Mange synes ribbe er i feteste laget, men de har ikke prøvd å langtidssteke den. Etter sju timer i ovnen er nemlig fettet «borte», enten smeltet inn i kjøttet eller så ligger det i bunnen av pannen. Men det er bemerkelsesverdig lite fett som ikke trekkes inn i kjøttet.
Saftigere og mer smak
Det gode med langtidssteking ved lav temperatur er at proteinene koagulerer veldig sakte og dermed holder kjøttet lenger på kjøttsaften. For et magert kjøtt som svinekjøtt jo egentlig er, er dette ideelt. Kjøttet forblir saftig og smaksrikt siden også fettet smelter saktere enn ved høy temperatur.
Når du steker ribbe på tradisjonelt vis, må du bruke veldig høy varme mot slutten for å få sprø svor. Med langtidssteking holder det faktisk med 200 grader i 10 minutter under grillen. Det gjør at faren for svartbrent svor blir mindre.
Penere skiver
En annen fordel med langtidssteking er det blir lettere å skjære ribba i tynne skiver siden kjøtt og fett henger bedre sammen. Til langtidssteking anbefales tynnribbe og ikke ribbe med kotelettkammen, den såkalte familieribba, siden fettet er så ujevnt fordelt på denne stykningsdelen.
Langtidssteking er først og fremst et valg man gjør for mindre møre stykningsdeler, og altså ikke koteletter.
Prøv denne oppskriften på ekstra langtidsstekt ribbe
Sousvidesteking av ribbe er en enda mer tidkrevende prosess – rundt 40 timer! Har du sousvidemaskin, bør du absolutt prøve.
Oppskrift på sousvidestekt ribbe
Den store jule- og nyttårsmeny vår gir deg svar på de fleste spørsmål