Godbiter i pollisten
Denne vinstilen går ofte under radaren, noe som er underlig, for den byr på knallgod valuta for pengene

Denne vinstilen går ofte under radaren, noe som er underlig, for den byr på knallgod valuta for pengene

Lagrein står ikke øverst på lista over druesorter folk har et nært forhold til, men det kan du fort endre på.
12 Januar 2022 - 12:45

San Michele Appiano Lagrein 2020.jpg [43.03 KB]San Michele Appiano Lagrein 2020 er nemlig den perfekte hyttevin, forutsatt at vi snakker om en hytte omgitt av norsk natur (og ikke et badebasseng i «syden»). Den har aromaer som gjør at du får umiddelbare assosiasjoner til barskog, mose, krekling og blåbær, ja alt det gode som hytteturer gir oss.

Den kommer fra Alto Adige/ Südtirol i det nordøstlige Italia hvor

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

det italienske møter det tyske. Men lagrein er en lokal drue hvis opprinnelse ennå ikke er helt avklart. Det som er sikkert er at den først nevnes en gang på 1500-tallet, samt at den er i slekt med en annen viktig rødvinsdrue i det nordøstlige Italia, nemlig teroldego fra naboområdet Trentino.

Her kan du lese mer om denne druetypen og vinene den gir

Nærheten til fjellene bidrar til å regulere temperaturen i dalbunnen, og det kommer godt med for området har 2000 soltimer i året. Foto:

Lagrein er varmekjær og har mye fargestoffer i skallene, men er likevel ikke særlig tanninrik. Den har et godt lagringspotensial, når alt annet er riktig. Det innebærer også korrekt dyrkingsmåte. Ved å holde utbyttet nede, unngås at vinen utvikler en rustikk karakter. Ukens utvalgte som dyrkes i sandholdig morenejord har aldri hatt dette problemet, det kan jeg si for jeg har smakt den gjennom mange årganger. Årsaken er hvor den stammer fra.

Se hva vi har smakt av lagrein

Bak denne vinen står det som også er kjent som Italias beste hvitvinskooperativ. Så sent som i fjor ble San Michele Appiano kåret til Italias beste kooperativ uansett druesort av Gambero Rosso.

Les mer om kooperativet her

Appiano er like berømt for sin naturskjønnhet som for sine viner. Foto:

San Michele Appiano/St. Michael-Eppan holder til i Appiano i nærheten av Bolzano, i en forholdsvis trang dal, tett på den østerriksk-sveitsiske grensa. Dette området er berømt for sitt naturlandskap rammet inn av de dramatiske Dolomittene. Vinmarkene ligger ved foten av fjellene. Mens lagrein-vinmarkene ligger i dalbunnen ved 250-280 meter, dyrkes hvitvinsdruer opp mot 900 meters høyde. Til sammen 330 vinbønder dyrker druer på 385 hektar spredt over noen kilometer i alle retninger fra selve vinkjelleren i Appiano. De mange forskjellige druesortene som dyrkes i kombinasjon med den store variasjonen i jordsmonn, gir råvarer til en bredspektret rekke viner.

Se kooperativets portefølje på polet her

Alto Adige har til sammen 5700 hektar og er et lite vinområde i italiensk sammenheng. Selv om området har 5000 vinbønder og 270 vinprodusenter, står kooperativene for 70 prosent av volum produsert. Sannsynligheten for at det er en koop-vin som skjenkes turistene på en av de mange lokale restaurantene, er derfor stor. Men som vi har sett med San Michele Appianos viner, er det like gjerne et kvalitetsstempel, og området har en felles satsing på bærekraft i sin vinproduksjon for å beskytte naturen de omgis av.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Lagrein fra San Michele Appiano tåler fint lagring i inntil 8-10 år. Foto:

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Forsiden akkurat nå - 4

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 20. februar i Oslo

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret

Den 20. februar er det klart for nok en uforglemmelig aften på Klosteret. Nyt en 5-retters meny med 6 viner fra to av Tysklands beste vinprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her