San Michele Appiano Lagrein 2020 er nemlig den perfekte hyttevin, forutsatt at vi snakker om en hytte omgitt av norsk natur (og ikke et badebasseng i «syden»). Den har aromaer som gjør at du får umiddelbare assosiasjoner til barskog, mose, krekling og blåbær, ja alt det gode som hytteturer gir oss.
Den kommer fra Alto Adige/ Südtirol i det nordøstlige Italia hvor
det italienske møter det tyske. Men lagrein er en lokal drue hvis opprinnelse ennå ikke er helt avklart. Det som er sikkert er at den først nevnes en gang på 1500-tallet, samt at den er i slekt med en annen viktig rødvinsdrue i det nordøstlige Italia, nemlig teroldego fra naboområdet Trentino.
Her kan du lese mer om denne druetypen og vinene den gir
Lagrein er varmekjær og har mye fargestoffer i skallene, men er likevel ikke særlig tanninrik. Den har et godt lagringspotensial, når alt annet er riktig. Det innebærer også korrekt dyrkingsmåte. Ved å holde utbyttet nede, unngås at vinen utvikler en rustikk karakter. Ukens utvalgte som dyrkes i sandholdig morenejord har aldri hatt dette problemet, det kan jeg si for jeg har smakt den gjennom mange årganger. Årsaken er hvor den stammer fra.
Se hva vi har smakt av lagrein
Bak denne vinen står det som også er kjent som Italias beste hvitvinskooperativ. Så sent som i fjor ble San Michele Appiano kåret til Italias beste kooperativ uansett druesort av Gambero Rosso.
San Michele Appiano/St. Michael-Eppan holder til i Appiano i nærheten av Bolzano, i en forholdsvis trang dal, tett på den østerriksk-sveitsiske grensa. Dette området er berømt for sitt naturlandskap rammet inn av de dramatiske Dolomittene. Vinmarkene ligger ved foten av fjellene. Mens lagrein-vinmarkene ligger i dalbunnen ved 250-280 meter, dyrkes hvitvinsdruer opp mot 900 meters høyde. Til sammen 330 vinbønder dyrker druer på 385 hektar spredt over noen kilometer i alle retninger fra selve vinkjelleren i Appiano. De mange forskjellige druesortene som dyrkes i kombinasjon med den store variasjonen i jordsmonn, gir råvarer til en bredspektret rekke viner.
Se kooperativets portefølje på polet her
Alto Adige har til sammen 5700 hektar og er et lite vinområde i italiensk sammenheng. Selv om området har 5000 vinbønder og 270 vinprodusenter, står kooperativene for 70 prosent av volum produsert. Sannsynligheten for at det er en koop-vin som skjenkes turistene på en av de mange lokale restaurantene, er derfor stor. Men som vi har sett med San Michele Appianos viner, er det like gjerne et kvalitetsstempel, og området har en felles satsing på bærekraft i sin vinproduksjon for å beskytte naturen de omgis av.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt..