Ekstra sjel med god samvittighet

Kjøttpudding høres mye mer hverdagslig og uinspirert ut enn hva den smaker når du spriter den opp med noen gode ingredienser og serverer et glass rødvin til. Slik kan du kose deg midt i uka med den beste samvittighet.
Aase E. Jacobsen
17 Januar 2003 - 11:12

Kjøttpudding fra kjøledisken er det mest usexy du kan sette på bordet. Men det er ingen grunn til at du skal nøye deg med det. Å lage den selv er nemlig ufattelig mange ganger bedre samtidig som det er uhyre lettvint, og så tar det heller ikke veldig mye mer tid. Mens puddingen står i ovnen, kan du kose deg med avisen, hjelpe ungene med leksene eller kanskje gjøre ekstra stas med oppdekningen.

For når du legger litt ekstra sjel i hverdagsmåltidet, skal du ta deg tid til å nyte det også. Og ingenting er vel mer avslappende i måltidssammenheng enn når du nyter et glass rødvin til. Dessuten hjelper rødvin på fordøyelsen, forutsatt at du ikke sluker maten på en-to-tre, det er uansett ikke sunt. Og i hvert fall ikke hvis du fortsatt sliter med litt ekstra bagasje fra julefeiringa. Spiser du sakte, spiser du som regel mindre også siden mettheten kommer fortere.

Som alle liker
Nesten daglig får vi høre hvor sunt det er med hyppige og moderate doser av rødvin (eller nesten uansett alkoholtype er siste melding), men det er altså primært til måltidet. Og skal du ikke kjøre bil etter middag, bør du benytte sjansen til å gjøre måltidet ekstra godt. Skal du bare ha et glass til retten, er vin fra en bag-in-box den beste løsningen. Terra Vecchia Reserve 2007 (12044) (for vanlig flaske) fra Korsika passer veldig godt til denne retten. Bag-in-boxvarianten koster like i underkant av under tre hundrelapper. Det er en vin mange har prøvd siden den har figurert på bestselgerlisten i mange år. Som er laget av en lokal drue ved navn nielluccio og den mer internasjonale cabernet sauvignon. Resultatet er en god vin med tydelig og ikke minst behagelig krydderpreg samt god friskhet som skriver seg fra niellucciodruen.

En konkurrent rent prismessig i flaske er bulgarske Blueridge Merlot 2001 (34485) som kommer fra Domaine Boyars nyeste investering, Blueridge, som er landets mest avanserte vinfremstillingsenhet, og som har oppnådd stor suksess på det internasjonale markedet. Litt rå og ung og rustikk i stilen med kirsebær, solbær og skogsbær som fruktelementer samt litt sjokolade, anis, lakris og eukalyptus  på kryddersiden. Bra syrer og tanniner, men likevel litt kantete. Det holder imidlertid godt til denne retten.

Langt mer innsmigrende og rund er den sørfranske Mistrane Merlot 2000 (41291). De myke og søte bæraromaene dominerer over det karakteristiske krydderpreget som stammer fra jordsmonnet samt innslaget av fat og gjør dette til alternativet for den liker mye godsaker i vinen. En vin som ikke støter noen.

Noe å feire?
Men for å finne en vin med enda bedre syrer, noe som er veldig godt til kjøttpudding slik den serveres her med en syrefrisk tomatsaus, vender vi blikket mot Italia. En annen storselger får æren av å vise sine kunstner, Montepulciano d'Abruzzo Casal Thaulero 2001 (32611), også den ganske rustikk i stilen med snev av animalskhet og jordsmonn i tillegg til det intense kirsebærpreget. Sammen med retten blir den mye mer innsmigrende og samarbeidsvillig. Det rustikke preget undertrykkes og den er rett og slett en veldig god partner.

Mer eleganse er det likevel i en annen italiener, men som dessverre har sneket seg over hundrelappen. Nemlig Campo Ceni 2008 (13963) fra Barone Ricasoli. En moderne og høyst utradisjonell toscansk sangiovesevin siden en andel av blandingen har fått et opphold i  amerikanske fat. Men det gir vinen et ekstra element av krydder i tillegg til innbydende kirsebærpreg og snev av animalskhet og jordsmonn. Både i duft og smak som ellers byr på god saftighet gjennom hele smakskurven. Og dermed perfekt til kjøttpuddingen. Når du skal gjøre ekstra krus på deg selv eller en av de andre rundt bordet.

Fylt kjøttpudding med god tomatsaus

Fylt kjøttpudding med god tomatsaus

Fremgangsmåte

Bland kjøttdeig, brødsmuler, løk, hvitløk og melk godt sammen i en bolle. Tilsett finhakkete urter og smak til med salt og pepper.

Ha i osteterningene og bland godt. Fyll en oljesmurt brødform med massen eller form et brød som du legger i en ildfast, smurt form. Hell et par striper med god olivenolje over. Legg alufolie over. Steik i ovnen ved 190 grader i 1 time på nest nederste nivå.

Tomatsausen:
Fres sjalottløk i olivenolje til den er blank. Tilsett hvitløk og fres videre. Ha i paprika og la det fres i ca 30 sekunder. Tilsett tomatpuré og rør godt en stund.

Ha i rødvin og la dampe inn. Tilsett tomatene og sukker og kok opp. La småkoke uten lokk i minst 15 (men helst 30) minutter. Hvis sausen blir tørr, kan du tilsette vann. Smak til med salt og pepper. Ha i friske finhakkete urter like før servering.

Server kjøttpuddingen med tomatsausen og pasta, nudler, kokte poteter, potetmos (NB: hjemmelaget må det være) eller bare brød, og selvsagt en salat.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Kyllingsalat med parmesankrutonger er på bordet i løpet av 20 minutter
Dagens rett

Kyllingsalat med parmesankrutonger er på bordet i løpet av 20 minutter

En fyldig salat som kan minne om en cæsarsalat, lager du raskt av ferdigstekt kylling - eller rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her