Brennevin
Fakta om Armagnac

Fakta om Armagnac

Armagnac-distriktet ligger i fylkene Gers, Landes og Lot-et-Garonne – cirka 10-12 mil sør for Bordeaux – og som ellers i Frankrike, er også produksjonen av armagnac underlagt strenge bestemmelser når det gjelder druetyper, lokalisering, destillasjon og la
Redaksjonen
18 Juli 2013 - 11:42

Fakta om Armagnac

Armagnac omfatter – i følge loven fra 25. mai 1909 – områdene Bas Armagnac, Haut Armagnac og Armagnac-Tenarèze. De beste armagnacene kommer fra Bas Armagnac. Her ligger 57 prosent av vinmarkene, og jordsmonnet som består av sand og silt (slamavleiringer), gir en fruktig, lett og delikat eau-de-vie. De neste 40 prosentene vinmarker finner en i Armagnac-Tenarèze. Her er jordsmonnet basert på leire og kalkstein, noe som gir en mer rik og fyldig eau-de-vie som passer for mange år på fatlageret.

Haut-Armagnac blir gjerne kalt «hvit» armagnac på grunn av de store mengdene kalkstein i området. Området ble først beplantet med vinstokker på 1800-tallet – på grunn av stor etterspørsel. I dag eksisterer vinmarkene fortsatt, men avkastningen utgjør bare tre prosent av totalproduksjonen.

Det er anslagsvis 40-50 negocianter, ni kooperative kjellere og 300 produsenter involvert i armagnac-produksjonen, og årlig tappes rundt seks millioner flasker. Av disse eksporteres rundt 45 prosent til 132 land.

Druene (Ugni-blanc, Folle Blanche, Colombard og Baco) kommer fra et område på 37.000 mål (3.700 hektar) – mens potensialet innenfor de tre områdene er på hele 140.000 mål. Armagnac fikk sin Appellation Contrôlée (AOC) 6. august i 1936.

Baco 22A– noe for seg selv

Druene som dyrkes i Armagnac er valgt på grunn av forskjellige egenskaper, blant annet på grunn av evnen til å tilpasse seg klima og jordsmonn. Totalt benyttes cirka ti varianter. Druer som ugni blanc, folle blanche og colombard er godt kjent, men baco er noe for seg selv. Dette er en krysning av folle blanche og noah, og baco ble utviklet etter vinlusangrepet av Monsieur Baco som var lærer – og interessert i druer. Druetypen har funnet seg vel til rette i Bas-Armagnac der den gir et rundt og mildt brennevin med hint av moden frukt – spesielt etter lang lagring.

Det har vært litt opp og ned med populariteten til Baco i de høyere kretser, og en periode var det ikke lov å bruke druen. Den ble så godkjent i 2005, men det ryktes at godkjenningen ville forsvinne. Det siste er at Baco kun kan benyttes til å lage vin som siden skal brennes og foredles til armagnac.

L’alambic armagnaçais

Mens naboene i nord (les: Cognac) sverger til dobbel destillasjon, ble dette forbudt i armagnac etter vinlusas herjinger. Forklaringen skal være at både enkeltpanner og dobbelt destillasjon gir større tap enn den kolonnen som nå benyttes; en kontinuerlig kolonne som ble patentert i 1901. Pannen inneholder gulv med klokker. Vinen forvarmes i beholderen som inneholder kjølespiralen før den ledes inn i kolonnen over øverste gulv. Vinen renner nedover i kolonnen mens temperaturen øker.

Nederst i kolonnen går alkoholene over i dampform. Dampen går så fra toppen av kolonnen til kjølespiralen. Destillatet, eau-de-vie, skal ha en alkoholstyrke på maksimum 72 prosent – og det kan heller ikke være svakere enn 52 prosent. Som oftest holder brennevinet fra 52 til 60 prosent.

Ellers skal selvsagt all brenning foregå innenfor det geografisk avgrensede området. De fleste har fastmonterte kolonner, men det er også noen som kan henges bak på traktoren. I våre dager er det kun seks personer igjen som har ambulerende destillasjon som arbeid.

Destillasjonen må være avsluttet innen 31. mars året etter vinhøsten, men mange produsenter velger å destillere så raskt som mulig på grunn av høy gjennomsnittstemperatur i Armagnac – noe som kan gi dårlig vin om den lagres for lenge. Destillatet legges så på fat der de fleste er på 400 liter.

Foto: Lars Ole Ørjasæter

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret
Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret

Det er ikke alltid at påskelammet må komme som stek eller lår. Lammekoteletter et et fin-fint alternativ - særlig om det er få rundt bordet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet
Ukens drink

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet

Akevitt, tranebærjuice og gingerale er en herlig leskende og lett krydret kombinasjon som kommer med smaksgaranti.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskens beste lammeoppskrifter
Guide
Påskelam oppskrifter

Påskens beste lammeoppskrifter

Her finner du oppskrifter på alt fra tradisjonell lammestek til noen mer uvanlige lammeretter. Selvsagt med drikkeforslag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret
Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret

Det er ikke alltid at påskelammet må komme som stek eller lår. Lammekoteletter et et fin-fint alternativ - særlig om det er få rundt bordet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet
Ukens drink

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet

Akevitt, tranebærjuice og gingerale er en herlig leskende og lett krydret kombinasjon som kommer med smaksgaranti.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her