Drikke

Har du smakt øl fra Bådin Bryggeri?

Kanskje kommer disse kyrne til å bidra til Bådins neste ølsuksess
Foto: (Scanstockphoto/Stephen Braathen)

Kanskje kommer disse kyrne til å bidra til Bådins neste ølsuksess

Bodø-bryggeriet Bådin er kjent for sine kreative innspill på den stadig større norske ølbanen. Det neste kan bli øl brygget med brunostmyse fra Kjerringøy.
Aase E. Jacobsen
14 Januar 2017 - 16:47

-Vi har vært litt tøff i trynet og sagt at bodøværinger kan lage godt øl, ler Andreas Myrvold, daglig leder og oppvasker ifølge egen stillingsbeskrivelse.

Det har bryggeriet nå grundig dokumentert. For Bådin gjorde nesten rent bord i årets Bryggeribråk og slo ut fire andre bryggerier på veien til finalen. Der møtte de ramsalt konkurranse fra vikingene fra Borg Brugghus og Reykjavik. Enden på visa ble at islendingene overbeviste gjestene hårfint mer. Men det er ingen sure miner å spore hos verken brygger Steinar Andersen eller oppvasker Andreas. -Vi er overveldet over å komme så langt. Andreplassen betyr utrolig mye for oss, smiler begge bredt.

Nye lokaler – nye muligheter

Andreas er en av de seks investorene bak bryggerisnakkisen Bådin. Og den eneste av dem som nå kan hente ut lønn. Dermed er behovet for dugnadsinnsatsen fra gjengen bestående av en ingeniør, en lege, en designer, en økonom, en bibliotekar og en filosof, alle med røtter i Bodø, redusert. Men Bådin er fortsatt et lite bryggeri med bare én heltidsansatt brygger, en bryggerassistent på deltid i tillegg til Andreas.

Kokkeutdannete Steinar Andersen er Bådins brygger. Foto:  Aase E. Jacobsen 

-Vi vil være sikre på å kunne være leveringsdyktige overfor de kundene vi allerede har, og valgte derfor å vokse organisk, sier Steinar som forteller at rundt halvparten av produksjonen nå selges utenfor Bodø. Særlig på fat. Det er ikke like lett å få innpass på utelivets tappelinjer i Bodø. Derfor er det så å si utelukkende flaskeutgaven av Bådin du møter på byen lokalt.

-Det vi mangler nå er bryggetanker, forteller Andreas og legger til at de er snart på plass. Dermed blir kapasiteten 3000 liter i uka.

For etter at de i sommer flyttet til nye og svært romslige lokaler i det tidligere vaierverkstedet til fiskegrossisten Løvold, har de omsider fått ekspansjonsmuligheter. Men høsten og vinteren blir hektisk for å ta igjen det tapte og følge opp den økte interessen, også i kjølvannet av Bryggeribråk.

Interessen for bodøbryggerne har nemlig spredt seg som ild i tørt gress det siste året. Utenfor bygrensene er det kvaliteten som har gitt det gode ryktet. På hjemmebane er det de lokale referansene. Alle ølene har nemlig et eller annet stedsnavn knyttet til Bodø. Dette er koder som først og fremst betyr noe for bodøværingene. Derfor er det en nærmere forklaring på navnevalget på alle etiketter.

Designen er ivaretatt av en de seks i dugnadsgjengen. Foto:  Aase E. Jacobsen

 

-Vi synes det er viktig å fortelle historier for hvert øl, sier Thomas Strøm som er mannen bak ordene, bibliotekar som han er til daglig, men som jobber med salg og markedsføring av ølet på si.

Brunostøl?

Et av de aller første ølene som ble brygget var Rensåsen, en pale ale med mosaic-humle som de selv lett ironisk omtaler som hipsterhumlen. Men bakgrunnen for å bruke den er også fordi den er «født» i samme år som Bådin, nemlig i 2012. 

Rensåsen er navnet på et friområde som ofte brukes til utendørskonserter. Kompisgjengen bak Bådin vokste nærmest opp i skateparken på Rensåsen som har 8011 som postnummer. Det er også navnet på Bådins dipa med 84 ibu. En solid munnfull med veldig god balanse mellom malt og humle, god fruktfylde i retning svisker som gjør at den gir assosiasjoner til en belgisk dubbel.

Det er derfor bare postnummeret det har til felles med Rensåsen-ipa-en. Den brukes i sin tur til å lage remixer, som Rensåsen Remix 05 med bjørkeskudd. Det er for øvrig det eneste ølet så langt som nyttiggjør seg lokale ingredienser. Rent bortsett fra vannet som i Bodø er veldig godt egnet til brygging, mineralsvakt, bløtt og rent, ifølge brygger Steinar.

