Jeg kalte disse chablisene «grand cru, men til halv pris», og det står jeg ved. I 2017-årgang er de ekstra konsentrerte med super syre som borger for et langt liv. Mens prisene på chablis har galoppert, og det er ikke noe å si på det gitt de ultralave avlingene de siste årene, så er fortsatt Duplessis svært behagelig priset. Om du sammenligner dem med premier cru fra Sentralburgund, og det tåler de så absolutt, blir regnestykket enda mer fordelaktig.
Selv om vingården fortsatt bærer navnet til faren Gérard, er det Lilian Duplessis som har hatt ansvaret de siste 20 årene. Han overtok fem år etter at firmaet feiret 100 års jubileum. Det var også han som konverterte familiens 9 hektar til økologisk drift, det skjedd i 2010. Men han endret ikke farens praksis med å modne vinene i velbrukte barriques selv om stemningen i regionen har gått i bølger når det kommer til hva som er det «korrekte» for chablis, stål eller eik. Et spørsmål som også burde inkludere sement og amfora all den tid stadig flere oppdager denne type gjæringskar sin betydning for selve prosessen når det er snakk og å kun bruke druenes enge gjærsopper.
Men hos Duplessis er det stål som brukes til gjæringen. Og tiden i fatene er seks og ni måneder for henholdsvis premier og grand cru.
Duplessis Chablis Premier Cru Montmains 2017 og Duplessis Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2017 er de to premier cruene som aller mest ligner på grand cru-er rent konsentrasjonsmessig. Den første er, takket være det enda mer av kalkholdige jordsmonnet, også kjent som Kimmeridge-kalk, hakket mer elegant, mens den andre har mer leire som gir en mer kompakt vin.
Den første ligger på den vestre siden av Chablis og den andre ligger i forlengelsen av Grand cru-åsen. Det gjør at Montmains er mer sørøstvendt og Montee de Tonnerre mer sørvestvendt. Hvilket også bidrar til stilforskjeller.
Derfor er det bare ett svar som gjelder: Ja, takk begge deler. Det som er ekstra hyggelig er at de finnes i forholdsvis gode kvanta. Den fantastiske Duplessis Chablis Grand Cru Les Clos 2017 er det bare noen få magnumflasker igjen av.
I 2017 stråler også Duplessis Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2017. Den kommer fra en mikroparsell i hjertet av denne primært sørvendte vinmarken som sikrer maksimal modning, og med 2017-syrene blir det full pott. I øyeblikket er den ytterst forførende, men den har likevel et veldig godt lagringspotensial.
Som er fellestrekkene for alle Duplessis’ chabliser, selv den som bare heter chablis er helt fantastisk i 2017, så er den også mer enn bare en chablis all den tid den har samme type Kimmeridge-jordsmonn som premier cru-ene (mens mange vanlige chabliser har Portland-, Oxford- eller Tonnere-kalk).
Se hele den store Duplessis-porteføljen her
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....