Godbiter i pollisten
Disse svært lagringsdyktig vinene er råbillige

Disse svært lagringsdyktig vinene er råbillige

I 2015 stråler disse Mosel-vinene, og fortsatt får du utrolig mye vin for pengene.
21 August 2016 - 13:08

Først og fremst har Carl Loewen Maximin Herrenberg Alte Reben Trocken 2015 fått et ekstra løft rent konsentrasjonsmessig av årgangen sammenlignet med forrige. Den er en oppvisning i rieslingkraft og samtidig er den elegant med tydelig røykpreg og mye salt i ettersmaken og heftige syrer. Rene barnerovet selvsagt, for den kommer til å utvikle seg i lang tid framover.

2015 beskrives av mange som perfekt, takket være værforholdene, med god veksling mellom en varm og tørr sommer og en litt kjøligere, men like problemfri høst. Derav den flotte frukten og imponerende syren.

Ekstra gamle vinstokker

Fra samme produsent, pappa Karl og sønnen Christopher Loewen, kommer en annen råbillig utgave når pris og kvalitet settes opp mot hverandre. Carl Loewen Riesling Quant Trocken 2015 har lekker kjøttfull frukt og intens syre. Ikke nok med det, også Carl Loewen Riesling Alte Reben 2015 er imponerende til prisen i en noe mer sødmefylt stil, men likevel med veldig god konsentrasjon og stofflighet.

Pappa Karl og sønnen Christopher Loewen i vinkjelleren. Foto: Calumet Workstation David Maupile

 

Les mer om Carl Loewen og deres vinmarker

Forskjellen på de to er at Quant er laget av sent høstete druer fra forskjellige deler av Carl Loewens til sammen 11,5 hektar. Og Alte Reben er som navnet antyder fra vinstokker som er eldre enn 50 år.

Men 50 år er likevel langt unna alderen på plantene som gir druer til Carl Loewen 1896 Erste Lage 2014. Parsellen ligger i Maximin Herrenberg som er blant verdens eldste vinmarker med upodete vinstokker som fortsatt gir frukt, og til 1896-vinen brukes de aller eldste. Så gamle vinstokker gir en helt spesiell dybde og konsentrasjon, også fordi den har svært høy plantetetthet, 10.000 planter per hektar.

Svært arbeidskrevende 

Når forholdene druene kommer fra tas i betraktning, er det utrolig at prisene kan holdes så lave. Det koster mye mer å produsere en flaske fra disse til dels stupbratte vinmarkene enn på flatlandet. Alt gjøres for hånd og utbyttet pr plante er veldig lite, ca en halvflaske.  

Maximin Herrenberg har en spesiell historie i denne delen av Mosel. Vi befinner oss altså midt mellom Piesport og Trier, i det sørlige Mittel-Mosel. I 1868 ble det foretatt en klassifisering av vinmarkene med tanke på skatteinnkreving. Sørvestvendte Maximin Herrenberg fikk høyeste «skår». Det gjør den altså også i dag, men nå som erste lage i henhold til Bernkasteler Rings klassifisering (Mosels svar på VDPs Grosser Ring som for øvrig teller medlemmer i hele Tyskland).

Når det kommer til grosse lage - øverste nivå - merkes vinene med grosses gewächs - GG. Det er spesielle regler for GG, også når det gjelder lanseringstidspunkt som er etter 1. august det påfølgende år (1. september for VDP-GG-er). «Vår» vin er både lansert for tidlig og vinmarken er bare erste lage-nivå.

At Carl Loewen kommer til å stille med en Maximin Herrenberg i 2015 som kan konkurrere med andre GG-rieslinger, er hevet over enhver tvil, også fra de andre erste lagene som Ritsch, Laurentiuslay og Klosterlay.

Far og sønn Loewen jobber naturlig i vinkjelleren med veldig langsom spontangjæring i gamle eikefat eller ståltank og bunnfallsmodning fram til flasketapping.

Les om mannen som har ført an i prosessen for å gjøre Mosel stor igjen

Det er all grunn til å glede seg til også denne kommer i 2015-årgang i september eller november. Men får du tak i 2014, er du også sikret en stor opplevelse.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her