Matkurs og vinkurs

Vinsmaking i Oslo 29. september

Flomrammede Ahr huser også Tysklands spätburgunderdronning - Smak hennes herlige viner

Flomrammede Ahr huser også Tysklands spätburgunderdronning - Smak hennes herlige viner

Nå står tysk spätburgunder på menyen! Dette blir en spennende, lærerik og smaksrik aften med deilige viner som har overlevd flomkatastrofen.
16 Juli 2021 - 08:07

Det er ikke hvilke som helt pinot noir-er som du får smake. For Ahrdalen, ikke langt fra Köln og Bonn, har en helt spesiell historie som kilde til denne vinstilen.

Her finner vi vingården til Julia Bertram og Benedikt Baltes, der de kjører en mindre tradisjonell stil på vinene enn det vi er vant til fra disse trakter. Det er de ulike typene jordsmonn i Ahrdalen - fremfor alt skiferen i alle sine former - som utgjør grunnlaget for den spesielle stilen på Julia Bertrams viner.

Husk at du som abonnent får rabatt på denne smakingen. Du abonnerer her.

Julia er familiens "utbryter", og trådde i 2014 ut av familiebedriften Weingut Ernst Sebastian for å begynne sin egen eventyrferd. Hun startet da sitt eget vinhus under navnet Weingut Julia Bertram, der hun kunne gjøre som hun ville uten å følge familiens mer tradisjonelle metoder. Med tiden tok hun så også over familiens drift, og i 2018 bestemte hun og Benedikt seg for å slå sammen begge deres vinhus og produsere vin under navnet Bertram-Baltes. I dag troner Julia over 7 hektar vinmark bestående av totalt 65 parseller spredt over en strekning på 15 kilometer fra Mayschoß i vest og Bad Neuenahr-Ahrweiler i øst. 

Dernau with Schieferlay, Hardtberg, Pfarrwingert and Goldkau.jpg [2.58 MB]

Julia er en ambassadør for rødviner som uttrykker Ahrs kjølige klima som - når druene plukkes tidligere - uttrykker karakteren på en helt spesiell måte. Derfor har vinene hennes aldri mer enn 13 prosent alkohol og er heller ikke chaptaliserte. Hennes spätburgundere har ofte fine nesten blomstrende aromaer, en elegant mineralitet og et kjølig, delikat og saftig syrebitt, noe som gir svært sensuelle og langvarige viner. Målet er at vinenes autensitet skal skape begeistring, og at jordsmonnet, været, arbeidet i vingården, og en del av personligheten hennes senere skal reflekteres i vinglasset.

Derfor fokuserer hun på å jobbe i bratte heng. Den karaktersterke, langvarige spätburgunderen oppstår gjennom en kombinasjon av vinplantenes spesielle plasseringer, gamle vinstokker, og ikke minst mye manuelt arbeid.

Dronningen av spätburgunder, Julia Bertram

På vingården til Julia anses lagring på trefat som et middel for å oppnå et mål, det skal aldri fungere som en smaksbærer. Spätburgunder som vokser på skifer er nemlig særlig lite tilgivende ved feil bruk av tre, og vinene hennes har derfor kun et ytterst diskret eikepreg. Heldigvis er det akkurat det som er i vinden for øyeblikket, og denne septemberkvelden får vi smake en hel rekke ulike variasjoner av Julias pinot noir-er.

Ahr ble i midten av juli rammet av en høyvannskatastrofe som har hatt enorme konsekvenser. Som et resultat av kraftig regn utviklet den lille elven Ahr, en sideelv av Rhinen, seg til en rasende trussel mot innbyggerne i Ahr-dalen, der nå mange har mistet hus og eiendeler. Dalen er ikke til å kjenne igjen, og områder tidligere preget av grønn natur, trær og steiner, er nå rasert. Et område på 50 km er påvirket, derunder også vingården Bertram-Baltes. Dessverre er vineriet som skulle stå klart neste år borte, og hele vinlageret ble også tatt av vannmassene. Vi er takknemlige for at smakingen vår fremdeles lar seg gjennomføre.

Husk at du som abonnent får rabatt på denne smakingen. Du abonnerer her.

Kveldens vinliste. Endringer kan forekomme.
                             Kveldens vinliste. Endringer kan forekomme.

 

Ta vare på minnene fra denne kvelden

Logg deg inn på Mine sider og gå til Mine kurs. Der finner du en oversikt over alt du får smake denne kvelden. Der ligger alle opplysninger om vinene, og du kan legge inn dine kommentarer og merke de du liker som favoritt. Da har har du alt du har smak av viner tilgjengelig på mobilen til en hver tid. Med andre ord du trenger ingen app.

Covid-19

Våre gjesters helse og sikkerhet er øverst på vår prioriteringsliste, og vi ønsker at du skal føle deg trygg på våre kurs. Vi følger gode rutiner for smittevern etter reglene myndighetene har gitt. Det vil derfor bli noen endringer fra slik våre kurs har blitt gjennomført tidligere. Alle gjester vil sitte med 1 meters avstand. Du får kun sitte sammen med dem du har bestilt sammen med, og etter myndighetenes krav om at man skal dele husstand. Det vil også bli lagt opp en bordplan, og alle gjester vil få tildelt sitteplasser på forhånd. Derfor er det viktig at de du vil sitte med bestiller sammen. 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her