Foto: Aase E. Jacobsen

Han fabulerer imidlertid om å lage et øl med møsbrøm, som er det lokale ordet for gomme/prim, eller kanskje brunost? Utenfor Bodø ligger nemlig Misvær som en gang var hjemsted for en av landets mest kjente geitoster. Men som nå bare er et fattig minne som et av mange ostebrands i Tine-porteføljen.

-Tanken er å bruke mysen fra et av de lokale ysteriene, som det på Kjerringøy, forteller Steinar som ennå ikke har bestemt seg for hvilken type øl dette skal bli.  

Samarbeid med lokale produsenter er allerede innledet ved at restene etter bryggingen leveres til bønder i nærområdet som er glade for å få litt smaksrikt tilskudd til dyreforet. Dessuten får Craig Alibone – Bodøs eneste rendyrkete sjokoladekonditor - noe av vørteren etter bryggingen av Mørkved-stouten. - Han bruker den i en sjokoladetrøffel, og vi har planer om å brygge et sjokoladeøl med hans ingredienser, sier Steinar.

Slukker kaffetørsten

Mørkved, et forsted til Bodø, er selvsagt som skapt for å navngi Bådins stout. Den er en svært balansert utgave av sorten med stor munnfølelse, kremaktig skum og overraskende leskende avslutning i tillegg til den forventete tørrheten. Den har mye mer smak enn hva som kan påregnes for  et øl med 5,2 prosent alkohol.

Selv om det på etiketten loves at dette er «en passe bredbeint stout som slukker kaffetørst og søtsug», leker Steinar med ideen om å remikse Mørkved med kaffe. Bodø har jo sitt eget kaffebrenneri, må vite, Bønner i byen, som er en selvsagt samarbeidspartner.

En ølserie som er under utvikling – og som ingen vet hvor ender ennå – er gjestebryggserien.

Det hele startet med at den lokale hjemmebryggerlegenden Erlann Eldorsen ble invitert inn i bryggerivarmen. Hans bidrag er Still Smokin' Rauchbier, dernest Espen Lothe med Beer & Lothing In Bodø Belgian Dubbel og Kjetil Jikiun med en Independent Imperial Stout.

-Den første har vi brygget flere batcher av og kommer til å fortsette med det. Målet er å få et helt fotballag av gjestebryggere, forteller Steinar.

Designet skiller seg ut ved at det er inspirert av vintage fotballkort. Gjestebryggerne velger favorittlag og avbildes iført dette lagets drakt. Den kreative kraften bak Bådin-designet er Morten Iveland, altså en av de seks gründerne, som til daglig jobber i designbyrået By North.

Lukter på fatlagring

Øl og fotball hører sammen, uansett hvor politisk betent det er. Og Bodø Glimts hjemmebane Aspmyra pryder selvsagt en av Bådin-flaskene. Det er imidlertid ikke en øltype som gulpes ned foran tv-en, derimot en Golden strong ale med relativt kraftig humlepreg (hallertau) og Bådins svar på en fyldig hvitvin. Dessuten er det Steinars favoritt til reker og majones samt fruktige ostetyper, også rødkittost.

Foto:   Aase E. Jacobsen

-Om den vil bli et fast innslag i sortimentet er ennå ikke sikkert. Siden den er så vidt humlepreget, har den ikke veldig stort lagringspotensial, påpeker Steinar og legger til: - Vi prøver å ha et bra utvalg, med et ikke for snevert spekter. Likevel er det de lyse ølene, særlig i butikkstyrke, som dominerer.

Det forhindrer ikke Bådin fra å se på nye mer komplekse øltyper. Steinar forteller at han jobber sammen med eierne om produktutvikling og at de for tiden lukter litt på fatlagring, men har ennå ikke besluttet noe.

-Er vi usikker på om noe funker, testbrygger vi først, forteller han. Det er det gamle 20 liters hjemmebryggerutstyret som brukes til testbryggingen.

-Som hjemmebrygger laget jeg noe nytt hele tiden. Ulempen er at det ikke blir systematikk i læringen, du vet egentlig ikke hvorfor ting ble som de ble. Nå forandrer jeg bare en ting av gangen, og det gir en helt annen kunnskap, innrømmer Steinar som har vært hjemmebrygger i en tiårs tid, men som egentlig er utdannet kokk. Før Bådin jobbet han tre år på Arresten Pub og Brygghus i Andenes før han flyttet tilbake til Bodø.

-Jeg jobber med øl slik jeg jobber med mat, smaken er veldig viktig, avslutter Steinar Andresen.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her