Med Ch. Bonnet 2013 (2825)får du utrolig mye vin for pengene. Den er svært fruktig, men samtidig veldig typeriktig, hvilket vil si en del blomster- og urtepreg, som stammer fra druene sauvignon blanc og muscadelle, og god fedme som er en side ved druen sémillon, men også typisk for årgangen.
Balansert tvers gjennom
Syrefriskheten som også kjennetegner 2013, balanserer dette godt.
Ukens vin er et supert følge til så vel laks som ørret, men også grønnsaksretter. Alt fra salater til varme vegetarretter.
Se vårt utvalg av gode grønne retter
Når det er sagt, fungerer den veldig godt på egenhånd, når du har invitert til et glass hvitvin på terrassen, innendørs i ly av sommerregnet eller sågar i solvarmen. Med 12 prosent alkohol får den godkjentstempel som sommervin.
60 år med hvit Bonnet
120 kroner er dessuten «innafor» også rent budsjettmessig, også for impulskjøp midt i uka. Og denne vinen er godt egnet for slike anledninger. Den har siden 2003 skrukork og er dermed riktig så forbruker- og piknikvennlig.
Den markerer dessuten et veiskille for hvit bordeauxvin. Det er 60 år siden appellasjonen Entre-deux-Mers ble en realitet og da kun for vin av de hvite druene i området.
Og mannen bak dette initiativet var den nå snart 90 år gamle André Lurton som i 1953 gjennomførte sin første årgang på egenhånd på familieeiendommen Ch. Bonnet.
Les den imponerende historien om André Lurton
Ødelagt av hagl
Ironisk nok kan ikke Ch. Bonnet 2013 kalles Entre-deux-Mers AOC, men «bare» Bordeaux AOC. Det skyldes at produsenten i anledning jubileet ble tvunget til å bruke ekstra gode druer i denne vinen. 90 prosent av avlingen på eiendommen i Entre-deux-Mers ble utradert av kraftige haglbyger.
Denne utgaven av Bonnet inneholder derfor druer fra Lurtons eiendommer i Pessac-Léognan, nærmere bestemt Ch. de Rochemorin og Ch. de Cruzeau. Dette er viner som normalt koster inntil det dobbelte av Ch. Bonnet. Når druer herfra deklassifiseres, må det bli til Bordeaux og ikke Entre-deux-Mers.
Men det gjelder bare for det norske markedet, som for Lurton-familien har vært viktig helt siden de første flaskene ble importert for et kvart århundre siden. For andre markeder er det brukt druekilder innenfor Entre-deux-Mers.