Dagens rett

Mung-linser som i India

Klar for et grønnere liv, men uten å gi avkall på smaksintensitet? Prøv denne oppskriften
Foto: (ivanmateev)

Klar for et grønnere liv, men uten å gi avkall på smaksintensitet? Prøv denne oppskriften

Det indiske kjøkken er kilden til noen av de beste vegetariske rettene, gjerne med utgangspunkt i linser, og denne er intet unntak.
02 Januar 2020 - 01:00

Mung-linser - som egentlig er halve mung-bønner, er et supert alternativ for hverdagsmaten i januar. De er billige, lar seg mikse med det meste og trenger kortere koketid enn andre linser og bønner. De trenger heller ikke bløtlegges. 

Smaken er mild, lett søtlig og tåler en del krydder. Denne oppskriften kommer fra Amti i det nordøstlige hjørne av Maharashtra, den indiske delstaten som utgjør hjertet av landet og har Mumbai som hovedstad. Kjøkkenet beskrives som svært aromatisk takket være bruken av ferske masalas, altså krydderblandinger. Å riste krydderne først er essensielt for å makse smaken, og ikke tar det mye tid heller. 

De fleste krydderne har du i skapet eller skaffer du enkelt på en velassortert matbutikk. Til og med dyvelsdrek som du kanskje ikke har vært borti før, artig navn og en nødvendighet om du skal eksperimentere med indiske vegetarretter.

Les mer om dette krydderet med det rare navnet her

Moong dal linser som i Aamti, Maharashtra i India

Moong dal linser som i Aamti, Maharashtra i India

Fremgangsmåte

  1. Kok opp linsene i vann og la dem koke til de er myke og grøtete.
  2. Ha resten av ingrediensene klare.
  3. Varm oljen i en liten kjele. Ha i sennepsfrø. Når de spretter, ha i dyvelsdrek, gurkemeie, spisskummen, karriblader og chili. Stek i 1 minutt og ha linsene i.
  4. Kok opp. Tilsett tomat, koriander, salt og slå av varmen. Dekk til.

Serveres varm med vanlig kokt ris til.

Lysy på en annen indisk rett så se her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her