Godbiter i pollisten
Bedre enn dette blir knapt chardonnay

Bedre enn dette blir knapt chardonnay

At Tissot tilhører det øverste Jura-hierarkiet er disse vinene gode bevis på.
Aase E. Jacobsen
04 April 2018 - 13:45

Tissot La Tour de Curon Chardonnay 2015 er ikke bare på grand cru-nivå, men nærmer seg også burgundske grand cru-priser. Den er rett og slett imponerende med en enorm konsentrasjon, kompleksitet og munnfølelse. En vin som har stoff nok til å holde i minst 15 år i en god kjeller. Den står heller ikke tilbake når det kommer til alkohol, men bærer sine 14,5 prosent med stor eleganse. 

Tissot var en av de første Jura-produsentene som fikk et solid fotfeste i Norge

Curon-tårnet i vinmarken som har gitt navn til Tissots toppvin.

Men dette er en spesiell vin fra en svært så ettertraktet vinmark, også historisk sett. Den er derfor laget i meget begrenset volum, hvilket også reflekteres av dens posisjon i det øverste prissjiktet i Jura.

For en drøy tredel av prisen får du Tissot Les Graviers Chardonnay 2016 som er en veritabel kraftpakke og som i 2016-årgangen, ikke bare byr på stor konsentrasjon, men også god friskhet og en lekker eplefrukt. Dette er en vin jeg passer på å nyte så ofte jeg kan for den finnes heldigvis på mange gode restauranters vinkart og den passer veldig godt til smaksrike retter med sjømat, vegetar eller også lyst kjøtt.

Den får druer fra sju ulike parseller med kalkholdig jordsmonn under det leirholdige topplaget. Tissot Les Bruyères Chardonnay 2015 på sin side er en enkeltvinmarksvin, og er mer fruktdreven med noe mer sødme, takket være et mer leiredominert jordsmonn og den rikere 2015-årgangen, men like fullt en stor smaksopplevelse. Som med alle Tissots viner, er den spontangjæret, en prosess som kan ta inntil to år å avslutte. Den lange gjæringsprosessen bidrar til å øke kompleksiteten i vinen, derfor er dette aldri «bare» en Jura-chardonnay.

Les mer om Jura-regionens jordsmonn, klima og underområder

Normalt er dette et jordsmonn som Tissot forbeholder savagnin – druen bak regionens største vin, vin jaune – eller de røde, men denne vinen demonstrerer til fulle at også chardonnay finner tonen her og vel så det.

Tissot Savagnin 2014 kommer altså fra samme jordsmonn, men er ingen vin jaune selv om druen er den riktige. Det er imidlertid ikke langt unna, for etter to og et halvt år under det såkalte florlaget bestående av aktive gjærsopper (vin jaune skal ha seks år og tre måneder), har den fått den karakteristiske oksidative karakteren.

Når vinen ikke utvikler flor i fatet, må den deklassifiseres – også det med spennende resultat

Den har dessuten god fruktfylde og strålende syre som kjennetegner 2014-årgangen. Hell den gjerne i en karaffel og server den i store burgundglass, så kommer frukten enda mer fram, og du er garantert en stor vinopplevelse, for en forholdsvis rimelig penge.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her