Alliance Minervois Naturallis 2012 (18333)smaker veldig godt av mørke søte og friske bær, er varm og god med fint tanninbitt. Den er topp følge til gode retter med storfe, and eller lam. Og fungerer dessuten til ovnsstekte retter.
Prøv denne smaksbomben av en rett til
Den er sågar å finne i absolutte alle polutsalg - så nært som to.
Kraftig kvalitetsheving
Vi snakker ellers om et godt stykke håndverk samt en vin med god karakter og ikke minst avtrykk fra vokststedet.
Produsenten er en gruppe kooperativer med 600 medlemmer og 3000 hektar, som slo seg sammen for i 2008 for å stå sterkere i et stadig tøffere vinmarked. Den sørfranske vinregionen Languedoc-Roussillon har vært under stort press i lang tid og bare de dyktigste overlever.
Som kooperativfellesskapet Alliance Minervois i det indre av denne langstrakte regionen. Jeg var selv på et av mine aller første vinbesøk innom ett av dem i 1980. Det var ikke kvaliteten på vinen som var attraksjonen den gang, heller den lave prisen på vinen. Såkalt «trestjerners» oppkalt etter de tre stjernene på flaskehalsen. Gunstig for studentøkønomien, men ikke for dagen derpå.
Perfekte forhold
Bruken av alskens kjemikalier i både vinmark og vinkjeller får (sammen med mengden vin) ta skylden for hangoveren.
Les mer om hvor ille det stod til i denne vinregionen
Avstanden til dagens vinkvalitet er formidabel. Ukens vin kommer nemlig fra Alliance Minervois’ økologiske avdeling med beliggenhet i underområdet (egentlig landsbyen) La Liviniere.
Det er Minervois’ grand cru – uten at det reflekteres i prisen. Fortsatt er Languedoc kilde til noen av Frankrikes beste kjøp.
Druene dyrkes under ideelle forhold. Jordsmonnet er som skapt for vinstokker, med sin miks av kalkstein, kalk- og leirjord samt skifer. Høyden over havet og den konstante brisen fra så vel havet som fra fjellene i nord sørger for god ventilasjon i et ellers solrikt klima.