Guide

Oppskrifter dessertsaus og dessertkrem

Lag en av disse deilige sausene eller luftige kremene til sommerens bær

Lag en av disse deilige sausene eller luftige kremene til sommerens bær

Sesongens friske frukter og bær roper på fløyelsmyke fyldige sauser. Hvem kan vel tenke seg rips servert uten vaniljesaus? Her får du mange flotte oppskrifter på sauser og kremer.
25 Juli 2022 - 08:31

De gule, fyldig og fløyelsmyke sausene og kremene vi husker fra barndommens søte desserter holder nesten på å gå i glemmeboken. Etter hvert er det mange av oss som ikke vet hvordan en ekte vaniljesaus skal lages - selv om den består av bare fem ingredienser og tar nesten like kort tid å lage som den fra pose.

Riktignok må vi passe på at den hjemmelagede sausen ikke får koke. Den skal tykne gradvis under oppvarming, mens vi stadig rører for å se når sausen har blitt passe tykk. Dersom sausen kommer opp i kokepunktet vil den bli grynete, og da har den "skilt" seg. Men, det er slett ikke vanskelig å lage vaniljesaus eller eggekrem fra bunnen av. Følg bare oppskriften og fremgangsmåten nøye, så kan du stolt servere resultatet.

Ekte eggekrem - vaniljekrem

Ekte eggekrem  - vaniljekrem

Fremgangsmåte

  1. Del vaniljestangen på langs og skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med vaniljestangen, fløten og melken. Kok opp under omrøring, ta av platen og la vaniljesmaken trekke godt inn i fløtemelken.
  2. Skill eggeplommene fra hviten og pisk sammen med maisennaen i en varmebestandig bolle. Tilsett litt av den varme fløtemelken og pisk dette inn før du tilsetter ca halvparten av fløtemelken.
  3. Ved å ha i den varme melken litt etter litt hindrer du at eggene stivner.
  4. Ha eggeblandingen over i den resterende fløtemelken i kaserollen og varm opp over middels varme under konstant omrøring til kremen begynner å tykne fra bunnen. Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen «sprekke».
  5. Når kremen har en fløyelsmyk og passe tykk konsistens tar du kjelen av platen og avkjøler kremen raskt ved å sette kjelen i kaldt vann. Rør i kremen innimellom til den er kald og ta ut vaniljestangen.
  6. Ekte eggekrem er fløyelsmyk og ekstra fyldig og god på smak. Server ekte eggekrem til dessert i følge med frisk frukt eller bær, som fyll i boller eller som topping på suksessterte.

Tips: Ikke kast vaniljestangen etter bruk, da den er proppfull av smak enda, skyll bare av den i kaldt vann og tørk den lett før du pakker den inn i plastfilm eller har den i et glass med sukekr for et deilig vaniljesukker.

Du kan eventuelt bytte ut vaniljestangen med 1-2 ts vaniljesukker, og lage kremen med kun helmelk, men reduser da ned til 6 dl melk.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Eggekrem med gelatin

Eggekrem med gelatin

Fremgangsmåte

Klipp opp gelatinplatene og tilsett sammen med ingrediensene til ekte eggekrem i en kjele. Forsett på samme måte som for ekte eggekrem. Bruk eggekrem med gelatin når du skal fylle bløtkaker og andre festkaker.

Bre gjerne et tynt lag rørte bringebær på sukkerbrødbunnen først, og fordel eggekremen over etterpå. Det er alltid en vellykket smakskombinasjon.

Slik tar du vare på sommerens bær

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Hjemmelaget romkrem

Hjemmelaget romkrem

Fremgangsmåte

Romkrem lages på samme måte som eggekrem  (se oppskrift), men uten vaniljestang. Smak til med noen dråper romessens når kremen er ferdig tyknet.

