Godbiter i pollisten
En skikkelig kraftpakke av en barolo

En skikkelig kraftpakke av en barolo

Barolo er på vei til å bli den nye amarone, på godt og vondt. Men denne bærer sine 15 prosent veldig godt.
Aase E. Jacobsen
09 Desember 2015 - 17:00

Erbaluna Barolo Vigna Rocche 2011 er en stor munnfull og en veldig konsentrert vin. Allerede i dag smaker den fantastisk, men den har virkelig mye å gå på. Her er det mye aromaer, god syre og god fasthet. En vin som tåler minst 12 år.

Dokumentasjonen

At nebbiolo fra Erbaluna tåler lagring er Erbaluna Atto 2002 et godt bevis på. Denne vinen er nå utsolgt, og kommer ikke igjen. Det var et eksperiment, tilfeldig eller ikke, men i alle fall var til sammen 55 hl fra den tungsolgte 2002-årgangen blitt stående på fat hos produsenten. I 2011 ble den tappet – og det ga en fortryllende vin. Og et godt bevis på hvor holdbar nebbiolo er, selv i et håpløst år.

Det gjelder ikke for 2011 som ga nebbiolo tilstrekkelig, men ei heller for mye varme. Derfor vil den altså utvikle seg videre i mange år.

Følger månen og bruker urter

Erbaluna er ikke den mest kjente baroloprodusenten. Det skyldes at volumene er relativt små. De lager en vanlig barolo og den fra enkeltvinmarken Rocche i La Morra hvor de holder til. De har jobbet økologisk helt siden 1985 og bruker kun druenes egne gjærsopper samtidig som månefaser og biodynamiske prinsipper etterleves. Navnet Erbaluna – urter og måne – speiler denne filosofien.

Deres Erbaluna Barbera d'Alba La Bettola 2013 er også verd å prøve – også den kraftig i form av alkohol, men herlig fruktig og leskende. En drøm til gode retter med pasta, lyst kjøtt og grønnsaker.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her