Godbiter i pollisten
Det beste langhe nebbiolo-kjøpet

Det beste langhe nebbiolo-kjøpet

Når du ikke vil betale for en barolo, er dette et utmerket alternativ.
Aase E. Jacobsen
04 November 2020 - 13:45

Giovanni Rosso Langhe Nebbiolo 2017 er et herlig aromatisk og samtidig seriøst uttrykk for denne for mange høyt skattede druen. Det betyr saftig og sødmefylt kirsebærfrukt, blomster og innslag av søte urter og krydder, godt pakket inn av god syre og fine tanniner.

Dette er den beste utgaven siden 2010, ifølge mine notater - bortsett fra at jeg klarte å unngå 2016 på en eller annen merkelig måte. Og den som byr på best valuta for pengene av alle.

Her er utvalget av langhe nebbiolo på polet

Så hva er forskjellen til en barolo? Først og fremst kravene til lagring, for barolo er det minst tre år etter druehøsten (egentlig påfølgende 1. januar) hvorav minst to år må være i fat. For langhe nebbiolo er det ingen minimumskrav, og vinen kan sågar lages med andre druer også, bare nebbiolo er den viktigste.

Derfor er det blitt en veldig populær vinstil, som øker med 10 prosent årlig og utgjorde 37 prosent av den totale produksjonen av nebbiolo i 2016. Arealet dyrket med nebbiolo vokser også stadig på bekostning av de andre druene. Langhe nebbiolo er derfor en fin måte å bruke druer fra de unge vinstokkene, og ikke minst nebbiolodruer som er plantet på mindre gunstige steder. For det skjer.

Det bety at vinstilen omfatter alt fra lette og leskende viner til virkelig seriøse saker. Som godt kunne vært barolo. Det markerte Angelo Gaja i 1996 da han deklassifiserte sine baroloer og barbarescoer til langhe nebbiolo.

At vinstilen uttrykker kraft og karakter, er Giovanni Rosso Langhe Nebbiolo et godt bevis på. Så selv om Davide Rosso sier at han leter etter mer frukt i denne vinen, i motsetning til det som er målet for hans baroloer, tilsier måten den er laget på at vi snakker om en nær-barolo-opplevelse.

Til denne vinen bruker han nemlig druer fra parseller plantet mellom 1984 og 2008 i Serralunga, mye av det fra cru-ene Serra og Cerretta som for øvrig gir druer til hans Giovanni Rosso Barolo Serralunga. Derav familielikheten mellom disse to vinene.

Denne siste er nå tilgjengelig i denne sterkt etterspurte 2016-årgangen, en svært aromatisk, men også seriøs og jordsmonnspreget utgave som kommer til å utvikle seg i minst 8-10 år.

I vinkjelleren er det noen små forskjeller, blant annet hva angår uttrekkstiden, Davide Rosso lager en veldig tradisjonell barolostil og det innebærer lang maserasjonstid, fra 20 til 34 dager, alt avhengig av drueskallenes kvalitet, den enkelte årgang og parsell. For langhe nebbiolo er tiden kortere, 12 dager for å være presis.

Det som er likt for vinene er at de spontangjæres i sementtanker. Davide var faktisk en av de første i området som startet med denne mer naturlige tilnærmingen i vinkjelleren.

At langhe nebbiolo-en modnes i store brukte fat i ett år før tapping og deretter ytterligere et år i flaske, understreker den seriøse stilen.

Når vi snakker om langhe nebbiolo er det umulig å unngå hans geniale Giovanni Rosso Langhe Nebbiolo Ester Canale Rosso, vinen som lages av druer fra de yngste plantene i hans historiske parsell i Vigna Rionda. Den har alt du leter etter i en barolo. Den har da også 18 dagers maserasjon som altså nærmer seg det som er Davides husregel for barolo.

2017-årgangen ble lansert i spesialutvalget i høst, og er fortsatt å finne i en håndfull butikker. Prisen kan virke stiv, men er et resultat av økende etterspørsel etter vin fra denne vinmarken, og spesielt fra Davide Rosso. 

Her kan du lese mer om denne vinen

Siden 2014 selges 60 prosent av hans Vignarionda gjennom bbr.com, hvilket gjør at den blir mindre tilgjengelig gjennom andre kanaler - men Norge har Davide Rosso et nært forhold til.

Derfor kom den etterlengtede 2016 i spesialutvalget i høst og ble blåst ut prisen på 2543 til tross. Og når 2018 kommer på markedet om et par års tid, vil det neppe virke dempende på prisene, for Vigna Rionda-ene fra Davide i  disse to årgangene smakte fantastisk rett fra fat i desember 2018. Med 2018 som den mykeste og mest parfymerte av de to.

2018 blir et godt år i denne delen av Piemonte

For å beholde mest mulig av linken til den historiske vinen, den gangen den het Tommaso Canale, etter oldefaren, velger Davide å modne Vignariondaen i store velbrukte kastanjefat, mens han bruker fransk eik for sine andre viner.  Også langhe nebbioloen får denne behandlingen som understreker den eksotiske karakteren.

Denne Vignariondaen i riservautgave koster fortsatt det samme

Davide eier også en parsell i den vestre delen av denne berømte vinmarken, men disse druene brukes til hans vanlige barolo – som altså bidrar til å forklare den gode dybden og eleganse i denne vinen.  

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her