Godbiter i pollisten
Du trenger ikke pinot noir, når du har garnacha

Du trenger ikke pinot noir, når du har garnacha

Det er ikke uventet garnacha som er druen i Comando G La Bruja de Rozas 2015, en vin du blir riktig glad i og av.
Aase E. Jacobsen
10 Mars 2017 - 11:42

 

 

Comando G La Bruja de Rozas 2015 er saftig og elegant med syrlig ganske lys bærfrukt som kan gi assosiasjoner til pinot noir. Men den avslører sin opprinnelse gjennom smaken, for da kommer garnachas lette lakristone samt større fasthet fram. Like fullt en herlig matvin som med sin gunstige prislapp er et godt alternativ til de stadig mer etterspurte og dermed dyrere pinot noirene fra så vel gamle som nye vinverden.

Høytliggende og kjølig

Bak denne vinen står to yngre vinprodusenter som dekker seg bak navnet Comando G (for øvrig en 1980-talls tegneserie). I sitt vanlige liv heter «geriljasoldatene» Fernando García (Bod. Marañones) og Daniel Gómez Jiménez-Landi (Bod. Daniel Landi) og som hver på sin kant lager fantastiske viner. Deres felles kamp innebærer å redde gamle garnachaparseller i de høytliggende og øde områdene sørvest for Madrid. Området som heter Sierra de Gredos (Madrid DO) kjennetegnes av et kjølig klima med lang vekstsesong og et jordsmonn av oppsmuldret granitt.

Les mer om dette svært lovende området

La Bruja de Rozas finnes også i en enkeltparsellutgave, Comando G Rozas 1er Cru Garnacha 2015.  Den er noe mer jordsmonnspreget og med tydeligere lakrisspreg. Også Comando G Las Umbrías Garnacha 2014 er en enkeltparsellvin som kjennetegnes av enda større kraft og konsentrasjon og dermed har et annet bruksområde – aller helst bør den legges i kjelleren.

 

Daniel Gimenez Landi og Fernando Garcia Alonso. Bilde: Estanis Nu–ez

Gamle vinstokker, granitt - og garnacha 

At garnacha har et stor lagringspotensial er ubestridt, en ting er vinene fra Priorat, en annen er de fra Châteauneuf-du-Pape som i økende grad lages av grenache alene. En drue som fortjener all den oppmerksomhet den kan få. 

Denne produsenten lager også fantastisk garnacha i samme område

Også hvitvinene i Sierra de Gredos er av et helt spesielt kaliber

Og når den fantastiske Comando G Tumba del Rey Moro Garnacha kommer i ny årgang, gjelder det å kjenne sin besøkelsestid. I 2014-utgave var den helt fantastisk, men nå altså utsolgt.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her