Det er på tide at den oppvoksende slekt også får ta del i barndomsminnene. Marte Knipe er en slik godbit, som dessuten avkrever en forklaring. Navnet er nemlig noe mange stusser på.
I bruk siden 1600-tallet
Marte Knipe eller Marte Kneben som desserten kalles enkelte steder i landet, innebærer at her er det «knepet» på ingrediensene. At dagens oppskrift inneholder rosiner og mandler er derfor en tilsnikelse og er kommet til i senere tid.
Du kan også prøve denne oppskriften på sagopudding
Hvor gammel denne desserten er, finnes det ingen sikre holdepunkter for. Men sagogryn har vært brukt siden 1600-tallet ifølge mathistoriker Henry Notaker og var en populær ingrediens i supper og puddinger for sin jevnende egenskap. Sagogryn er så å si ren stivelse.
Mens sagogrynene du kjøper i dag er laget av potetmel, var datidens sagogryn langt mer eksotiske.
Allergen- og glutenfritt
Ekte sago lages nemlig av margen fra sagoplamen (Metróxylon Rottb.) som tørkes og males til et mel og deretter til gryn. Navnet sago kommer av sagu som er malaysisk for «melet marg».
Sagogrynene i butikkhyllene er derfor en erstatning siden de er laget av potetmel. Tapioka laget av kassavamel er en annen «kopi». Ekte sago har ifølge gamle kokebøker lang koketid – opptil to timer. Ekte sagogryn er hvite, men jo eldre planten er, jo mer rødlige blir grynene. Tidligere var det mulig å få kjøpt røde sagogryn av potetmel, men produksjonen ble i sin tid stoppet, trolig fordi fargen som ble brukt ikke lenger var lovlig for næringsmidler. I asiatiske butikker er det imidlertid mulig å kjøpe tapioca i alle regnbuens farger.
De norskproduserte sagogrynene av potetmel er ifølge emballasjen uten tilsetninger og er dessuten naturlig fritt for gluten og andre allergener.
TIPS 1: Om du vil unngå melkeprodukter, kan du lage denne desserten med ris- eller havremelk. TIPS 2: Du kan bruke alle typer bær (jordbær, bringebær, blåbær, solbær) eller frukter (mango, fersken, aprikos) til sausen.