Denne drinken er dessuten perfekt nå som sommeren (endelig) er her og det over hele landet – til og med langs kysten.
En Collins er en av mine favoritter i solsteken med sine lette sitrustoner og lettdrikkelige leskende stil.
Populær i mat, drinker og øl
Denne gangen benytter vi oss av den moteriktig kortreiste nordiske ingrediensen tindved, havtorn på svenske og seabuckthorn på engelsk.
Den er altså ikke bare norsk, men finnes også i andre lands kystklimaer. At den er veldig ettertraktet overalt hvor den vokser, er det ingen tvil om. Det er den heftige syrligheten og den særegne aromaen som gjør at den er blitt alle kokkers, bartenderes og bryggmesteres favoritt.
Når den møter gin og soda i klassisk Collins-kontekst, smaker den ekstra godt.
Se alle de lekre Collins-drinkene i vår bartender
Tom Collins er en av de gode gamle, velkjente klassikerne som først ble skrevet om så tidlig som i 1876, i boken til Jerry Thomas – A Bartenders Guide.
Fra John til Tom
Opprinnelsen til drinken er diskutabel, men det finnes likhetstrekk med drinker helt tilbake til 1850-tallets New York. Utgangspunktet var gjerne Gin Punch som ble servert i Londons fasjonable klubber som The Garrick allerede rundt 1810.
I de tidlige versjonene av Gin Punch benyttet man seg av genever – forgjengeren til nåtidens gin. Fram til 1869 ble drinken kalt John Collins, men da man begynte å bruke Old Tom Gin i drinken – ble det naturlig å kalle den Tom Collins i stedet.