Ifølge decanter.com tyder det på at også røde viner utsettes som «prematur» oksidering i økende grad – slik hvite burgundere ble rammet på 1990-tallet.
2003 fra Bordeaux er utsatt
Årsaken ligger trolig i bruken av overmodne druer som i sin tur gir lave syrenivåer og dermed mindre beskyttelse mot oksidering. Reduksjonen av svovelbruk samt utstrakt eikegjæring og modning bidrar i samme retning.
Noe som resulterer i en vinstil med sviske- og fikenaromaer, brentpreg fra trevirke og varmen fra høy alkohol.
Diskusjonen skal ha eskalert under en tiårssmaking av 2003-årgangen fra Bordeaux.
Den gang mente man at California kom til Bordeaux
Flere av vinene som ble smakt opplevdes som slitne og slappe og over toppen. Alt dette er tegn på oksidativ nedbryting.
Selv om 2003 var en spesiell årgang, mener mange eksperter at den egentlig bare viser en generell trend. Denis Dubourdieu, berømt ønologprofessor som ledet granskningen av oksideringsproblemene for de hvite vinene i sin tid, mener at vi bare har sett begynnelsen av problemene for de røde.
Men ikke bare Bordeaux
Og at det ikke er begrenset til ett område. Faktisk er det et problem at produsenter i alle områder som er kjent for sine langlivete viner, som Barolo, Napa, Bordeaux, Rhône og Burgund, overser denne trusselen.
En av utfordringene han lister opp i intervjuet med decanter.com er at det tar lang tid å avdekke problemet, lengre enn for hvitvin siden rødvin fra naturen av har mer beskyttelse i form av antocyaner og annet. Samtidig fortsetter produsentene å lage vinene på samme måten. Dermed vil problemet ese ut, ifølge Dubourdieu.
Michel Rolland som har vært en av pionerene innen bruk av svært modne druer, mener imidlertid at problemet i første omgang er knyttet til for høy pH (lav syre) og redusert bruk av svovel. Han insisterer på at det er mulig å lage holdbar vin av svært modne druer uten at det går utover pH-en (som ikke bør være høyere enn 3,75). Han mener løsningen ligger i gamle vinstokker som har dype røtter og på den måten utvikler et naturlig høyt syrenivå.
Derfor er gamle vinstokker å foretrekke
Forsker Valérie Lavigne peker på en mulig forklaring, nemlig at produsentene tilpasser seg i for stor grad til markedets ønske om myke og drikkevennlige viner hvilket presser ned syrenivået i vinene.