Godbiter i pollisten
Disse fascinerende vinene bør finnes i enhver god kjeller

Disse fascinerende vinene bør finnes i enhver god kjeller

Volumene er riktignok veldig små, men det er flere å velge mellom og de gir alle veldig god valuta for pengene. Dessuten er det mer i vente. 
Aase E. Jacobsen
23 Oktober 2019 - 13:45
  Foto: MARTIN JOHNSON

Piaggia Poggio de'Colli 2012 er en virkelig fascinerende vinmed sin utrolig lekre mørke frukt, søte urtetoner og solide struktur. En vin som kanskje ikke får deg umiddelbart til å tenke på Toscana, men så har den ikke den typiske druemiksen for den kanten. Cabernet franc som regjerer alene i denne vinen, har likevel lange tradisjoner i det vestlige Toscana.

Les mer om tradisjonen med denne type «utoscanske» druesorter

Og denne druesorten som er mest kjent fra kjøligere områder som Loire og Bordeaux, gjør det riktig så godt her. Mens den i de nevnte franske områdene innimellom kan gi litt grønne/vegetale toner, oppnår druetypen i underområdet Carmignano perfeksjon.

Alkoholen er noe høyere enn hva vi er vant med fra Frankrike, men så er vekstforholdene i Carmignano annerledes. I sørvendte og middels bratte vinmarker med det typiske kalk- og leirjordsmonnet som kalles galestro, oppnår denne druesorten optimal modning. Det skyldes kombinasjonen av tilstrekkelig varme, mer enn i Chianti Classico lenger sør, og kjølige netter som sikrer en god utvikling i sukker- og syrenivåene. Konsentrasjonen sørger også en avling på under én kilo druer per plante for.

Selv om denne og de andre vinene fra Piaggia modnes i 15-18 måneder i nye franske barriques, gir de likevel en form for old-school-følelse. Det skyldes måten de er laget på, spontangjæring i åpne store trefat for Poggio de’ Colli og i mindre tanker for de andre vinene. Sammen med balansert ekstraksjon av perfekt modne druer, blir resultatet mer Savile Row enn Gucci.

  Foto: MARTIN JOHNSON

Piaggia Riserva Carmignano 2011 er deres mest klassiske vin, all den tid den er laget med den for området særegne og vel innarbeidete blandingen av sangiovese og bordeauxdruer. Det har i form av denne vinen gitt både fyldig og frisk frukt, veldig god og myk munnfølelse som også er leskende. En vin som føles både svært ungdommelig og samtidig veldig klar til å nytes. Jeg mistenker den å forbli i samme modus veldig lenge. Jeg kan imidlertid ikke dokumentere det, da dette var mitt første møte med Piaggias viner. Og det ble en umiddelbar forelskelse som gikk direkte over til dypfølt kjærlighet. Det skjer ikke så ofte i dagens nærmest overbefolkete vinverden.

Å bruke disse druene er en lang tradisjon i Carmignano, helt tilbake til 1600-tallet. Det var storgreve Cosimo III av Medici som hadde tatt initiativet til å berike den lokale druefloraen med franske druer. Så var han da også gift med en fransk prinsesse. På den tiden var vinene fra Carmignano som lå en times ridetur fra Firenze, svært ettertraktet. Ifølge et dokument fra 1369 oppnådde de priser som var fire ganger høyere enn andre viner. Cosimo klarte i løpet av de 53 årene han regjerte å kjøre Toscanas økonomi i grøfta, slik at regionen ved hans død i 1723 var en av de fattigste i Europa. Men det skal han ha, han får æren for å ha etablert Chianti som vinområdet, og den har jo klart seg rimelig bra i tiden etterpå.

Ut over 1800-tallet forsvant imidlertid Carmignano inn i Chianti Montalbano – oppkalt etter fjellkjeden som er så viktig for Carmignanos klima. Fjellkjeden beskytter området fra havspåvirkning samtidig som den kjøler ned om natten.

Carmignano kom ikke ut av Chianti-skyggen før på 1960-tallet.

Les mer om Carmignano her

Mauro Vannucci og datteren Silvia som nå driver vingården.

Piaggia er av forholdsvis ny dato og kom derfor til dekket bord. Mauro Vannucci startet opp på 1970-tallet da han kjøpte en eiendom, kalt Piaggia, i en veldig godt beliggende åsside midt i Carmignano-området. Han plantet vinmarkene, men overlot driften til andre.  Området fikk DOCG-status i 1990, og det ga åpenbart inspirasjon til å gjøre noe med druene selv. Han var klar på markedet i 1994 med første årgang som var 1991 av Piaggia Riserva Carmignano. I tiden etter fikk han hjelp av den berømte ønologen Alberto Antonini og agronomen Federico Curtaz, som tidligere hadde jobbet for Angelo Gaja. Samarbeidet bar frukter og berømmelsen gikk i skyene da Gambero Rosso ga Piaggia Tre Bicchieri for 1994-årgang av samme vin.

Piaggia ligger ved foten av Montalbano i vest. Fjellkjeden som når opp i 635 m.o.h. tar av for nedbør og annen påvirkning fra Middelhavet. Området regnes som en naturperle og står på søkerlisten for verdensarvstatus. Området regnes dessuten som en økologisk oase, og Piaggia lever opp til dette renommeet.

I 2020-utgaven av samme guide oppnår Piaggia Carmignano Riserva 2016 prisen for beste Italiensk vin. 2016 er en drømmeårgang i Toscana med veldig aromatiske viner med god syrefriskhet. 

Mens vi venter på denne og når 2011 er sluttsolgt, blir 2015-årgangen tilgjengelig. Det samme gjelder for Piaggia Poggio de'Colli. 2015 er en årgang preget av mye sol og lite nedbør, som har gitt ekstra høy konsentrasjon i druene.

  Foto: MARTIN JOHNSON
  Foto: MARTIN JOHNSON

I dag dyrker de 15 hektar vinmarker og i tillegg til de to nevnte vinene, finnes også Piaggia Il Sasso Carmignano 2012 og Piaggia Pietranera Toscana 2015 på polet.   

Den første er en enkeltvinmarksvin – og derfor med flere likhetstrekk med Riserva Carmignano, men altså likevel noe annet. Litt kortere tid i fatene. Også årgangen er forskjellig. 2011 og 2012 er kontraster hva årgang angår, den første svært solrik og tørr og den andre med nok fuktighet i jordsmonnet etter vinteren til å tåle en kort hetebølge i august. 2012 har derfor større friskhet og litt lavere alkohol.

Pietranera er deres svar på Barco Reale di Carmignano – altså en vin med kortere tid i fatet og beregnet på å nytes i påvente av den store Carmignano. En bløt og innsmigrende munnfull som korter ned ventetiden. 

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her