Godbiter i pollisten
Det er en grunn til at Taurasi hører hjemme blant verdens beste viner

Det er en grunn til at Taurasi hører hjemme blant verdens beste viner

Kraften som de veletablerte vinplantene henter ut av det vulkanske jordsmonnet er i en klasse for seg og gir viner med et utrolig langt liv, og ikke minst fortsatt for en gunstig penge.
19 Januar 2022 - 13:44

Piano Montevergine.jpg [49.44 KB]Feudi di San Gregorio Taurasi Riserva Montevergine 2014Feudi di San Gregorio Taurasi.jpg [44.40 KB] og Feudi di San Gregorio Taurasi 2016 er to sider av samme sak.

Den første får druer fra én enkelt vinmark, Piano Montevergine som er plantet på tradisjonelt vis, hvilket betyr sammen med andre vekster som hasselnøtt- og oliventrær. Den andre får druer fra flere parseller innen Taurasi DOCG. Området som teller 405 hektar er spredt ut over et kupert landskap ved 400 til 800 m.o.h. rundt Avellino, øst for Napoli.

Taurasi er identisk med druen aglianico. Den kjennetegnes av en svært lang vekstperiode, den skyter tidlig og modner sent. Den trives best under solrike og kjølige vekstforhold og gir potensial for både høye syrer og mye tanniner.. 

Riserva betyr forresten at loven krever minst fire års modning mot tre år for «vanlig» Taurasi. Men begge godbitene denne uka har lenger tid bak seg før de havner hos deg. Det betyr  fem til seks år, med henholdsvis 18-24 og 18 måneder i fat, en liten andel barrique, mesteparten tonneau og en finish i tradisjonelle 50 hl fat av slavonsk eik. Resten av tiden modner vinen i flasken.

Restaurantsjef på Feudi egen Marenna, Vincenzo Mancinelli, sjenker Montevergine fra en dobbelmagnum. Foto: Feudi di San Gregorio

Det er ekstra nødvendig for Taurasi, for den er en vin som trenger all den tiden den kan få.

Se utvalget av Taurasi på polet

Derfor er begge vinene fortsatt svært unge, men du kan hjelpe dem med å åpne seg opp om du skal nyte dem i dag, ved å bruke en karaffel og la den godgjøre seg der noen timer. Eller rett og slett legge vinen i kjelleren – hvor den altså trives veldig godt om den får ligge ekstra lenge.

For vi snakker om både syre- og tanninrike viner. Spesielt oppleves 2016 som et år med markante tanniner strålende syrestruktur og balansert alkohol (13.5 prosent).

Eldgammel aglianico-plante Foto: Feudi di San Gregorio

2014 er mer klassisk som er en omskriving av et år som ikke var helt problemfritt.  Men i form av Piano Montevergine er det få ting som savnes, den «lettere» stilen gjør at den sågar er leskende, men uten at lagringspotensialet er særlig redusert. 

Skal du drikke en Taurasi i dag, gå for riservaen, for 2016-utgaven har veldig godt av horisontal hvile.

Bak disse vinene står Feudi di San Gregorio som er et forholdsvis ungt selskap innen Taurasi DOCG.  Oppstarten var i 1986, og bak sto to lokale familier, Ercolino og Capaldo hvis mål var å bringe denne vinstilen fram i lyset. Det må vi nesten si de klarte, for fra 1993 fikk Taurasi DOCG-status. Godt hjulpet av at Mastroberardinos Taurasi Radici allerede hadde en kultstatus.

Les mer om Mastroberardinos og deres arbeid her

Antonio Capaldo da han tok over i 2009. Foto: Feudi di San Gregorio

I dag er Capaldo-familien eneeier med Antonio Capaldo som toppsjef. Han kom inn i bedriften i 2009 etter å ha jobbet noen år i London som konsulent (McKinsey) og tatt en doktorgrad i økonomi. Han avviser at det var et drama som utspilte seg da familiene skilte lag. Han mener derimot at det ikke er en uvanlig prosess i kjølvannet av at et familieeid selskap gjennomgår en kraftig vekstfase. Og det kan man i sannhet si at Feudi di San Gregorio har gjort.

Les om de første årene her

I dag disponerer Feudi di San Gregorio hele 450 hektar fordelt på mer enn 700 parseller. Med en årlig produksjon på 3.5 millioner flasker (hvorav 70-80.000 flasker Taurasi som utgjør 10 prosent av totalen), snakker vi om en svært mektig aktør i denne delen av Campania. Virksomheten omfatter ikke bare Taurasi DOCG, men også Greco di Tufo DOCG, Fiano di Avellino DOCG og en rekke andre DOC-er. Så mye som 60 prosent av produksjonen er hvitvin.

Feudi di San Gregorios hypermoderne vinkjeller fra 2004 Foto: Feudi di San Gregorio

Rosaura.jpg [39.42 KB]Aller mest kjent i Norge er likevel rosevinen Rosaura som harVisione.jpg [25.10 KB] vært på det norske markedet i et par tiår allerede.

50 prosent av alt de lager av Rosaura går til Norge. Og æren for suksessoppskriften for denne vinen tillegges den tidligere hvitvinseksperten Denis Dubordieu som jobbet som konsulent for Feudi. Ifølge Antonio Capaldo var løsningen å selektere druene i vinmarken, og ingen grep i vinkjelleren. Siden det også innebar å plukke druene to uker tidligere enn for rødvin, er dagens Rosaura lysere enn hva den var i starten for 20 år siden. Visione Rosato er en rose som er laget av druer fra eldre aglianicoplanter som gir mer struktur. En rosa Taurasi med andre ord.

Se utvalget av Feudi di San Gregorio på polet

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her