Godbiter i pollisten
Du bør handle nå, for denne vinen blir 100 kroner dyrere fra nyttår

Du bør handle nå, for denne vinen blir 100 kroner dyrere fra nyttår

Osso San Grato 2013 fra Antoniolo koster nå det samme som den andre toppvinen fra samme produsent, men det varer altså ikke lenge. Også andre Gattinara-viner ventes å bli dyrere, mye dyrere faktisk.
Aase E. Jacobsen
31 Oktober 2018 - 13:45

Osso San Grato 2013 er en Gattinara i særklasse som internasjonalt koster mer enn San Francesco. Ifølge Wine-Searcher.com er forskjellen i gjennomsnitt 524 mot 449 i norske kroner. Derfor er dagsprisen i Norge ekstra gunstig. Den vil holde seg på dette nivået ut året. Da justeres den opp en hundrelapp. I øyeblikket koster 2012-utgaven 51 kroner mer enn 2013-utgaven, noe som kan virke underlig, men det er en ren polteknisk affære, som altså den prisbevisste vinkjøper kan nyte godt av. Når januar kommer vil dermed 2012-utgaven (om det er noen igjen) være en femtilapp billigere enn 2013.

 

Også San Francesco  fra samme produsent har opplevd prisøkning og har gått opp med en 100-lapp siden 2011-utgaven. Men den norske prisen er som du forstår «bare» en femtilapp mer enn det internasjonale gjennomsnittet (og svenskene må hit for å kjøpe disse vinene).

Disse vinene handler imidlertid ikke først og fremst om pris, men om sine fantastiske og unike kvaliteter.

Forskjellen på de to er at de kommer fra to ulike vinmarker som har ganske likt jordsmonn, samme alder på vinstokkene (plantet i 1960), samme kjølige høye beliggenhet, men litt ulik soleksponering. San Francesco fra vinmarken som reiser seg over byen Gattinara, og sørvendte Osso Grato får maksimalt med sol. Det gir seg stilmessige utslag ved at San Francesco er mer i den elegante gaten, intet mindre enn superlekker. Mens Osso Grato er mer strukturert. Derfor får den også lengre tid i de minste fatene, mens San Francesco overføres til 2000-2500 liters fat i de siste 18 månedene.

Jeg ville likevel ikke bekymre meg over lagringskapasiteten til denne, for all erfaring sier at San Francesco (som de andre gattinaraene fra Antoniolo) holder lenge.

 Nebbiolo er druen i Gattinara, men her kalles den spanna. 

I 2009 spurte jeg i denne spalten om du var klar for et nytt forhold, i betydningen vin og spesielt fra Piemonte. Fortsatt er regionens ytterkanter, Gattinara inkludert, for spesielt interesserte, selv om området har opplevd ekstra stor interesse fra norsk side etter at Nervi i 2011 ble kjøpt opp av norske interesser. Og ikke minst at prisøkningen for barolo og barbaresco smitter over på randsonene. 

Det gjør at også stadig flere utenfra fatter interesse for Gattinara som naboene i ytre Piemonte.

 San Francesco-vinmarken med Gattinara by i bakgrunnen.  
 

Tidligere i år overtok superstar Giacomo Conterno aksjemajoriteten i Nervi hvilket har gitt  vinprisene et betydelig dytt oppover – også på polet. Både Nervis, andre produsenters som Antoniolo og naboområder som Ghemme.

Det nye Nervidesignet har adoptert Conternos velkjente typografi.

Nervis vanlige gattinara som finnes i basisutvalget og snart bytter til den svært så lekre 2015-årgangen, kommer til å gå opp fra 300 til 389,90 kroner fra januar. Og blir dermed prisledende i Norge. En annen vin fra Nervi som er i basis, Molsino nå i 2013-versjon, hvilket har gitt vinen en solid boost, kommer til å gå opp fra 400 til svimlende 949,90 -kroner fra 2014-årgangen som kommer nærmere jul, altså nesten en dobling. Det samme gjelder for Valferana når den kommer i ny årgang nå i november.  Så også i Nervis tilfelle gjelder det å handle raskt selv om antall flasker til gammel pris for toppvinene er få. 

 

Her kan du se Nervis portefølje på polet

Forskjellen i prisøkning mellom Antoniolo og Nervi skyldes altså utelukkende Conterno-navnet som nå snart også vil stå på etiketten. Når den vellykkete 2015-årgangen kommer på markedet, vil de økte prisene bli noe lettere å forsvare. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her