Guide

Oppskrifter dessertsaus og dessertkrem

Lag en av disse deilige sausene eller luftige kremene til sommerens bær

Lag en av disse deilige sausene eller luftige kremene til sommerens bær

Sesongens friske frukter og bær roper på fløyelsmyke fyldige sauser. Hvem kan vel tenke seg rips servert uten vaniljesaus? Her får du mange flotte oppskrifter på sauser og kremer.
25 Juli 2022 - 08:31

De gule, fyldig og fløyelsmyke sausene og kremene vi husker fra barndommens søte desserter holder nesten på å gå i glemmeboken. Etter hvert er det mange av oss som ikke vet hvordan en ekte vaniljesaus skal lages - selv om den består av bare fem ingredienser og tar nesten like kort tid å lage som den fra pose.

Riktignok må vi passe på at den hjemmelagede sausen ikke får koke. Den skal tykne gradvis under oppvarming, mens vi stadig rører for å se når sausen har blitt passe tykk. Dersom sausen kommer opp i kokepunktet vil den bli grynete, og da har den "skilt" seg. Men, det er slett ikke vanskelig å lage vaniljesaus eller eggekrem fra bunnen av. Følg bare oppskriften og fremgangsmåten nøye, så kan du stolt servere resultatet.

Ekte eggekrem - vaniljekrem

Ekte eggekrem  - vaniljekrem

Fremgangsmåte

  1. Del vaniljestangen på langs og skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med vaniljestangen, fløten og melken. Kok opp under omrøring, ta av platen og la vaniljesmaken trekke godt inn i fløtemelken.
  2. Skill eggeplommene fra hviten og pisk sammen med maisennaen i en varmebestandig bolle. Tilsett litt av den varme fløtemelken og pisk dette inn før du tilsetter ca halvparten av fløtemelken.
  3. Ved å ha i den varme melken litt etter litt hindrer du at eggene stivner.
  4. Ha eggeblandingen over i den resterende fløtemelken i kaserollen og varm opp over middels varme under konstant omrøring til kremen begynner å tykne fra bunnen. Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen «sprekke».
  5. Når kremen har en fløyelsmyk og passe tykk konsistens tar du kjelen av platen og avkjøler kremen raskt ved å sette kjelen i kaldt vann. Rør i kremen innimellom til den er kald og ta ut vaniljestangen.
  6. Ekte eggekrem er fløyelsmyk og ekstra fyldig og god på smak. Server ekte eggekrem til dessert i følge med frisk frukt eller bær, som fyll i boller eller som topping på suksessterte.

Tips: Ikke kast vaniljestangen etter bruk, da den er proppfull av smak enda, skyll bare av den i kaldt vann og tørk den lett før du pakker den inn i plastfilm eller har den i et glass med sukekr for et deilig vaniljesukker.

Du kan eventuelt bytte ut vaniljestangen med 1-2 ts vaniljesukker, og lage kremen med kun helmelk, men reduser da ned til 6 dl melk.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Eggekrem med gelatin

Eggekrem med gelatin

Fremgangsmåte

Klipp opp gelatinplatene og tilsett sammen med ingrediensene til ekte eggekrem i en kjele. Forsett på samme måte som for ekte eggekrem. Bruk eggekrem med gelatin når du skal fylle bløtkaker og andre festkaker.

Bre gjerne et tynt lag rørte bringebær på sukkerbrødbunnen først, og fordel eggekremen over etterpå. Det er alltid en vellykket smakskombinasjon.

Slik tar du vare på sommerens bær

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Hjemmelaget romkrem

Hjemmelaget romkrem

Fremgangsmåte

Romkrem lages på samme måte som eggekrem  (se oppskrift), men uten vaniljestang. Smak til med noen dråper romessens når kremen er ferdig tyknet.

