Godbiter i pollisten
Champagne til knallpris

Champagne til knallpris

Det er sjelden å få så vellagret champagnesmak til litt over 300 kroner.
Aase E. Jacobsen
17 September 2015 - 15:28

Christian Bourmault Lettre à Terre Extra Brut er kompleks og fyldig med flott lagringspreg, såkalt autolyse. Den har også veldig tydelig jordsmonns/mineralkarakter og flott syre. Ettersmaken er lang og tørr. Et nydelig følge til gode skalldyrretter, med hummer, krabbe eller sjøkreps. Dessuten til sjømatretter med soppfølge, gjerne kantareller.

Kalk + chardonnay = sant

Kompleksiteten i denne champagnen kommer dels fra vekststedet, det kalkholdige jordsmonnet i Avize er en perfekt match med chardonnay. Dels fra det faktum at vinen er fatmodnet i ni måneder før andregangsgjæringen i flasken. Og dels fra modningen på bunnfallet som varte i 2,5 år. Minstekravet for champagne uten årgang er 15 måneder.

Dessuten er den ikke tilsatt sukker i forbindelse med omkorkingen og er såkalt extra brut.

Derfor er de helt tørr champagnene ekstra interessante

Druematerialet er i hovedsak fra 2011, men vin fra 2010 utgjør 30 prosent av blandingen. Begge år var problematiske i Champagne. Mens 2011 ble en av tidenes tidligste innhøstninger på grunn av en veldig varm vår med påfølgende kjølig sommer, var 2010 motsatt med kald vår og null regn i sommermånedene. Slike årganger krever spesielle tiltak og streng sortering.

Så også hos Christian Bourmault, en av mange små og relativt anonyme produsenter i Champagne.

Bourmault-familiens hunder Kiki og Noisette trives også i Avize.

 

Selv om chardonnay klarte seg bedre enn de to andre champagnedruene, valgte Christian å utsette innhøstningen til 23. september for å forsøke å rette opp «skadene» i form av utvanning og aksellererende syrenivå som alt augustregnet hadde skapt. Dermed høstet han druer med en modningsgrad  rett under 2011.

Dyrker økologisk

Dette året på sin side var et spesielt lykkelig år for denne produsenten til tross for at innhøstningen skjedde allerede 4. september. Christian Bourmault holder altså til i Avize, midt i hjertet av «chardonnaykysten» - Côte des Blancs.

Les mer om forholdene i Avize

Her dyrker den familieeide bedriften sine seks hektar med chardonnay. Christian er sjette generasjon i familiebedriften og med ham er økologisk dyrking kommet inn. Det er fortsatt en lite utbredt praksis i Champagnes vinmarker.

Christian Bourmault bruker hest i vinmarkene.

 

I 2013 var drøyt 1 prosent av de 33.000 hektarene økologisk dyrket. Det betyr at rundt regnet 400 hektar er dyrkes etter økologiske eller biodynamiske prinsipper. Dette arealet fordeler seg stort sett på små produsenter som Christian Bourmault, med unntak av Louis Roederer som har konvertert en drøy firedel av egne vinmarker.

Det kan du lese mer om her

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her