Jordbær er ikke bare fantastisk godt og en velkommen ingrediens i matlagingen. De røde bærene er i tillegg noe av det sunneste du kan spise. De lubne godbitene kan senke kolesterolet, øke potensen og bidra til "evig ungdom".
Mange bruksområder
Madame Tallien, en av de mer prominente kvinneskikkelser ved keiser Napoleons hoff, ble berømt fordi hun badet i frisk jordbærjuice.
Til hvert bad trengte hun ikke mindre enn 11 kilo bær. Det er vel unødvendig å si at damen ikke badet daglig.
Hva madame Tallien ikke visste, er at jordbær inneholder hele kombinasjonen av antioksidanter og naturstoffer som inngår i moderne anti-aldringsteorier, og at hennes luksuriøse jordbærbad har kommet til heder og verdighet igjen.
Men lurere enn å bade i dem, er det å spise jordbær. De kan nemlig gjøre deg både frisk og fyrig i tillegg til at de sprer glede.
Supersunne vitaminbomber
De søte, røde bærene er nemlig en ernæringsmessig juvel, som inneholder store mengder vitamin C og K, sink, fordøyelsesfiber, jod, kalium, folsyre, vitamin B2, vitamin B5, vitamin B6, magnesium og kopper.
Dyprøde, friske jordbær inneholder store mengder næringsstoffer kalt fenoler. Fenoler er blant de kraftigste av de kjente antioksidantene, og har i en rekke forsøk vist seg å beskytte kroppens cellestrukturer mot skader av såkalte frie radikaler.
Godt for hele kroppen
Jordbærets unike innhold av fenoler har vist seg nyttige for å beskytte hjertet, det beskytter mot betennelser.
Flere studier har vist at jevnlig inntak av friske jordbær motvirker oksidativt stress og beskytter mot aldersrelatert nedsatt hjernefunksjon.
Forskere har også funnet at forsøksdyr som spiser sine daglige jordbær forbedrer både læringsevnen og motorikken radikalt.
Med alle disse fantastiske egenskapene er jordbær virkelig et mirakelbær, men det er også utgangspunkt for en rekke deilige oppskrifter.
På de neste sidene finner du mange fristende måter å bruke sommerens jordbær på
Enten du vil ha deilige kakeoppskrifter, lage jordbærsuppe, is eller vil ha spennende forslag til hvordan du serverer jordbærene som en forrett eller i en salat - oppskriftene finner du i Apéritifs store kokebok.