Det er femte år på rad at Beste norske kokebok kåres i regi av Apéritif og Norli. I år deltok i alt 34 kokebøker – samtlige norskproduserte – og det er ny rekord siden toppåret 2007.
Juryen fikk dermed en ekstra omfattende jobb denne gangen, men landet likevel uten for mange omveier på fem finalister.
Hvilken bok som blir Beste norske kokebok 2012 avsløres først på en større feiring av kokeboka på Det Norske Teatret den 26. november kl. 16-19.
Følg med på aperitif.no for program og invitasjon.
• Les mer om bøker og få invitasjonen her
Årets finalister
Temaene er mange og varierte på årets kokebøker, og den kvalifiserte juryen har hatt en møysom jobb med å plukke ut årets fem finalister. De nominerte er:
Thaimani
Terje Ommundsen (Versal)
På det perfekt designete omslaget ser han ut som en streng lærer, men mellom permene innvier Terje Ommundsen oss i thaimatens hemmeligheter på en mild og pedagogisk måte.
Den tiltrekkende designen og perfeksjonistiske orden boken er preget av fortsetter inn i rettene, som illustreres med gode bilder og med realiserbare oppskrifter.
Boken er instruktiv, og med fine forklaringer av de ulike råvarene som skal til for å lage thaimat hjemme, gir boken oss en usedvanlig god mulighet til å forstå hva det thailandske kjøkken går ut på.
• Les mer om boken og bestill her
Hellstrøm Jr. - 50 oppskrifter & mange gode tips
Eyvind Hellstrøm (Aschehoug)
Aldri før har noen tatt små kokker så på alvor som det Eyvind Hellstrøm gjør med sin bok beregnet på kjøkkenets juniorer.
Vår mest berømte kokk tar frem sine luneste sider. Sammen med Elise, sitt fadderbarn på femten år, viser han hvordan ungdom kan tas på alvor i matveien. Boken er på alle måter gjennomtenkt, med flott design og stor brukervennlighet.
Først og fremst formidler den en reflektert holdning til mat, skikkelig mat, og forhåpentligvis når den frem til sin store, viktige målgruppe, ungdommen. For det er barn og unge som skal få Norge inn i bedre matvaner.
• Les mer om boken og bestill her
Pascal - sjokolade, bakverk, kaker & terter
Pascal Dupuy (Dinamo Forlag)
Lekkerhet er satt i system i en bok der både mesterkokker og glade amatører kommer et skritt videre i sin streben etter den perfekte søtsak.
Årets lekreste forside preger denne kokeboken til konditoren Pascal Dupuy. Det er et bredt register Pascal her utfolder.
Boken formidler teknikk på alle plan, for amatører og profesjonelle, som konkret vil si fra enkel pannacotta til kunstferdig trukket sjokolade. Boken er fargerik og tiltalende.
• Les mer om boken og bestill her
Alene hjemme - kokebok for små husholdninger
Bent Stiansen (Font)
Vanligvis lager han gourmetmat for de mange, men her kommer Bent Stiansen med nyttige knep for å lykkes på eget kjøkken, helt alene. Også hverdagene kan gjøres festlige.
Stiansen er en tungvekter i norsk kjøkkenverden, og hans siste bok er med sine pedagogiske forklaringer et solid håndverk. Et oversiktlig oppsett for hvordan man går frem for å lage mat til én eller to personer følger hver oppskrift.
Eksempelvis kan en oppskrift begynne med det primære: "Start med å skrelle løken..." Slik fremstår
En sjelden bok for enkelthusholdningene, som det jo er så mange av. Og for den som bare er "alene hjemme"...
• Les mer om boken og bestill her
Fiskekokeboka
Tom Victor Gausdal og Stian Floer (Press)
Gausdal og hans kollega følger velkjent mal, og senker terskelen for å kunne hanskes med råvarer fra havet uten å knekke nakken på annet enn fisken.
Med forlaget Press' vellykkede konsept for kokebøker har
Viktigst er at den med sine utmerkede forklaringer gjør fisk enkelt. Og ikke minst understreker den at mat fra havet både er sunn og lar seg hurtig tilberede.
Formatet er som skapt til bruk på kjøkkenet, og bildematerialet er eksemplarisk. Boken er velskrevet, munter og har presise, illustrerende fotografier.
• Les mer om boken og bestill her
Sterk faglig jury
Det er en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som har vurdert de enkelte bøkene i Beste Norske kokebok 2012.
Årets kokebokjury består av:
Hvem kan stille?
Det er kun norskproduserte kokebøker som kan meldes på til konkurransen, det vil si at oversatte kokebøker ikke vil bli vurdert.
De enkelte bøkene vurderes blant annet etter følgende kriterier:
Norges Beste kokebok 2012 arrangeres av Apéritif i samarbeid med Norli.