Mateus Nicolau de Almeida Eremitas Amon de Kelia 2017 er et supert alternativ til så vel chablis som albarino/alvarinho og andre hvitviner med uttalt mineralpreg, god syrefriskhet, balansert alkohol og konsentrasjon. En strålende matvin til alt fra havet som også har et godt lagringspotensial - selv om erfaringen med å langtidslagre 100 prosent rabogatoviner ikke er stor.
For om ikke druesorten rabigato er veldig kjent, er den på vei oppover statusstigen for sin evne til å gi stor syrefriskhet i et varmt klima. Det er selvsagt musikk i ørene for produsenter som fortviler over stadig høyere gjennomsnittstemperaturer, og Douro er intet unntak.
Rabigato er altså en lokal drue som har fått navn etter de lange klasene, rabo de gato betyr kattehale. Mens druen tidligere spilte en mindre rolle som blandingsdrue, siden den primært var hyllet for sin syrefriskhet, er den nå løftet opp til å spille hovedrollen. Og det med veldig godt resultat, som du altså kan smake allerede nå med ukens godbit.
Her kan du lese detaljene om hvordan vinprodusentene i Douro går fram for å sikre en slik vinstil
Mens vi allerede har kunne smake rabigato i viner signert Niepoort og Luis Seabra, er Mateus Nicolau de Almeida er en forholdsvis ny stjerne, men med dype røtter i Douros skiferjordsmonn. Familien hans eier Ramos Pinto og bestefaren Fernando Nicolau de Almeida skapte Barca Velha. Så han har store sko å fylle, og det han har dokumentert så langt tyder på at han har store ambisjoner.
Ukens godbit kommer fra en parsell ved 500 m.o.h med grålig skiferjordsmonn med innslag av kvarts. Den ligger ved eiendommen Quinta do Monte Xisto som familien etablerte i Vila Nova Foz Côa i Douro Superior. Den tilhører en serie som kalles Eremitas, bestående av tre rabigatoviner fra den samme vinmarken, men fra parseller som ligger ved ulike høyder. Amon de Kelia er den øverste og har derfor litt lavere alkohol enn de to andre (som altså ikke er i salg i Norge – ennå).
Vinene lages på samme måte. Druene som dyrkes økologisk/biodynamisk fottråkkes i et granittbasseng, calcatorium på latin. Etter tre timer presses druene ned i sementtanker hvor gjæringen skjer spontant og uten bruk av temperaturkontroll. Så nært urgammel vinframstilling som mulig med andre ord.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....