. februar har du en sjelden mulighet til å utforske toppviner fra Spania. Ta en titt på vinene som serveres denne kvelden – du vil forstå hvorfor det lønner seg å sikre seg en plass raskt!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her