Drikke
Forskere advarer mot for rask modning

Forskere advarer mot for rask modning

Også røde viner sliter med oksidering og rask utvikling. Årsaken er sammensatt.
Redaksjonen
24 November 2014 - 19:00

Ifølge decanter.com tyder det på at også røde viner utsettes som «prematur» oksidering i økende grad – slik hvite burgundere ble rammet på 1990-tallet.

2003 fra Bordeaux er utsatt

Årsaken ligger trolig i bruken av overmodne druer som i sin tur gir lave syrenivåer og dermed mindre beskyttelse mot oksidering. Reduksjonen av svovelbruk samt utstrakt eikegjæring og modning bidrar i samme retning.

Noe som resulterer i en vinstil med sviske- og fikenaromaer, brentpreg fra trevirke og varmen fra høy alkohol.

Diskusjonen skal ha eskalert under en tiårssmaking av 2003-årgangen fra Bordeaux.

Den gang mente man at California kom til Bordeaux

Flere av vinene som ble smakt opplevdes som slitne og slappe og over toppen. Alt dette er tegn på oksidativ nedbryting.

Selv om 2003 var en spesiell årgang, mener mange eksperter at den egentlig bare viser en generell trend. Denis Dubourdieu, berømt ønologprofessor som ledet granskningen av oksideringsproblemene for de hvite vinene i sin tid, mener at vi bare har sett begynnelsen av problemene for de røde.

Men ikke bare Bordeaux

Og at det ikke er begrenset til ett område. Faktisk er det et problem at produsenter i alle områder som er kjent for sine langlivete viner, som Barolo, Napa, Bordeaux, Rhône og Burgund, overser denne trusselen.

En av utfordringene han lister opp i intervjuet med decanter.com er at det tar lang tid å avdekke problemet, lengre enn for hvitvin siden rødvin fra naturen av har mer beskyttelse i form av antocyaner og annet. Samtidig fortsetter produsentene å lage vinene på samme måten. Dermed vil problemet ese ut, ifølge Dubourdieu.

Michel Rolland som har vært en av pionerene innen bruk av svært modne druer, mener imidlertid at problemet i første omgang er knyttet til for høy pH (lav syre) og redusert bruk av svovel. Han insisterer på at det er mulig å lage holdbar vin av svært modne druer uten at det går utover pH-en (som ikke bør være høyere enn 3,75). Han mener løsningen ligger i gamle vinstokker som har dype røtter og på den måten utvikler et naturlig høyt syrenivå.

Derfor er gamle vinstokker å foretrekke

Forsker Valérie Lavigne peker på en mulig forklaring, nemlig at produsentene tilpasser seg i for stor grad til markedets ønske om myke og drikkevennlige viner hvilket presser ned syrenivået i vinene.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her