Godbiter i pollisten
Disse svært lagringsdyktig vinene er råbillige

Disse svært lagringsdyktig vinene er råbillige

I 2015 stråler disse Mosel-vinene, og fortsatt får du utrolig mye vin for pengene.
21 August 2016 - 13:08

Først og fremst har Carl Loewen Maximin Herrenberg Alte Reben Trocken 2015 fått et ekstra løft rent konsentrasjonsmessig av årgangen sammenlignet med forrige. Den er en oppvisning i rieslingkraft og samtidig er den elegant med tydelig røykpreg og mye salt i ettersmaken og heftige syrer. Rene barnerovet selvsagt, for den kommer til å utvikle seg i lang tid framover.

2015 beskrives av mange som perfekt, takket være værforholdene, med god veksling mellom en varm og tørr sommer og en litt kjøligere, men like problemfri høst. Derav den flotte frukten og imponerende syren.

Ekstra gamle vinstokker

Fra samme produsent, pappa Karl og sønnen Christopher Loewen, kommer en annen råbillig utgave når pris og kvalitet settes opp mot hverandre. Carl Loewen Riesling Quant Trocken 2015 har lekker kjøttfull frukt og intens syre. Ikke nok med det, også Carl Loewen Riesling Alte Reben 2015 er imponerende til prisen i en noe mer sødmefylt stil, men likevel med veldig god konsentrasjon og stofflighet.

Pappa Karl og sønnen Christopher Loewen i vinkjelleren. Foto: Calumet Workstation David Maupile

 

Les mer om Carl Loewen og deres vinmarker

Forskjellen på de to er at Quant er laget av sent høstete druer fra forskjellige deler av Carl Loewens til sammen 11,5 hektar. Og Alte Reben er som navnet antyder fra vinstokker som er eldre enn 50 år.

Men 50 år er likevel langt unna alderen på plantene som gir druer til Carl Loewen 1896 Erste Lage 2014. Parsellen ligger i Maximin Herrenberg som er blant verdens eldste vinmarker med upodete vinstokker som fortsatt gir frukt, og til 1896-vinen brukes de aller eldste. Så gamle vinstokker gir en helt spesiell dybde og konsentrasjon, også fordi den har svært høy plantetetthet, 10.000 planter per hektar.

Svært arbeidskrevende 

Når forholdene druene kommer fra tas i betraktning, er det utrolig at prisene kan holdes så lave. Det koster mye mer å produsere en flaske fra disse til dels stupbratte vinmarkene enn på flatlandet. Alt gjøres for hånd og utbyttet pr plante er veldig lite, ca en halvflaske.  

Maximin Herrenberg har en spesiell historie i denne delen av Mosel. Vi befinner oss altså midt mellom Piesport og Trier, i det sørlige Mittel-Mosel. I 1868 ble det foretatt en klassifisering av vinmarkene med tanke på skatteinnkreving. Sørvestvendte Maximin Herrenberg fikk høyeste «skår». Det gjør den altså også i dag, men nå som erste lage i henhold til Bernkasteler Rings klassifisering (Mosels svar på VDPs Grosser Ring som for øvrig teller medlemmer i hele Tyskland).

Når det kommer til grosse lage - øverste nivå - merkes vinene med grosses gewächs - GG. Det er spesielle regler for GG, også når det gjelder lanseringstidspunkt som er etter 1. august det påfølgende år (1. september for VDP-GG-er). «Vår» vin er både lansert for tidlig og vinmarken er bare erste lage-nivå.

At Carl Loewen kommer til å stille med en Maximin Herrenberg i 2015 som kan konkurrere med andre GG-rieslinger, er hevet over enhver tvil, også fra de andre erste lagene som Ritsch, Laurentiuslay og Klosterlay.

Far og sønn Loewen jobber naturlig i vinkjelleren med veldig langsom spontangjæring i gamle eikefat eller ståltank og bunnfallsmodning fram til flasketapping.

Les om mannen som har ført an i prosessen for å gjøre Mosel stor igjen

Det er all grunn til å glede seg til også denne kommer i 2015-årgang i september eller november. Men får du tak i 2014, er du også sikret en stor opplevelse.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her