Drikke
Få smaken på gammel vin

Få smaken på gammel vin

Folk med sans for vellagret bordeaux kommer til å slåss om førsteplassen i polkøen denne torsdagen. Og de som har ventet på en ny runde med gammel vin fra Rivesaltes.
Aase E. Jacobsen
06 Desember 2012 - 07:00

Hva er Vinmonopolets spesialutvalg?
Les mer om spesialutvalget nederst i denne artikkelen, eller FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Spesial">klikk her.
Ingen av vinene fra spesialutvalget kan bestilles. For å få kjøpt disse vinene, må du møte opp i de respektive polutsalgene.

Det er ikke hver dag du kan plukke med deg bordeaux fra 1950-tallet fra polhyllene. Det er nemlig mulig å få kjøpt etterspurte Cos d’Estournel 1959 i magnum når spesialpolutsalgene åpner dørene kl 10 torsdag 6. desember. Eller nesten like ettertraktete Ch. Figeac 1966.

Bli en mester på aromaer i vin med dette duftsettet

Mye fra 1980-tallet

Om du ikke lykkes med denne er det kanskje litt mindre trøkk rundt Ch. Dalem 1964 til drøyt 1200 kroner, eller Ch. Giscours 1966 til omtrent samme sum.

Dessuten er det mye interessant vin fra 1970-tallet, enn si de mange ultraklassiske og litt mindre klassiske årgangene på 1980-tallet.

Ingen begrensninger

Med så mange varelinjer vellagret vin, bør det være muligheter for mange å få tak i en flaske eller to. Denne gangen er det ingen begrensinger per kunde, så det blir nok mange som kommer til å strekke armene lengre enn lengst for å grabbe til seg mest mulig. Vær derfor godt polstret i møtet med spisse albuer torsdag morgen.

Eller vent til utpå ettermiddagen når det hele har roet seg. Da kan den tålmodige rote i restene etter «gribbene». Det er alltid mulig å finne godbiter som er blitt oversett i kaoset.

78 år gammel vin

Men dette slippet handler ikke bare om bordeaux. Nok en gang er gammel rivesaltes tema på spesialpolet.

Sist var for tre år siden da man kunne kjøpe slik vin fra 1930 og 1945. Nå er det 1934 og 1949 fra Ch. Mossé som peker seg ut. For sju hundrelapper får du altså en smak av historien som du absolutt ikke må la gå fra deg. Men da må du også trolig stå langt framme i køen.

Også champagne

Det må du også om vellagret champagne står på handlelisten, for her er det flere godbiter. Men her som for bordeaux begynner tilbudet av skikkelig moden vin å tømmes helt.

Økt etterspørsel fra flere markeder fører til økte priser, også i Norge. Benytt derfor muligheten mens den er her.

Moden vin er imidlertid risikosport. Av 53 viner som ble presentert for journalistene, var 11 korket eller oksidert. Veldig mange strever dessuten med å åpne gammel vin. Derfor tilbyr Vinmonopolet gratis vinåpnere beregnet på skjøre korker til dem som kjøper moden vin.

Champagne

Hvitvin

Rødvin, Frankrike - Bordeaux

Rødvin, Frankrike - Burgund

Hetvin, Rivesaltes

Portvin

Fonseca 1970 (9554701)

Madeira

Reserva Bastardo 1927 (6446001)

Sherry

Her kan du lese lanseringsoversiktene på nett:

Her kan du laste ned lanseringsoversiktene i PDF-format:

Dette er Spesialutvalget:
Hver første torsdag i måneden lanseres et utvalg viner i Vinmonopolets spesialbutikker, for tiden Vika i Oslo og Valkendorfsgate i Bergen. Dette er viner det er stor rift om på det internasjonale markedet, gjerne på grunn av at de produseres i svært små volum, men først og fremst fordi de har en veldig høy status. Derfor er også volumene som lanseres i spesialutvalget ofte svært begrensete. I teorien ned til én flaske av hver, men som regel fra en kasse og oppover. Men det kan også være viner som på grunn av alder er svært sjeldne og vanskelig tilgjengelig på det åpne markedet.
 
Alle vinene kommer fra kilder som i følge Vinmonopolet er sikre, enten direkte fra produsentene eller fra private samlinger hvor vinene har tilbrakt tiden uforstyrret før de ble hentet til Norge. Vinene kommer dessuten kun fra usprettete kasser.
 
• Vellagret vin kan som all annen vin ha feil, på grunn av kork eller annet, og du har full returrett også for disse vinene.
Ingen av vinene fra spesialutvalget kan bestilles. For å få kjøpt disse vinene, må du møte opp i de respektive polutsalgene.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin
Matkurs og vinkurs
Winemakersdinner 14. februar i Oslo

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin

Den 14. februar feirer vi kjærligheten for mat og vin på Vinoteket. Ta med noen du er glad i, eller kom alene og bli kjent med andre mat- og vinentusiaster.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her