Godbiter i pollisten
Dette er den ultimate chablis

Dette er den ultimate chablis

God chablis skal være konsentrert og steinete med kalkaktig fedme, syrlig lys frukt og god syrestruktur. Slik er Duplessis-chablisene.
Aase E. Jacobsen
06 November 2019 - 13:45
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Jeg kalte disse chablisene «grand cru, men til halv pris», og det står jeg ved. I 2017-årgang er de ekstra konsentrerte med super syre som borger for et langt liv. Mens prisene på chablis har galoppert, og det er ikke noe å si på det gitt de ultralave avlingene de siste årene, så er fortsatt Duplessis svært behagelig priset. Om du sammenligner dem med premier cru fra Sentralburgund, og det tåler de så absolutt, blir regnestykket enda mer fordelaktig. 

Lilian Duplessis.

Selv om vingården fortsatt bærer navnet til faren Gérard, er det Lilian Duplessis som har hatt ansvaret de siste 20 årene. Han overtok fem år etter at firmaet feiret 100 års jubileum. Det var også han som konverterte familiens 9 hektar til økologisk drift, det skjedd i 2010. Men han endret ikke farens praksis med å modne vinene i velbrukte barriques selv om stemningen i regionen har gått i bølger når det kommer til hva som er det «korrekte» for chablis, stål eller eik. Et spørsmål som også burde inkludere sement og amfora all den tid stadig flere oppdager denne type gjæringskar sin betydning for selve prosessen når det er snakk og å kun bruke druenes enge gjærsopper. 

Men hos Duplessis er det stål som brukes til gjæringen. Og tiden i fatene er seks og ni måneder for henholdsvis premier og grand cru. 

 
 

Duplessis Chablis Premier Cru Montmains 2017 og Duplessis Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2017 er de to premier cruene som aller mest ligner på grand cru-er rent konsentrasjonsmessig. Den første er, takket være det enda mer av kalkholdige jordsmonnet, også kjent som Kimmeridge-kalk, hakket mer elegant, mens den andre har mer leire som gir en mer kompakt vin. 

Den første ligger på den vestre siden av Chablis og den andre ligger i forlengelsen av Grand cru-åsen. Det gjør at Montmains er mer sørøstvendt og Montee de Tonnerre mer sørvestvendt. Hvilket også bidrar til stilforskjeller. 

Derfor er det bare ett svar som gjelder: Ja, takk begge deler. Det som er ekstra hyggelig er at de finnes i forholdsvis gode kvanta. Den fantastiske Duplessis Chablis Grand Cru Les Clos 2017 er det bare noen få magnumflasker igjen av. 

I 2017 stråler også Duplessis Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2017. Den kommer fra en mikroparsell i hjertet av denne primært sørvendte vinmarken som sikrer maksimal modning, og med 2017-syrene blir det full pott. I øyeblikket er den ytterst forførende, men den har likevel et veldig godt lagringspotensial. 

 

Som er fellestrekkene for alle Duplessis’ chabliser, selv den som bare heter chablis er helt fantastisk i 2017, så er den også mer enn bare en chablis all den tid den har samme type Kimmeridge-jordsmonn som premier cru-ene (mens mange vanlige chabliser har Portland-, Oxford- eller Tonnere-kalk). 

Se hele den store Duplessis-porteføljen her

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her