Hvis vi skal tro på statistikken spiser over halvparten av oss ribbe på julaften, og av disse drikker sikkert mange øl og akevitt til som tradisjonen tilsier. Det er det heldigvis ikke noe feil med, alkohol hjelper til å bryte ned fett så her har akevitten virkelig en viktig jobb. En annen ting som bryter ned fett, er syre og for å finne det er det lett å ta turen over i vinens verden.
Vi trenger høy syre for å bryte ned fettet, også trenger vi litt fruktighet for passe sammen med surkålen. Så lenge vinen innehar disse to tingene, og ikke altfor mye eikepreg, spiller det ingen rolle om vinen er hvit, rød, oransje eller rosa.
Litt kompleks riesling fra Tyskland eller Alsace er kanskje det aller beste valget til ribbemåltidet, og en kombinasjon jeg anbefaler alle å prøve. Ellers er andre syrefriske hvitviner og champagne eller vellagrete musserende viner med tradisjonell metode, veldig gode alternativer.
Hvis du vil ha rødvin er det også mye godt å velge i. Barbera fra Piemonte er et godt valg, det samme er en god valpolicella. En pinot noir uten for mye eik fungerer fint og det samme med en konsentrert beaujolais. Også viner på Østerrikes lokale druer blaüfrankisch og zweigelt kan være godt, rødvin fra Rioja kan også passe, men da er det viktig at den har litt alder og ikke for tørket frukt.
Hvis du velger kun øl til ribba, gå for et lysere øl med litt syrlighet. Det er mye godt surøl å få tak i på Vinmonopolet.
Hvis du vil ha en alkoholfri julaften med ribbe, lages de beste alternativet i Norge, nemlig god og syrlig eplemost. Eple med alkohol - gjerne med bidrag fra annen (norsk) frukt er også topp til ribbe.