Men det første spørsmålet er naturlig. Hva er det som får en kvinne til å si opp jobben og begynne med sopp?
- Det er galskap, nysgjerrrighet, og en gård du har som du har lyst til å utvikle. Dessuten ville jeg skape arbeid hjemme og så har jeg en generell interesse for sopp, sier Nyhus.
- Dette er storebroren til østerssoppen. Den er større i stilken og mer kjøttaktig i konsistensen. Når det gjelder den vanlige østersoppen får du bare hattene, her er også stilken god. Og så er den ikke trevlete som den vanlige østerssoppen kan være. Dessuten krymper den ikke i stekepannen. Så denne soppen er kongen blant østerssoppene.
Kongeøsterssopp er altså et nisjeprodukt, men likevel et produkt som kaprer markedsandeler. Men det er ikke så veldig mange i Norge som dyrker soppen.
- Vi er syv stykker i hele landet. Det er folk fra Tromsø, Trondheim, Bergen, Kristiansand, Akershus, Tynset, og så er det jeg i Østfold, sier Nyhus.
- Det er litt vanskelig å si, men gjennomsnittsdyrkeren ligger vel på 100 kilo i uken. Det er forholdsvis lite i forhold til hva som importeres av champignon og hva forbruket av sopp er. Men husk at vi er helt i startgropen. Jeg startet for ett og et halvt år siden. Men tanken på å dyrke sopp fikk jeg for tre år siden. Da meldte vi oss på soppkurs hos meieriet Den Blinde Ku. Etter det kjøpte vi lisens og vi bruker logoen til Den Blinde Ku. Alle posene med soppsporer kommer fra meieriet, forklarer Nyhus.
Det er nemlig Den Blinde Ku som er Norges kompetansesenter for dyrking av fersk, økologisk kongeøsterssopp.
- Hvem som helst kan dyrke kongeøsterssopp. Men det koster vanvittig mange millioner å starte opp et laboratorium og finne de rette forholdene for soppen å vokse i, sier Nyhus.
Men Den Blinde Ku er vel fortrinnsvis et meieri som lager ost?
- Ja, det er det. Samtidig som de startet opp kom det en mann fra Togo som skulle studere østerssopp og han lurte på om han kunne få lov til å bruke hestemøkk fra gården i Ås, og det fikk han. Dette synes eieren Inger Rosenfeld var så morsomt, så dette er to prosjekter som har gått parallelt. Men hun bestemte seg for å ikke ha egen produksjon, men å få produksjonen ut til hvert fylke. Så står hun for kvalitetsikring og sørger for posene med sporer.
- Det er jo det, selvfølgelig. Ganske mange vet hva Den Blinde Ku er, men de stusser jo når de ser at det handler om sopp. Jeg har hatt innkjøpssjefen i ICA hjemme på besøk. Så jeg er godkjent som leverandør til ICA i Østfold, og jeg leverer til Smart Club, Coop Mega og til Ultra. Men jeg må finne butikkene selv og finne ut om det er et marked der. Jeg må kort sagt ut i butikkene og snakke om sopp, sier Nyhus.
- Kollegaen min i Akershus har levert til Kokkelandslaget. Jeg har levert til Refsnes gods på Jæløya, Kurtisen i Halden, og Borregaard Hovedgård, som er et kurs og konferansesenter for hele Orkla. Jo, jeg har en del restauranter jeg leverer til.
Hva kreves for å en slik sopp til å trives?
- Det kreves jevne temperaturer, luftfuktighet og lys. Den er innom tre forskjellige rom underveis i prosessen, som tar åtte uker. Så det er nøye utviklet. Vi har komprimert et helt år ned til åtte uker. En hel sesong kan du si på to måneder, kan du si.
Hva er målet?
- Måler er å supplere champignon, tenke kortreist mat, altså lokalt dyrket og litt annerledes landbruk som ikke bare handler om korn og melk, sier Nyhus, som står for alt fra produksjon til levering.