Drikke
Forskere advarer mot for rask modning

Forskere advarer mot for rask modning

Også røde viner sliter med oksidering og rask utvikling. Årsaken er sammensatt.
Redaksjonen
24 November 2014 - 19:00

Ifølge decanter.com tyder det på at også røde viner utsettes som «prematur» oksidering i økende grad – slik hvite burgundere ble rammet på 1990-tallet.

2003 fra Bordeaux er utsatt

Årsaken ligger trolig i bruken av overmodne druer som i sin tur gir lave syrenivåer og dermed mindre beskyttelse mot oksidering. Reduksjonen av svovelbruk samt utstrakt eikegjæring og modning bidrar i samme retning.

Noe som resulterer i en vinstil med sviske- og fikenaromaer, brentpreg fra trevirke og varmen fra høy alkohol.

Diskusjonen skal ha eskalert under en tiårssmaking av 2003-årgangen fra Bordeaux.

Den gang mente man at California kom til Bordeaux

Flere av vinene som ble smakt opplevdes som slitne og slappe og over toppen. Alt dette er tegn på oksidativ nedbryting.

Selv om 2003 var en spesiell årgang, mener mange eksperter at den egentlig bare viser en generell trend. Denis Dubourdieu, berømt ønologprofessor som ledet granskningen av oksideringsproblemene for de hvite vinene i sin tid, mener at vi bare har sett begynnelsen av problemene for de røde.

Men ikke bare Bordeaux

Og at det ikke er begrenset til ett område. Faktisk er det et problem at produsenter i alle områder som er kjent for sine langlivete viner, som Barolo, Napa, Bordeaux, Rhône og Burgund, overser denne trusselen.

En av utfordringene han lister opp i intervjuet med decanter.com er at det tar lang tid å avdekke problemet, lengre enn for hvitvin siden rødvin fra naturen av har mer beskyttelse i form av antocyaner og annet. Samtidig fortsetter produsentene å lage vinene på samme måten. Dermed vil problemet ese ut, ifølge Dubourdieu.

Michel Rolland som har vært en av pionerene innen bruk av svært modne druer, mener imidlertid at problemet i første omgang er knyttet til for høy pH (lav syre) og redusert bruk av svovel. Han insisterer på at det er mulig å lage holdbar vin av svært modne druer uten at det går utover pH-en (som ikke bør være høyere enn 3,75). Han mener løsningen ligger i gamle vinstokker som har dype røtter og på den måten utvikler et naturlig høyt syrenivå.

Derfor er gamle vinstokker å foretrekke

Forsker Valérie Lavigne peker på en mulig forklaring, nemlig at produsentene tilpasser seg i for stor grad til markedets ønske om myke og drikkevennlige viner hvilket presser ned syrenivået i vinene.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her