Sylting av grønnsaker
Fermentert kål kimchi
Fremgangsmåte
Snitt kålen fint i en bolle. Tilsett salt og bland godt med rene hender. Klem gjerne på kålen slik at det skapes saft. Det er viktig for selve gjæringsprosessen.
Ha i et rent norgesglass el. l. og press kålen tett sammen. Dekk til slik at det ikke kommer til luft, men pass på at luft slipper ut, f.eks. gjennom en gjærlås som når du lager vin eller øl. Slike glass er å få kjøpt, blant annet på Ikea.
Kålmassen skal være dekket av væske. Topp opp med kokt og avkjølt, lettsaltet vann. Glasset skal stå 3 døgn i romtemperatur. Dernest 7-14 dager i kjellertemperatur.
Deretter er surkålen klar for bruk. Og den holder lenge i kjøleskapet. Smaken skal være syrlig og frisk.
NB Hvis det er antydning til mugg, må du kaste kålen og starte på ny.
Tips: Hvis du ikke har et fermenteringsglass, kan du legge noe tungt oppå kålen i en bolle, selvsagt uten at kålen blir utsatt for urenheter.
Her finner du mange vegetaroppskrifter
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Enkel kimchi
Fremgangsmåte
Klargjør kålen. Kutt bort evt. brune/visne endestykker. Del i 8 båter og deretter i fire.
- Legg i kaldt vann for å renses for så å legges i et dørslag – evt skyll godt under rennende vann. La dryppe godt av.
- Hvis du bruker hendene til å blande etter dette steget, er det lurt å bruke plasthansker. Alternativt rengjort plastskje.
- Knus grovsaltet i en morter hvis saltkornene er veldig store.
- Fordel saltet jevnt og legg kålen i en bolle i ca. halvannen time. Snu kålbitene flere ganger underveis slik at saltet får jobbe med hele kålen.
- Etter endt salting: Skyll godt i mye kaldt vann i to omganger. Ha i et dørslag slik at kålen får renne av. Ha kålen over i en rengjort plastbolle med lokk.
- Pisk ut mel i vann i en kjele og kok opp under stadig omrøring. La koke under omrøring på svak varme i 4-5 minutter til. Det skal blir en tykk hvitsaus. Sett til avkjøling.
- Bland den avkjølte sausen med chili, fiskesaus, hvitløk, løk og ingefær. Rør godt og vend blandingen i kålen med en rengjort skje el. l i stål.
- Sett på lokket eller dekk med plastfolie. La stå på kjøkkenbenken eller sett i kjøleskapet.
Kimchien kan brukes umiddelbart – i fersk utgave – eller gjennomgå en fermentering – det tar 3-7 dager avhengig av temperaturen i rommet.
Fristende internasjonale retter
Her finner du 25 flotte vegetaroppskrifter
Drikke som passer til denne oppskriften
-
93 POENG
-
90 POENG
-
90 POENG
-
85 POENG
-
84 POENG