Forfriskende til torsken

Fra Nord-Portugal kommer en lekkerbisken av en hvitvin og en saftig og syrefrisk rødvin med et for tiden sjeldent moderat alkoholinnhold som begge er topp til torsken.
Aase E. Jacobsen
18 Januar 2006 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Det nordportugisiske vinhuset Solar de Serrade tilhører kremen innen vinho verde. Men det var først i 1999 at vingården begynte å sette navnet sitt på etiketten. Før den tid overlot familien Lameiro Afonso druene sine til kooperativet i Monção som er vinho verde grand cru. Og selv om vingården stammer fra 1600-tallet, kom Lameiro Afonso på banen så seint som i 1984.

Deres Solar de Serrade Alvarinho Vinho Verde 2014 (42594) er et strålende eksempel på hvor raffinert denne til tider utskjelte vintypen kan være. Mineralpreget er på nivå med en god chablis premier cru. Her er også tydelig innslag av sjø, som gir assosiasjoner til de beste muscadeter, samt ikke minst svært gode toner av gule og grønne frukter, både søte og bitre. I munnen er den svært fruktig med et fint bakteppe av mineraler, veldig gode syrer og en lang ettersmak med innslag av sitrus, særlig appelsin. Denne vinen fikser det meste fra sjøen, så vel skalldyr naturell som mer forseggjorte fiskeretter gjerne med skalldyrsaus. Samt vinterens store skreimølje med både lever og rogn eller også pysevrien med smørsaus i stedet for lever. Forseggjorte klippfiskretter er også perfekt.

Solar de Serrade lager også noe som høres ut som en motsetning, nemlig en rød vinho verde. Selv om vinho verde i dag forbindes med hvitvin, var 80 prosent av vinen herfra rød for hundre år siden. Selv om den fortsatt står for nærmere halvparten av produsert volum, har overgangen til hvitvin parkert rødvinen i skyggen. I hvert fall når det er snakk om oppmerksomhet utenfor det lokale markedet. Og det er trist for rød vinho verde er en vinstil som i dagens marked er svært sjelden. Med et alkoholnivå på maksimalt 11,5 prosent og god syrefriskhet er dette så langt unna den søtladne stilen som verdens vinmakere har lagt sin elsk på, du kan komme.

Selv om mange av de røde vinene herfra ikke er verd å bry seg om, og derfor har et veldig begrenset marked, har Solar de Serrade bevisst satset på å lage kvalitetsvin av de høyst lokale røde druene. Derfor er Solar de Serrade Vinho Verde 2012 (43868) er svært vellykket vin i sin kategori. Saftig og forfriskende med kjøttfulle røde og mørke bitre bær, røyk, krydder og jordsmonn i så vel duft som smak. Friskheten får følge av lett bitterhet mot slutten, og ettersmaken er parfymert med svakt innslag av røyk. En superb vin til torskemølja og ikke minst til en lang rekke retter med klippfisk, særlig der hvor den formelig flyter i olivenolje.

Denne rødvinen som bare lages i et antall av 10.000 flasker er basert på druene pedral, vinhão og brancelho. Hvis du aldri har hørt om dem før, er det ikke så rart for de eksisterer knapt utenfor regionen. Mens pedral både er lett i farge og alkohol, er vinhãos rolle å gi farge og et visst tanninbitt og brancelho sørger for konsentrasjon gjennom sin lave avling.

Men det er alvarinho som er husets viktigste drue. Av den lages to viner hvorav den rene og beste er tilgjengelig i Norge. Jordsmonnet på denne 22 hektar store vingården er hovedsakelig granitt og de hvite vinene får derfor en viss likhet med de beste muscadet'ene. Men det er ikke bare jordsmonn og den lavtytende og aromatiske alvarinho som forklarer forskjellen til det du oftest kommer over av vinho verde. Klimaet er varmere og litt tørrere hvilket sikrer bedre modning og høyere alkohol. Derfor er den hvite vinen mer alkoholrik enn den røde, men 12,5 prosent er likevel ikke spesielt høyt.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her