Godbiter i pollisten
Visste du at Mallorca lager vin i verdensklasse?

Visste du at Mallorca lager vin i verdensklasse?

Vi snakker om ferieøyas største vinskatt og best skjulte hemmelighet. Som du altså ikke behøver å reise langt for å få tak i.
Aase E. Jacobsen
10 April 2016 - 01:00

Både toppvinen Ànima Negra Àn og Ànima Negra Àn/2 er bare et tastetrykk unna og en fin måte å forberede seg mentalt på alt det gode vi har i vente – sommer, sol, ferie, god mat og drikke.

Her snakker vi om aromatiske, elegante og særpregete viner med nydelig frukt og leskende munnfølelse. Faktisk overraskende delikate gitt opprinnelsen. Nærmere pinot noir og Burgund kommer du ikke i Spania, og definitivt ikke på Mallorca.

Denne spanske produsenten lager sin egen pinot noir-stil

Begge disse vinene er altså ganske langt unna det de fleste forbinder med «ferievin». Vinmaker Miquelàngel Cerda har nemlig tatt vare på en gammel tradisjon med lokale druesorter i eldgamle vinmarker som stod i fare for å bli utryddet av den stadig omseggripende turismen.  

Miquelàngel Cerda i vinmarken.

Disse vinmarkene tilhører det offisielle vinområdet (DO) Pla i LLevant, sørøst på øya, fem mil øst for «hovedstaden» Palma, og derfor et stykke unna de mest populære badestedene.

Denne delen av Mallorca har lange tradisjoner med druedyrking, vinproduksjon og destillering. I dag er det ikke mye igjen, men Miquelàngel Cerda og hans kompanjong Pere Obrador har i de siste 20 årene gjort sitt for at tradisjonen ikke skal bli borte. Selv om de må slåss for å overbevise druedyrkerne om at de ikke skal rive opp vinplantene.

 

For det er ikke internasjonalt anerkjente og «lettsolgte» druesorter det er snakk om, derimot callet, mantonegro og fogoneu som du garantert ikke har hørt om før. Selv om callet betyr «svart» på den lokale dialekten, er ikke den resulterende vinen veldig mørk. Noen produsenter på Mallorca blander denne druen som ifølge Miquelàngel Cerda er den mest interessante av de tre, med cabernet eller syrah hvilket gir en dypere farge, men som også vil dekke over særpreget. I øyeblikket er det bare Ànima Negra blant Mallorcas vinprodusenter som er representert i Norge.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

  • Produsent:
    Anima Negra Vit.
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Øvrige
    Pris:
    609.00 kr
    Varenummer:
    2903501
    92 POENG
    Ànima Negra Àn
  • Produsent:
    Anima Negra Vit.
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Øvrige
    Pris:
    394.00 kr
    Varenummer:
    2903401
    89 POENG
    Ànima Negra Àn/2
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her