Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Ribbe, pinnekjøtt, torsk, kveite og kalkun dominerer til sammen fullstendig norske matbord på selveste julaften. Mens de to første rettene har sine særegenheter som gjør at de ikke er de enkleste å finne vin til, er de tre siste langt mer velvillige. De har en felles venn i den italienske vinen Zenato Valpolicella Classico Superiore 2011 (34688). En vin som aldri skuffer, og i hvert fall ikke i en så rik versjon som 2003 som er fyldigere enn noensinne. Her er masser av søte røde bær, særlig kirsebær. Det parfymerte preget kommer igjen i smaken som er saftig med deilig bærfylde og flotte syrer, den fine bærsødmen holdes i sjakk av syrene og ettersmaken er lang og god. En flott vin som til og med klarer ribba så lenge du styrer unna surkål fra butikken som tilbehør.
Men ribbe med en god søt og krydret rødkål eller pinnekjøtt med en rik kålrotstappe er mer en jobb for "storebror", nemlig Zenato Valpolicella Superiore Ripassa 2010 (34687) som har fått dobbel dose rikdom. Først og fremst fra årgangen, dernest fra produksjonsmetoden som innebærer at vinen gjæres en andre gang sammen med pressrestene etter amarone. Vinen får mer fylde og større kompleksitet fra de tørkete drueskallene og høyere alkohol. Den gode syren som kjennetegner valpolicella har den i behold.
Til reinsdyret eller filet av elg eller hjort får den imidlertid konkurranse av Zenato Merlot 2003 (44629). En usedvanlig myk og innsmigrende vin som skapt for det magre viltkjøttet. Men den har både gode syrer og tanniner nok til å ta både rike sauser og annet tilbehør.
En litt utypisk vin fra denne delen av Italia, nemlig området rundt Verona i Veneto. Mens de to andre vinene kommer fra Zenatos i alt 20 hektar vinmarker i den øvre delen av Sant'Ambrogio vest i Valpolicella Classico, kommer merloten fra 5 hektar med lavereliggende parseller nærmere Verona. Jordsmonnet her er mer sandholdig med noe leire men uten kalkinnholdet som kjennetegner de beste vinmarkene for valpolicella. Resultatet for merlot er imidlertid gunstig, slik denne vinen er et godt bevis på, siden den både oppnår kraft og eleganse på en og samme tid. Når vekstsesongen i tillegg er så solfylt som i 2003, unngås den helt litt grønne karakteren som kan skjemme norditaliensk merlot.
Zenato er en tradisjonsrik familiebedrift som samtidig tilhører den moderne valpolicellagenerasjonen. Vinmarkene ble omplantet allerede for 30 år siden etter guyot-prinsippet i motsetning til det tradisjonelle pergola-systemet. Målet er å holde avlingen nede hvilket er nødvendig for at de klassiske valpolicella-druene corvina og rondinella skal yte sitt beste. Alle druer plukkes derfor for hånd. Zenato bruker dessuten en del franske barriques men aldri kun nye eller alene, alltid i kombinasjon med de store slavonske botte. Dermed kamufleres ikke den flotte kirsebærkarakteren som er så typisk for valpolicella.
Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.