Dagens rett

Pollo al mattone

Gjør som i Italia, legg en murstein oppå kyllingen
Foto: (Mette Randem )

Gjør som i Italia, legg en murstein oppå kyllingen

Det gjør den ekstra saftig og med sprøtt skinn. Denne oppskriften er kvalitetssikret av selveste grillkongen Craig Whitson.
Aase E. Jacobsen
06 Juni 2020 - 01:00

Vanligvis er det hel kylling som brukes til denne italienske klassikeren som er mest kjent for å gi supersprøtt skinn og saftig kjøtt på kortere tid enn vanlig for hel kylling, men også for store kyllingbryst. Og det vil vi jo ha når kylling fra grillen er tema.

Denne effekten oppstår på grunn av at kyllingen legges flatt mellom to varmekilder, direkte grillvarme nedenfra, og mursteinen som gi en annen type varme ovenfra. 

Pollo al mattone kan også tilberedes på denne måten. Foto: -lvinst-

Se våre andre oppskrifter på kylling fra grill 

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Bestill dagens rett som e-post

Mursteinkylling Pollo al mattone

Mursteinkylling Pollo al mattone

Fremgangsmåte

Marinade:
Bland sammen olje, hvitløk, urtene og chiliflak i en bolle.

Ha kyllingbryst-stykkene i marinaden i minst 4 time; enda bedre natten over. 

Ta kyllingstykkene ut av blandingen og tørk dem av med kjøkkenpapir.

Legg kyllingstykkene på indirekte varme. Ha på lokket. 

Flytt kyllingbrystene over varmekilden etter at det er gått 6-8 minutter. Grill kyllingstykkene til de har fått en fin farge på begge sider. Flytt kyllingstykkene tilbake til indirekte varme, ha på lokket og grill videre til kyllingstykkene er klare. 

Legg kyllingstykkene på et fat og la dem hviler i et par minutter. Skjær dem  i skiver, ha på salt og pepper, og klem over godt med sitronsaft. 

Server med grillede grønnsaker og risotto eller ovnsbakte poteter.

Tips:
Det er mest vanlig å bruke hele kyllinger delt i to, men oppskriften fungerer bra (og er enda lettere) med kyllingbryst. Bruk helst store kyllingbryst med skinn fordi det sprøe skinnet er en del av helheten i denne retten. 

Ta kyllingstykkene ut av kjøleskapet og slik at de får romtemperatur. Tørk vekk mesteparten av marinaden før de skal på grillen.

Selv om oppskriften heter mursteinkylling, er mursteinen ikke tatt med, rett og slett fordi det ikke er helt nødvendig å bruke den når du velger kyllingbryst.

Mursteinen brukes for det meste for hel kylling. Om du velger hel kylling må du beregne lenger tid på grillen, totalt 45-50 minutter mot 20 minutter for store kyllingbryst.

Kyllingen skal brettes ut som en bok. Dermed blir den raskere å steke hel på grillen.

Bruker du murstein, pakk den gjerne i alufolie som er mer hygienisk. I gamle dager brukte italienerne store flate stein oppå, så det er også en mulighet (så lenge de er godt rengjort).

Mursteinen legges oppå kyllingen når den flyttes over på direkte varme. Når kyllingen går til bake til indirekte varme, tas mursteinen bort.

Lyst til å grille kylling på en annen måte, se her

Her finner du veldig mange deilige grillretter

Mariner selv med disse gode marinadene

Se alle våre oppskrifter på marinader og saus til grillmaten

Her finner du inspirasjon til salater som kan passe ved siden av

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Craig Whitson

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her