Både Eirik Nilssen og Halvar Ellingsen er store entusiaster for nordnorske mattradisjoner. Mens Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen er Halvars andre kokebok, har Eirik lengre erfaring, og dette er hans andre gang som finalist i Beste norske kokebok, sist var i 2014. Mens Halvar til daglig lærer folk nordpå å sitte til bords i fem strake timer for å nyte lokale råvarer i fine dining-form, jobber Eirik nå for det meste med å formidle mattradisjoner. Dette er den tredje i serien av tradisjonsmat fra nord. Hans bakgrunn er imidlertid fra fine dining gjennom kommunikasjonsjobben for Bocuse d'Or Norge i en årrekke.
Eirik skriver "Er det ikke de tradisjonelle, trygge rettene som ligger ditt hjerte nærmest?" Jo, så absolutt, men for mange er dette mer eksotisk enn taco og pizza. Mat de kanskje har smakt eller bare hørt om av besteforeldrene.
Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen er mer enn matnostalgi, den formidler også en matkultur som for all del ikke må gå tapt, men som lever farlig.
Om det holder til tittelen Beste norske kokebok i 2020, får du vite 26. november.
Kokeboka Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen er finalist i Beste Norske Kokebok 2020
Her er juryens begrunnelse:
Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen, Halvar Ellingsen og Eirik Nilssen, Senja Matstudio
Nostalgi og folkelighet går hånd i hånd i denne hyllesten til hverdagsmaten fra en sentral del av Norges matfat. Her kommer tradisjonsrettene som perler på en snor, som sild og hvalkjøtt, men også flesk, erter og lapskaus. Det er umulig å se på de enkle og fine bildene uten å bli skrubbsulten.
Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her