Datatilsynet anmelder Vinmonopolet

Datatilsynet har i dag politianmeldt Vinmonopolet for overtredelse av personopplysningsloven.
Redaksjonen
19 Oktober 2005 - 17:53

I forbindelse med mistanke om uønsket påvirkning av ansatte i Vinmonopolet i januar, iverksatte Vinmonopolet en uavhengig granskning for å komme til bunns i saken.

- Da vi engasjerte ekstern juridisk bistand, la vi stor vekt på å overholde lover og regler for sivil gransking. Vi innhentet råd fra juridisk ekspertise før det ble foretatt kopiering og innsyn i ansattes e-post, sier adm. direktør Knut Grøholt i Vinmonopolet. Vinmonopolet avventer nå politiets behandling av anmeldelsen.

Datatilsynet påpeker at Vinmonopolet har ikke hatt gode nok interne rutiner for informasjonssikkerhet, og varsler pålegg om at slike rutiner må utarbeides snarest. Vinmonopolet er i gang med arbeidet og vil dokumentere nye retningslinjer overfor Datatilsynet innen fristen 15.desember 2005.

Datatilsynet hevder også at Vinmonopolets ledelse ikke har overholdt sitt informasjonsansvar overfor tillitsvalgte og ansatte. Vinmonopolets ledelse ser i ettertid at ansattes representanter og de berørte ansatte burde vært orientert før det ble foretatt et begrenset søk i deres virksomhetsrelaterte e-post.

Bakgrunnen for Datatilsynets anmeldelse er innsyn i e-post i forbindelse med granskingen av påstander om uønsket påvirkning av Vinmonopolets ansatte. Vinmonopolet har lagt stor vekt på å kartlegge sakens fakta og sikre bevismateriale med tanke på fremsatte påstander om korrupsjon. Følgende fremgangsmåte ble benyttet:

- Etterforsker og advokat Erling Grimstad ble engasjert av Vinmonopolet 22.01.2005 for å gjennomføre en gransking. Med fullmakt fra styreleder, Harald Arnkværn, ga Erling Grimstad IBAS i oppdrag å sikre data fra 3 servere tilhørende Vinmonopolet.

- Kopi ble lagret i safe for gradert materiale i IBAS hovedkontor på Kongsvinger.

- Advokat Grimstad fikk 22.02.2005 og 25.04.2005 med begrunnet anmodning overfor styreleder Arnkværn fullmakt til begrenset innsyn i elektronisk materiale vedrørende fem navngitte ansatte, begrunnet enkeltvis for hver av de fem. Grimstad har gjennomgått 40-50 virksomhetsrelaterte e-poster.

- Utskrifter av til sammen 10-15 e-poster ble overlevert Vinmonopolets markedsdirektør for vurdering.

- Det ble ikke gjort funn i e-postene som ga Vinmonopolets ledelse grunnlag for mistanke mot de ansatte. Det er senere gjennomført samtaler med hver enkelt av de fem berørte.

Vinmonopolet vil avgi sitt tilsvar til Datatilsynets varsel om vedtak innen fristen 05.11.2005 og avventer en eventuell politietterforskning.

Kilde: Vinmonopolet

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne lekre ruladen av kveite med urter og appelsingulrøtter er enklere enn den ser ut til
Dagens rett

Denne lekre ruladen av kveite med urter og appelsingulrøtter er enklere enn den ser ut til

Det som er helt sikkert er at når du serverer denne ruladen, blir du kveldens helt. La ikke denne oppskriften være uprøvd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lad opp med en påskedrink som setter spor
Ukens drink

Lad opp med en påskedrink som setter spor

Om ikke akkurat i løypa, så i alle fall i ganen. Denne bomben er veldig lett å lage.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bypåske? Ta en fascinerende reise tilbake til middelalderens kjøkken

Historisk Museum i Oslo har en liten, men veldig interessant utstilling om da byens matkultur ble påvirket utenfra.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne lekre ruladen av kveite med urter og appelsingulrøtter er enklere enn den ser ut til
Dagens rett

Denne lekre ruladen av kveite med urter og appelsingulrøtter er enklere enn den ser ut til

Det som er helt sikkert er at når du serverer denne ruladen, blir du kveldens helt. La ikke denne oppskriften være uprøvd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før
+
Godbiter i pollisten

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før

For i hendene på denne vinmagikeren blir ikke vinene som hos naboen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner
+
Ukens vin

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner

Og fra et område som fortsatt ikke har fått den oppmerksomheten det fortjener.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får du brukt opp alle eggene du har kjøpt inn
Guide
Oppskrifter med egg

Slik får du brukt opp alle eggene du har kjøpt inn

Egg står øverst på innkjøpslisten gjennom hele året - i år har mange nok kjøpt mer enn de trengte. Har du overskudd, fortvil ikke, for her får du tips til gode måter å få omsetning på eggebeholdningen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lad opp med en påskedrink som setter spor
Ukens drink

Lad opp med en påskedrink som setter spor

Om ikke akkurat i løypa, så i alle fall i ganen. Denne bomben er veldig lett å lage.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her