Godbiter i pollisten
Denne vinen er laget av en av de nye stjernevinmakerne fra Douro

Denne vinen er laget av en av de nye stjernevinmakerne fra Douro

Hvitvin fra Douro i Portugal er hot som bare det, og denne nykommeren på det norske markedet viser til fulle hva området kan by på.
Aase E. Jacobsen
24 April 2019 - 14:45
 

Mateus Nicolau de Almeida Eremitas Amon de Kelia 2017 er et supert alternativ til så vel chablis som albarino/alvarinho og andre hvitviner med uttalt mineralpreg, god syrefriskhet, balansert alkohol og konsentrasjon. En strålende matvin til alt fra havet som også har et godt lagringspotensial - selv om erfaringen med å langtidslagre 100 prosent rabogatoviner ikke er stor. 

For om ikke druesorten rabigato er veldig kjent, er den på vei oppover statusstigen for sin evne til å gi stor syrefriskhet i et varmt klima. Det er selvsagt musikk i ørene for produsenter som fortviler over stadig høyere gjennomsnittstemperaturer, og Douro er intet unntak.

Rabigato er altså en lokal drue som har fått navn etter de lange klasene, rabo de gato betyr kattehale. Mens druen tidligere spilte en mindre rolle som blandingsdrue, siden den primært var hyllet for sin syrefriskhet, er den nå løftet opp til å spille hovedrollen. Og det med veldig godt resultat, som du altså kan smake allerede nå med ukens godbit.

Her kan du lese detaljene om hvordan vinprodusentene i Douro går fram for å sikre en slik vinstil

Mens vi allerede har kunne smake rabigato i viner signert Niepoort og Luis Seabra, er Mateus Nicolau de Almeida er en forholdsvis ny stjerne, men med dype røtter i Douros skiferjordsmonn. Familien hans eier Ramos Pinto og bestefaren Fernando Nicolau de Almeida skapte Barca Velha. Så han har store sko å fylle, og det han har dokumentert så langt tyder på at han har store ambisjoner.

Mateus Nicolau de Almeida.

Ukens godbit kommer fra en parsell ved 500 m.o.h med grålig skiferjordsmonn med innslag av kvarts. Den ligger ved eiendommen Quinta do Monte Xisto som familien etablerte i Vila Nova Foz Côa i Douro Superior. Den tilhører en serie som kalles Eremitas, bestående av tre rabigatoviner fra den samme vinmarken, men fra parseller som ligger ved ulike høyder. Amon de Kelia er den øverste og har derfor litt lavere alkohol enn de to andre (som altså ikke er i salg i Norge – ennå).

Vinene lages på samme måte. Druene som dyrkes økologisk/biodynamisk fottråkkes i et granittbasseng, calcatorium på latin. Etter tre timer presses druene ned i sementtanker hvor gjæringen skjer spontant og uten bruk av temperaturkontroll. Så nært urgammel vinframstilling som mulig med andre ord.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her