Restaurant
Danmarks mest tradisjonsrike kro er Nordens beste

Danmarks mest tradisjonsrike kro er Nordens beste

I årets finale i Nordic Prize slo Søllerød kro ut både Maaemo og Franzen som begge har tre Michelin-stjerner.
Aase E. Jacobsen
13 Mai 2019 - 16:05

Søllerød kro nord på Nord-Sjælland er slett ingen nykommer i Michelin-sammenheng, sin ene stjerne til tross, for den har restauranten hatt mer eller mindre uavbrutt siden 1987. Noe som regnes som en bragd.

Derfor er Jan Restorff, restaurantsjef gjennom 20 år, dypt beveget når han tar imot prisen på vegne av sine 30 kolleger, inkludert sønnen Torur Restorff som er servitør og for anledningen slo følge til Oslo og Restaurant Arakataka hvor prisen ble delt ut.

- Jeg kan nesten ikke tro det, men er veldig stolt, sier han før han løper for å ringe de ansatte som var i gang med søndagslunsjen på denne tradisjonsrike restauranten.

 

Søllerød kro stakk av med seieren foran de andre nordiske kandidatene som norske Maaemo, svenske Frantzen, finske Grön og islandske Óx. Mens Maaemo har vunnet prisen to ganger før, i 2012 og 2015, har de fire andre kandidatene ikke vunnet før.

Ifølge Arne Ronold, redaktør i Vinforum og leder for den norske juryen, er det en ren avstemming blant de fem medlemlandenes juryer som peker ut den nordiske vinneren. Nomineringen skjer på ulikt vis i de forskjellige landene, mens juryen i Norge består av en gruppe på fem personer, og det løses på en tilsvarende måte i Finland, er det White Guides Årets restaurant som gir den svenske kandidaten. Danmarks kandidat er Årets restaurant fra Den danske spiseguiden – en høythengende pris som Søllerød kro har mottatt to ganger, først i 2005 og nå sist i 2018.

 

Helstøpt opplevelse

Begrunnelsen for at Søllerød kro ble Årets restaurant i Danmark i 2018 er denne:

«Når klassisk fransk haute cuisine inspireres av et moderne dansk innovativt pirrende kjøkken hvor kreativitet, visualitet og talent prioriteres høyt, blir resultatet nytelsesfull, artistisk og sofistikert gastronomi. I tillegg til en fantastisk vinkjeller, en faglig kompetent og personlig service fra ankomst til avsreise. Makeløst! »

Mens Jan Restorff har den daglige ledelsen, er Brian Mark Hansen kjøkkensjef. Søllerød kro eies av Michael Jordan hvis familie har eid restauranten som har vært i drift siden 1677 de siste 26 årene.

I Den danske spiseguiden er Søllerød klassifisert med GLOBUS som står for: «Et skyhøyt nivå hvor ambisjon, kreativitet, nytelse og velvære danner en helstøpt opplevelse som det er få restauranter i verden forunt å prestere.»

Her kan du lese mer om Søllerød

Det er 10. gang Nordic Prize deles ut og prisen kom ifølge Arne Ronold som en naturlig konsekvens av Det nye nordiske kjøkkens manifest som René Redzepi og Claus Meyer tok initiativ til i 2004, og som ble signert av ledende kokker fra alle de nordiske land.

Bent Christensen, Arne Ronold fra den norske jury og Leif Friis Jørgensen samt Jan Restorff og sønnen Torur, begge fra Søllerød Kro. Foto: Eirik Sand Johnsen

Tidligere vinnere av Nordic Prize:

2017: Koks, Torshavn, Færøyene

2016: Sabi Omakase, Stavanger, Norge

2015: Maaemo, Oslo, Norge

2014: Koks, Torshavn, Færøyene

2013: Geranium, København, Danmakr

2012: Maaemo, Oslo, Norge

2011: Henne Kirkeby Kro, Danmark

2010: Matsalen, Stockholm, Sverige

2009: Noma, København, Danmark

Les mer her

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her