Bruk romkrem som følge til for eksempel hermetiske epler og pærer. Romkrem brukes også som fyll i den berømmelige Kvæfjordkaken - også kalt Verdens beste. Skal romkremen fylles i en bløtkake bør den lages med gelatin, på samme måte som eggekrem med gelatin.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Enkel eggekrem

Enkel eggekrem

Fremgangsmåte

Visp lett sammen melk, egg, sukker og potetmel i en kjele. Varm opp under omrøring, men ikke la kremen koke. Sett kjelen til avkjøling når kremen er passe tykk. Smak til kremen med vaniljesukker.

Enkel eggekrem er rask å lage, og fin i følge med for eksempel friske bær til hverdagsdessert.

Slik tar du vare på sommerens bær

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Råkrem - herlig tykk eggedosis

Råkrem - herlig tykk eggedosis

Fremgangsmåte

Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Rør forsiktig inn pisket krem.

Råkrem bør serveres forholdsvis nylaget. Server råkrem til for eksempel fruktsalat, fylt ananas, bakte epler eller gelé med frukter. Tilslørte bondepiker kan også lages av råkrem. En eksklusiv og "voksen" variant av råkrem får man ved å smake den ferdige kremen til med portvin.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Eggedosis

Eggedosis
Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Fin vaniljesaus

Fin vaniljesaus

Fremgangsmåte

Lag et snitt i vaniljestangen og skrap ut vaniljefrøene med en teskje eller en butt kniv.

Ha vaniljefrøene i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til sausen blir passe tykk. Pass på at den ikke koker.

Avkjøl i kaldt vann. Rør under avkjøling for å unngå snerk, eller dryss litt sukker på overflaten.

Det er kornene fra vaniljestangen som gir den aromatiske smaken på sausen. Vil du ha en ekstra fyldig vaniljesaus kan du vispe inn litt stivpisket kremfløte like før servering. Fin vaniljesaus er et naturlig tilbehør til selskapsdesserter med bær, blåbærpai, bakte epler eller gelé med frukter.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Ingefærsaus

Ingefærsaus

Fremgangsmåte

  1. Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene.
  2. Varm opp under omrøring til sausen blir passe tykk. Pass på at den ikke koker.
  3. Avkjøl i kaldt vann. Smak til med syltet ingefær og ingefærlake.

Server sausen, gjerne lun, til for eksempel hermetiske pærer og eplekake.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Enkel vaniljesaus

Enkel vaniljesaus

Fremgangsmåte

  1. Visp lett sammen melk, egg, sukker og potetmel i en kjele.
  2. Varm opp under omrøring, men ikke la sausen koke.
  3. Sett kjelen til avkjøling når vaniljesausen er passe tykk.
  4. Smak til med vaniljesukker.

Server enkel vaniljesaus til rips, blåbær eller bringebær som hverdagsdessert. Vaniljesausen er rask å lage, faktisk like rask som å lage av en pose, og smaken blir hjemmelaget og god.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Sabayonne zabaglione

Sabayonne zabaglione
Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv
+
Julemat
Spiselige julegaver

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv

Hvorfor handle julegaver når du kan lage dem selv? Her får du idèer til både søte og salte gourmetgaver som alle vil elske.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv
+
Julemat
Spiselige julegaver

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv

Hvorfor handle julegaver når du kan lage dem selv? Her får du idèer til både søte og salte gourmetgaver som alle vil elske.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Ny bærekraft-milepæl for Kvitnes Gård

Kvitnes Gård har som en av tre norske restauranter nådd full skår på 360Eat Guide sin bærekraftsskala.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul
Julemat
Oppskrifter julekaker

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul

Inviter familie og venner på juleverksted og bak julens mest klassiske småkaker sammen. Oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv dette med laksen - og bli overrasket
Dagens rett

Prøv dette med laksen - og bli overrasket

Når den får en glasering med eplepure har laksefisket startet i mange vassdrag over det ganske land, og hva er vel bedre enn en herlig lakserett denne tirsdagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her