Mat

Spagetti bolognese oppskrift 

Slik lager du ekte bolognesesaus

Slik lager du ekte bolognesesaus

Lag en solid porsjon bolognesesaus på ekte Bologna-maner så har du til flere raske måltider den nærmeste tiden. Her er oppskriften og vinforslag.
Aase E. Jacobsen
21 Januar 2019 - 09:20

En av de mest maltrakterte retter er pasta med bolognesesaus. Så misforstått at nesten ingen utenom i byen Bologna lenger setter virkelig pris på den. Men slik du får den servert der, kvalifiserer den for en stor matopplevelse, i hvert fall hva smaksfylde angår.

På neste side finner du oppskriften på ekte bolognese

Denne veldig tradisjonelle retten er nemlig en av byens stoltheter sammen med fylt pasta som tortellini.

Båndpasta må til

I Bologna lages den selvsagt ikke av kjedelig kjøttdeig fra supern og en boks med tomatpuré, men av en rekke ingredienser som får lov til å godgjøre seg en stund før den serveres som en dam midt i en ring av pasta, helst av typen tagliatelle, altså båndpasta, og gjerne av den grønne typen som er smaksatt med spinat.

 

De beste pastaoppskriftene finner du her

Bolognese er en fyldig saus som lages av rent kjøtt, både svin og okse, som du selv maler eller finhakker. Hvis du velger kjøttdeig, må du be om den magreste typen, som karbonadedeig som erstatning for oksekjøttet, og for svinekjøttets del er valget enkelt, den magre svinekjøttdeigen som nå er tilgjengelig overalt er perfekt.

Gourmetparadis

Så gjenstår bare litt pusling på kjøkkenet før du kan overlate jobben til kokeplaten. Denne sausen holder seg fint i kjøleskap et par dager og kan også fryses i riktige porsjonsstørrelser for ditt bruk. Men da venter du med å tilsette fløten til den skal brukes.

Bologna er den viktigste byen i fylket Emilia-Romagna som binder Italias nordlige og sørlige del sammen. Dette fylket gir landets største matberømtheter som parmaskinken, parmesanosten, balsamicoeddiken fra Modena og mortadellapølsen for å nevne noen.

Fylket er imidlertid ikke så kjent for sine viner selv om den røde halvtørre musserende lambrusco di sorbara var en hit på 60- og 70-tallet (og fortsatt selges i store mengder på det innenlandske markedet).

 

Emilia-Romagna har en DOCG som er Italias høyeste nivå for vinklassifisering, men det var en beslutning som ble bestridt i sin tid og ei heller disse hvite vinene som heter Albana di Romagna har løftet anseelsen i særlig grad selv om de beste versjonene er gode.  

Vesentlig mer interessante er hvitvin fra en naturvinprodusent som Camillo Donati. Deres Il Mio Malvasia er en herlig matvin som tar rikere retter som dette på strak arm.  

  Foto: The_Tramp

Bli kjent med den eksklusive parmaskinken her

Selv om det lages mye enkel rødvin i området, finnes det også unntak. Ten. S. Lucia Baccareto Sangiovese 2017 er en veldig ærlig og konsentrert vin aget av sangiovese som er en vanlig drue i området. Den selges dessuten til en veldig gunstig pris. Og ikke minst finnes den i boksutgave. 

Også utenfor fylket

 

La Stoppa Trebbiolo Rosso er også et veldig godt valg til denne retten. Den skiller seg ut på flere måter, både når det kommer til druer og vinmakingsfilosofi. En herlig vin som altså er perfekt til bolognesesausen.  

 

Begge disse rødvinene er relativt kraftige. Også en litt lettere og saftigere rødvin fungerer godt til. Det fant vi i en vin fra Veneto, av typen bardolino, ofte kjent som en lettere fetter av valpolicella. Mens mange bardolinoer kan være i letteste laget, har Cavalchina Bardolino nok fylde og ikke minst saftighet til å følge denne klassiske retten.

Vi må heller ikke glemme italiensk håndverksøl. Ducato er en av Italias hotteste i denne sjangeren, og deres Birrificio del Ducato Beersel Morning er et supert følge til rikere kjøttretter som denne bolognesen.

 

Parmesan - pastaens perfekte tilbehør

Ikke hvem som helst kan bli parmesankutter

 

På neste side finner du oppskriften på ekte bolognese

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her