Godbiter i pollisten
Dette er roseen for deg som helst vil ha rødvin

Dette er roseen for deg som helst vil ha rødvin

Så er den laget av en drue som gir noen av verdens lekreste rødviner. Den finnes også som rødvin. Begge fra et sted ingen skulle tro det var mulig å lage vin.
Aase E. Jacobsen
06 Juni 2018 - 13:45

Bonavita Rosato 2017 er en virkelig herlig og annerledes rose som er nærmere rødvin, men fortsatt med rosevinens bløthet. Den har frisk og lekker syre og tydelig røykpreget jordsmonnskarakter, men også med delikate frukttoner og blomster. En virkelig lekkerbisken som også tåler lagring. Og som smaker fortreffelig til sommerlig grillmat med lam, pølser, lyst kjøtt, kylling eller også ost og spekemat.

Det er mange grunner til at den står ut fra mengden av roseviner som finnes på markedet.

Se alle rosevinene du kan velge mellom

Neste generasjon i Scarfone-familien er sikret.

En av dem er druesorten, nerello mascalese, som er Sicilias svar på pinot noir eller nebbiolo. En annen er måten druene er dyrket og vinen er laget på. Vi snakker økologisk og etter biodynamiske prinsipper, spontangjæring, ingen klaring eller filtrering. Som en rødvin med andre ord, bortsett fra at fargen er et resultat av inntil to dagers skallkontakt. Derfor er den rødere enn mange roseviner, men siden nerello mascalese aldri gir veldig mørk rødfarge, er den forholdsvis lys.

Bak denne vinen står Bonavita som drives av Emanuela, Carmelo og Giovanni Francesco Scarfone. Bonavita er en av tre produsenter i det mikroskopiske vinområdet Faro på nordøstspissen av Sicilia, rett ved Messina-stredet. Det teller altså bare 15 hektar men er fordelt i skråningene ned mot havet. Her som ellers på Sicilia er det vulkansk jordsmonn, hvilket forklarer det tydelige røykpreget.    

Her kan du se med egne øyne hvor karrige forholdene er i Faro

 

Faro var for øvrig en av de første sicilianske regionene som fikk DOC-status, i 1976. Området har imidlertid en svært lang historie siden området som ligger tett på Messina-stredet, er beskrevet av samtlige antikke skribenter og poeter som Homer, Ovid og Virgil. Selv navnet stammer fra antikken, fra den greske folkegruppen, pharii, som bosatte seg her. Og vinen som i dag er redusert til en parentes i hvert fall når vi snakker om volum, hadde høy anseelse langt utover landegrensene og til langt ut på 1800-tallet.

Vinene fra de vulkanske øyene utenfor Sicilia har også lang historie

 

Vulkanøya Stromboli i det fjerne.

Selv om Bonavita Faro Superiore 2014 med sine 14 prosent kan oppleves mektig i den lyse tiden vi beveger oss inn i, og er en drøm til mer høstlige retter med vilt, er den så innsmigrende og karaktersterk at den likevel har sin plass.

Den gode fylden og ikke minst det herlige kirsebærpreget og innslaget av salt og søt lakris gjør den velegnet til kraftig grillmat.

For den røde er vinstokkene plantet mellom 1930 og 1940.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her