Fare for fine restauranter
Sjøkreps, hummer og økonomisk smalhans står på menyen hos flere av topprestaurantene i Århus.
Redaksjonen
07 April 2008 - 16:52
Nå har det blitt så ille at byen risikerer å miste en av restaurantene.
- Etter min vurdering vil det være en gourmetrestaurant mindre i byen når året er omme, sier Martin Lemvig som eier Prins Ferdinand.
Regningen kan fort komme opp i noen tusen etter en god middag med drikke på de beste restaurantene i Århus. Men for eierne er det ikke akkurat gode penger å tjene.
Det er økte priser på råvarer, lønnspress og dårlige nyheter fra USA som er årsaken til mindre overskudd.
Luksusrestauranter utsatt
Ifølge bransjeorganisasjonen Horesta er luksusrestauranterne særlig utsatt. Foreningen publiserte en rapport i februar. Den viste at bare 65 prosent av landets restauranter har pluss i regnskapet.
- Folk holder på pengene, sier Jesper Koch, en av brødrene som driver Restaurant Koch på havnen i Århus.
Han mener likevel ikke at han personlig har grunn til å klage. Han har nemlig catering ved siden av.
Dyr fløte
Prisen på fløte har for eksempel steget med 30 prosent. Og som følge av mangelen på arbeidskraft har både fagutdannede og ufaglærte høyere lønnskrav.
Det er ikke uvanlig at en ufaglært servitør forlanger 25 000 kroner i månedslønn, skriver Jyllandsposten.
Alt dette er med på å påvirke regnskapene.
Restaurant Koch og Prins Ferdinand er noen av stedene som har hevet prisene. Men det er ikke alle omkostninger man kan legge over på gjestene.
Også for menigmann
- Jeg vil gerne ha det slik at også vanlige mennesker har råd til å komme til oss, sier Martin Lemvig ved Prins Ferdinand.
Han vurderer det altså slik at regnskapene for noen topprestauranter vil få konsekvenser.
Forsiden akkurat nå