Bruk romkrem som følge til for eksempel hermetiske epler og pærer. Romkrem brukes også som fyll i den berømmelige Kvæfjordkaken - også kalt Verdens beste. Skal romkremen fylles i en bløtkake bør den lages med gelatin, på samme måte som eggekrem med gelatin.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Enkel eggekrem

Enkel eggekrem

Fremgangsmåte

Visp lett sammen melk, egg, sukker og potetmel i en kjele. Varm opp under omrøring, men ikke la kremen koke. Sett kjelen til avkjøling når kremen er passe tykk. Smak til kremen med vaniljesukker.

Enkel eggekrem er rask å lage, og fin i følge med for eksempel friske bær til hverdagsdessert.

Slik tar du vare på sommerens bær

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Råkrem - herlig tykk eggedosis

Råkrem - herlig tykk eggedosis

Fremgangsmåte

Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Rør forsiktig inn pisket krem.

Råkrem bør serveres forholdsvis nylaget. Server råkrem til for eksempel fruktsalat, fylt ananas, bakte epler eller gelé med frukter. Tilslørte bondepiker kan også lages av råkrem. En eksklusiv og "voksen" variant av råkrem får man ved å smake den ferdige kremen til med portvin.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Eggedosis

Eggedosis
Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Fin vaniljesaus

Fin vaniljesaus

Fremgangsmåte

Lag et snitt i vaniljestangen og skrap ut vaniljefrøene med en teskje eller en butt kniv.

Ha vaniljefrøene i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til sausen blir passe tykk. Pass på at den ikke koker.

Avkjøl i kaldt vann. Rør under avkjøling for å unngå snerk, eller dryss litt sukker på overflaten.

Det er kornene fra vaniljestangen som gir den aromatiske smaken på sausen. Vil du ha en ekstra fyldig vaniljesaus kan du vispe inn litt stivpisket kremfløte like før servering. Fin vaniljesaus er et naturlig tilbehør til selskapsdesserter med bær, blåbærpai, bakte epler eller gelé med frukter.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Ingefærsaus

Ingefærsaus

Fremgangsmåte

  1. Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene.
  2. Varm opp under omrøring til sausen blir passe tykk. Pass på at den ikke koker.
  3. Avkjøl i kaldt vann. Smak til med syltet ingefær og ingefærlake.

Server sausen, gjerne lun, til for eksempel hermetiske pærer og eplekake.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Enkel vaniljesaus

Enkel vaniljesaus

Fremgangsmåte

  1. Visp lett sammen melk, egg, sukker og potetmel i en kjele.
  2. Varm opp under omrøring, men ikke la sausen koke.
  3. Sett kjelen til avkjøling når vaniljesausen er passe tykk.
  4. Smak til med vaniljesukker.

Server enkel vaniljesaus til rips, blåbær eller bringebær som hverdagsdessert. Vaniljesausen er rask å lage, faktisk like rask som å lage av en pose, og smaken blir hjemmelaget og god.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Sabayonne zabaglione

Sabayonne zabaglione
Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig
Ukens kake
Saftig krydderkake med tyttebær i langpanne

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig

Surmelk i deigen gir ekstra holdbarhet og saftighet - samtidig som tyttebærene og krydderet setter en ekstra spiss på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
+
Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris

Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november
+
Tester

Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november

Men også svært overbevisende whiskyer - med og uten røyk - samt årets juleakevitter er blant nyhetene i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig
Ukens kake
Saftig krydderkake med tyttebær i langpanne

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig

Surmelk i deigen gir ekstra holdbarhet og saftighet - samtidig som tyttebærene og krydderet setter en ekstra spiss på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Beste kjøp er en bordeaux i magnum
+
Tester

Beste kjøp er en bordeaux i magnum

Novembernyhetene i basisutvalget - altså vin med fast hylleplass - har få riktig gode kjøp. De beste er viner over 400-500 kroner. Men det finnes noen unntak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming
Dagens rett

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming

Reinskav er en av de aller beste råvarene i norsk dagligvarehandel - fordi den huker av for alle krav om bærekraft og smak. Prøv denne vrien og du blir hekta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
+
Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris

Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her